Μερικά από τα πιο μαγικά αξιοθέατα που έχουμε δει ποτέ είναι η γαλαζοπράσινη τεχνητή Λίμνη Κρεμαστών στην Ευρυτανία. Είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη στην Ελλάδα και μια από τις καθαρότερες της Ευρώπης, με τα νερά των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη, να εισρέουν σε αυτήν αδιάκοπα. Μάλιστα, η βιοποικιλότητα της περιοχής, είναι ενταγμένη στο δίκτυο προστατευόμενων βιοτόπων Natura 2000.
Η λίμνη βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας και τα χρώματά της είναι τόσο ζωντανά που είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι είναι αληθινά αν δεν τα δεις με τα μάτια σου.
Αποφασίσαμε λοιπόν να επισκεφτούμε τη Λίμνη Κρεμαστών για να θαυμάσουμε ιδίοις όμμασι τα γαλαζοπράσινα νερά, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα και το υπέροχο φυσικό τοπίο· κι αυτές είναι μόνο μερικές από τις κρυμμένες ομορφιές της.
Είτε καθήσεις απλά στις όχθες της για να παρακολουθήσεις τις αντανακλάσεις στο νερό είτε περιηγηθείς με ένα από τα σκάφη που διαθέτει στο κοινό η Περιφέρεια Ευρυτανίας, η Λίμνη Κρεμαστών θα σε ανταμείψει πλουσιοπάροχα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Κι εμείς δεν θα μπορούσαμε παρά να το ζήσουμε all the way! Επιλέξαμε δηλαδή να κάνουμε περιήγηση με σκάφος. Οι δυο διαθέσιμες διαδρομές διαρκούν περίπου δύο ώρες και πραγματοποιούνται δύο φορές ημερησίως.
Για αρχή επιλέξαμε την πρώτη διαδρομή που αναχωρεί στις 10 το πρωί από τη Γέφυρα Τατάρνας. Φορέσαμε τα καπέλα και τα αντιηλικά μας κι ετοιμάσαμε κάμερες και smartphones για να απαθανατίσουμε… τα επόμενα wallpapers μας!
Γέφυρα Τατάρνας
Ξεκινήσαμε τη διαδρομή μας από τη Γέφυρα Τατάρνας η οποία συνδέει την επαρχία Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας με το νομό Ευρυτανίας. Η κατασκευή της γέφυρας διήρκησε πέντε χρόνια και ολοκληρώθηκε το 1970. Η σύγχρονη αυτή γέφυρα χτίστηκε πάνω από την παλιά γέφυρα Τατάρνας η οποία βυθίστηκε έπειτα από την ολοκλήρωση του φράγματος Κρεμαστών και το σχηματισμό της Λίμνης Κρεμαστών.
Μάλιστα, η μοναδική τεχνική κατασκευή της με τις τρεις καμάρες που βασίστηκε πάνω στο σχεδιασμό του πολιτικού μηχανικού Αρίσταρχου Οικονόμου, απέσπασε τρια διεθνή βραβεία.
Η βυθισμένη εκκλησία της Παναγίας στην παλιά Σιβίστα
Προχωρώντας στο μαγευτικό υδάτινο μονοπάτι μας, συναντούμε την τοποθεσία που βρίσκεται η βυθισμένη εκκλησίας της Παναγιάς, στην επίσης βυθισμένη παλαιά Σιβίστα· ένα από τα 20 χωριά που χάθηκαν απ’ το χάρτη με τη δημιουργία του φράγματος και το σχηματισμό της Λίμνης Κρεμαστών Ευρυτανίας.
Η σημερινή Σιβίστα βρίσκεται 560 μέτρα ψηλότερα από την παλαιά Σιβίστα, ενώ στη θέση της παλαιάς εκκλησίας λίγα μέτρα στα βορειοανατολικά, δημιουργήθηκε νέα.
