COOL GREECE TRAVELLERS

Μάνη: Ήλιος, πέτρα, θάλασσα...


2 Οκτωβρίου 2014

AREOPOLIS.jpg

Σε απόλυτη αρμονία που μεταφέρουν τον επισκέπτη σε μία άλλη εποχή.

Ξεκινώντας την περιπλάνηση μας στην Λακωνική Μάνη θα σταθούμε στους πιο σημαντικούς σταθμούς της. Απ΄την Αρεόπολη και το Σπήλαιο του Διρού έως το Λιμένι, τον Γερολιμένα, τη Βάθεια και το Ταίναρο. Προορισμοί που αξίζει να πάτε όλες τις εποχές του χρόνου.

Οργανώστε με καλή παρέα ένα road trip το οποίο θα σας μείνει αξέχαστο. Μπορείτε να μένετε κάπου κεντρικά, όπως για παράδειγμα στο Γύθειο ώστε οι σημαντικοί σταθμοί να είναι εύκολα και γρήγορα προσβάσιμοι.

Πρώτος σταθμός λοιπόν η Αρεόπολη. Το κεφαλοχώρι της Μάνης. Ένας παραδοσιακός οικισμός, με πλακόστρωτα σοκάκια και πέτρινα σπίτια άψογα εναρμονισμένα με το περιβάλλον. Μάλιστα, τα σπίτια που βρίσκονται περιμετρικά του ναού των Ταξιαρχών και της πλατεία της 17ης Μαρτίου έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία. Χαρακτηριστικό του χωριού αυτού είναι ο διήμερος εορτασμός που γίνεται κάθε χρόνο στις 17 Μαρτίου. Στην Αρεόπολη γιορτάζουν την Έναρξη της Επανάστασης λίγες μέρες πριν απ΄την 25η Μαρτίου. Όλοι οι κάτοικοι ντύνονται με παραδοσιακές στολές, συγκεντρώνονται στην πλατεία της 17ης Μαρτίου όπου λαμβάνει χώρα η συγκινητική αναπαράσταση του Ιερού Όρκου των μανιατών - από μαθητές και μαθήτριες Λυκείου, ντυμένους με τις παραδοσιακές στολές της Μάνης. Είναι πολύ ωραίο που την ημέρα αυτή παρευρίσκονται αρκετοί νέοι άνθρωποι τηρώντας την παράδοση και προσθέτοντας τον δικό τους φρέσκο αέρα σ΄αυτή.

article26015.w_hr

Συνέχεια έχει το Σπήλαιο Διρού. Πρόκειται για ένα απ΄τα ωραιότερα σπήλαια του κόσμου Η ύπαρξη του σπηλαίου ήταν γνωστή ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα, αυτοί όμως που το εξερεύνησαν συστηματικά είναι οι σπηλαιολόγοι Γιάννης και Μαρία Πετροχείλου, μισό αιώνα αργότερα. Η τουριστική διαδρομή έχει συνολικό μήκος 1.500 μ., από τα οποία τα πρώτα 1.200 είναι λιμναία και θα τα κάνετε με λέμβο (και οδηγό-ξεναγό κάποιον από τους ντόπιους εργαζομένους στο σπήλαιο). Το βάθος του νερού είναι από 30 εκατοστά μέχρι και 30 μέτρα, ενώ στη διάρκεια της βαρκάδας θα δείτε σταλακτίτες σε αποχρώσεις ροζ, λευκού, κόκκινου και σοκολατί, από το θείο, το ασβέστιο, τον σίδηρο και τον άργιλο που εντοπίζονται στην περιοχή. Επίσης, θα περάσετε και από διάφορες «αίθουσες», τις οποίες το ζεύγος Πετροχείλου βάφτισε με ευφάνταστα ονόματα, όπως Θάλασσα των ναυαγίων, Αίθουσα των ονείρων, Λιμανάκι της ευτυχίας και Σοκολατένια σάλα. Είναι μία μοναδική εμπειρία που αξίζει να βιώσετε.

apodraseis2 Επόμενος σταθμός το Λιμένι στον Γερολιμένα. Λίγο πριν από την Αρεόπολη το πρώτο και μετά το δεύτερο αποτελούν γραφικά παραθαλάσσια χωριά, όπου τα σπίτια τους υπακούν στην παραδοσιακή μανιάτικη αρχιτεκτονική. Το Λιμένι αποτελούσε έδρα και λιμάνι των Μαυρομιχαλαίων, ενώ ο Γερολιμένας, πιο απόμακρος και απομονωμένος, ήταν επί Τουρκοκρατίας ένα από τα ορμητήρια των Μανιατών πειρατών και σπουδαίο αλιευτικό καταφύγιο στη συνέχεια. Σήμερα, πάλι, αποτελούν must τουριστικούς προορισμούς και καταφύγια ηρεμίας και απόλυτης χαλάρωσης. Στα ταβερνάκια που βρίσκονται κυριολεκτικά πάνω στο κύμα θα φάτε φρέσκο ψάρι αλλά και θα γευτείτε τα τοπικά εδέσματα.

limeni_30756

Προτελευταίος σταθμός η Βάθεια. Βρίσκεται με τον Γερολιμένα και λίγο πριν τον τελευταίο σταθμό του road trip σας. Το μέρος αυτό είναι μοναδικό και αμέσως θα κερδίσει τις εντυπώσεις σας. Μία χούφτα σπίτια γατζωμένα σε μία πλαγιά. Οι πέτρινοι πύργοι της Βάθειας, που χτίστηκαν τον 18ο και τον 19ο αιώνα είναι δύο ή τριών επιπέδων, έχουν πολύ μικρά παράθυρα που λειτουργούσαν ως πολεμίστρες και αποτελούν μοναδικά δείγματα λαϊκής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής. Τη δεκαετία του ’80 πολλά από αυτά τα κτίσματα διασώθηκαν, αναστηλώθηκαν και ανακαινίστηκαν χάρη σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα του ΕΟΤ που σκόπευε να τα μετατρέψει σε ξενώνες. Δυστυχώς ή ευτυχώς το project δεν πήγε καθόλου καλά και έτσι οι περισσότεροι πύργοι έμειναν άδειοι δίνοντας την αίσθηση ενός ερημωμένου αλλά όμορφου χωριού. Αξίζει να βρεθείτε κατά το σούρουπο ώστε να απολαύσετε την θέα στη θάλασσα από ψηλά και να δείτε ένα απ΄τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα της ζωής της.

attraction-attraction-3 Τέλος το ακρωτήριο του Ταίναρου. Ο λόγος για το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης. Πάρτε μαζί σας ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια γιατί έχετε περπάτημα. Το τοπίο όμως θα σας αποζημιώσει. Είναι το μέρος που νομίζετε πως ο χρόνος σταμάτα. Καθείστε στο φάρο και ατενίστε το απέραντο μπλε της θάλασσας. Θα νιώσετε πως οι σκέψεις σταματούν, χάνεστε απολαμβάνοντας την ομορφιά του τοπίου.

tenaro15