Η πόλη της Άρτας είναι το μέρος που συνδυάζει πλούσια ιστορία και ένα μαγικό φυσικό περιβάλλον. Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν ακούν το όνομα της πόλης, σκέφτονται πρώτα την ιστορία για το γεφύρι της. Κι όμως, έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει από αυτό. Η Άρτα έχει μια πολύ παλιά ιστορία, που φτάνει μέχρι τα βυζαντινά χρόνια κι αντανακλάται στα τείχη και το κάστρο της. Ταυτοχρόνως, η ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου είναι φημισμένη για το φυσικό της πλούτο που ενθουσιάζει κάθε φυσιολάτρη.
Το διασημότερο αξιοθέατο της πόλης, το γεφύρι, είναι πρώτα από όλα γνωστό για τον θρύλο που το τυλίγει. Η ιστορία του πρωτομάστορα που θυσίασε τη γυναίκα του για να στεριώσει το γεφύρι έχει εμπνεύσει πολλά έργα τέχνης και λαογραφικές μελέτες. Το γεφύρι ξεχωρίζει για τη μοναδική αρχιτεκτονική του, ενώ μοιάζει να κουβαλάει πάνω του την ηπειρώτικη παράδοση.
Γύρω από την πόλη εκτείνεται το τείχος -ή πιο σωστά, τμήματα του- που ανυψώθηκε για να προστατεύσει τη μεσαιωνική πόλη της Αμβρακίας. Πάνω στα διασωζόμενα τμήματα δεσπόζει το βυζαντινό κάστρο του 13ου αιώνα, το οποίο ακόμα αποτελεί ενεργό κέντρο της ζωής της Άρτας. Στο υπαίθριο Δημοτικό θέατρο κοντά στην είσοδό του κάστρου υψώνεται και ο πύργος του ρολογιού, ο οποίος είναι άλλο ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής.
Η σύχρονη Άρτα όμως, ζωντανεύει στο κέντρο της. Γύρω από την πλατεία Αντιστάσεως, ανάμεσα στα μαγαζιά και τους πεζοδρόμους θα συναντήσετε την πολυπληθή νεολαία της πόλης. Πολύ κοντά στην πλατεία, βρίσκεται και η επιβλητική εκκλησία της Παναγιάς Παρηγορήτισσας, αριστούργημα της βυζαντινής τέχνης με δικού της τύπου βασιλικό ρυθμό.
Βγείτε από την πόλη κι επισκεφθείτε τα παράλια του Αμβρακικού κόλπου. Το σύμπλεγμα των υγροτόπων, όπου το γλυκό νερό των ποταμών Λούρου και Άραχθου συναντά το αλμυρό νερό του Ιονίου, είναι ένα μοναδικό θέαμα.
Από την άλλη πλευρά, έξω από την πόλη της Άρτας, βρίσκεται η τεχνητή λίμνη Πουρναρίου, στην οποία έχει βρίσκεται το παραλίμνιο πάρκο της Άρτας. Ένα τεράστιο χωμάτινο φράγμα, δεύτερο σε μέγεθος στην Ελλάδα μετά του Μόρνου, σταματά τη ροή του ποταμού και δημιουργεί το σημείο στο οποίο τέμνονται τα έργα της φύσης και των ανθρώπων.
Δείτε ακόμη: Τα χρώματα της Κωνσταντινούπολης