Η εντυπωσιακή Γέφυρα Τέμπλας
Αντικρύζοντας την εντυπωσιακή Γέφυρα Τέμπλας δεν μπορείς παρά να μη μείνεις με το στόμα ανοιχτό. Το μεγάλο κι επιβλητικό γεφύρι σχεδιάστηκε από Ιταλούς Μηχανικούς το 1915 κι ενώνει τους νομούς Ευρυτανίας κι Αιτωλοακαρνανίας γεφυρώνοντας το πλάτος της κοίτης του ποταμού Αχελώου.
Αυτό που μας άρεσε περισσότερο είναι ο ιδανικός συνδυασμός του σχεδιασμού με τις υπέροχες διακοσμητικές λεπτομέρειες που εναρμονίζονται απόλυτα με το περιβάλλον.
Παίρνουμε τη ρότα της επιστροφής προς τη Γέφυρα Τατάρνας κι όντας μαγεμένοι απ’ τη φανταστική αυτή διαδρομή, αποφασίζουμε χωρίς δεύτερη σκέψη να κάνουμε και τη δεύτερη διαδρομή που θα αναχωρούσε 2 ώρες αργότερα. Ό,σο ακριβώς χρειαζόμασταν δηλαδή για να προλάβουμε να βουτήξουμε στα δροσερα νερά της λίμνης και να τσιμπήσουμε κάτι.
Δροσισμένοι και χορτασμένοι λοιπόν, επιβιβαζόμαστε για μια ακόμη φορά σε ένα από τα σκάφη που αναχωρούν από τη Γέφυρα Τατάρνας. Αυτή τη φορά, όμως, ο προορισμός μας είναι το γεφύρι του Μανώλη κι η Γέφυρα Επισκοπής, προτού επιστρέψουμε εκεί από όπου ξεκιμήσαμε.
Το Γεφύρι του Μανώλη
Το γεφύρι του Μανώλη χρονολογείται από το 1659 κι έχει διάμετρο σχεδόν 30 μέτρα. Πλησιάζοντας, αντικρίζει κανείς ένα αριστούργημα της λαϊκής αρχιτεκτονικής που για 400 περίπου χρόνια ένωνε τις όχθες του ποταμού Αγραφιώτη.
Μάλιστα, από τον Αύγουστο και μέχρι το φθινόπωρο είναι η καλύτερη περίοδος για να το επισκεφτεί κανείς, αφού το γεφύρι παραμένει κάτω από την επιφάνεια του νερού τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων της λίμνης.
Γέφυρα Επισκοπής
Μια ακόμα επιβλητική γέφυρα, εκείνη της Επισκοπής στέκει αγέρωχη και περιμένει να μας εντυπωσιάσει. Χτισμένη πάνω από το ομώνυμο χωριό που χάθηκε στα νερά της λίμνης, η Γέφυρα Επισκοπής στηρίχθηκε σε 7 κολώνες - κάποιες πλησιάζουν τα 100 μέτρα ύψος - προκειμένου να ενώσει τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας.
Όπως μάθαμε, ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας βρισκόταν στο χωριό που βυθίστηκε κι αυτό ήταν ο ναός της Παναγίας της Επισκοπής. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο παλιός ναός έχει εντοπιστεί σε βάθος περίπου 32 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της Λίμνης Κρεμαστών, και μάλιστα είναι ακόμα σε πάρα πολύ καλή κατάσταση.
Φτάνοντας στο τέλος της συναρπαστικής εμπειρίας που ζήσαμε στη Λίμνη Κρεμαστών, νιώσαμε γεμάτοι από εικόνες, καθαρό αέρα, δροσιά και μνήμες που θα έχουμε μαζί μας για πάντα. Κάποιες από αυτές προσπαθήσαμε να τις μοιραστούμε, κάποιες άλλες είναι τέτοιες που δεν υπαρχουν λόγια για να τις περιγράψουν.
Ωστόσο, το καλύτερο που έχει να κάνει κανείς είναι να δημιουργήσει τις δικές του μνήμες ζώντας την εμπειρία της περιήγησης με σκάφος στη Λίμνη Κρεμαστών, τον “θησαυρό της Ευρυτανίας” και ένα ακόμη διαμάντι της ηπειρωτικής Ελλάδας.