COOL GREECE TRAVELLERS

Η Αβάνα μέσα από εικόνες μεθυστικής εγκατάλειψης


12 Νοεμβρίου 2015

CUBA-21.png

Η Αβάνα είναι γεμάτη από ερειπωμένα φαντάσματα του παρελθόντος που έχτισαν οι Ισπανοί άποικοι. Το κράτος είχε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ανακαίνισης αυτών των μεγαλειωδών κτιρίων, το Oficina del Historiador, αλλά έμεινε στη μέση. Τα περισσότερα αριστουργήματα βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη. Τα χρώματα, οι ξεφλουδισμένοι τοίχοι και τα απομεινάρια μιας άλλη εποχής που στέκουν εκεί, σε κτίρια που από τη μια νομίζεις πως πνέουν τα λοίσθια από την άλλη σου δημιουργούν την ανάγκη να τους ξαναδώσεις ζωή με τα ίδια σου τα χέρια και να μείνεις για πάντα εκεί, στη μεθυστική Αβάνα.

Μόλις ένα χρόνο πριν, ο Γερμανός φωτογράφος, Werner Pawlok, ταξίδεψε στην Αβάνα και σαγηνεύτηκε ανεπιστρεπτί: "Εκεί ανακάλυψα αυτό το είδος της νεκρικής ομορφιάς. Δεν το περίμενα ότι υπάρχουν στην Κούβα τόσο πολυτελείς και μοναδικές βίλες σε εγκατάλειψη". Πήρε λοιπόν ένα αυτοκίνητο και ξεκίνησε να φωτογραφίζει ότι του τραβούσε το μάτι. Χτυπούσε τις πόρτες των σπιτιών που τον είλκυαν και οι οικοδεσπότες, τον άφηναν να δουλέψει με την ησυχία του.

"Κανένας στιλίστας δεν μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά από την ιστορία. Φωτογράφησα τα μέρη ακριβώς όπως τα βρήκα, δεν άλλαξα τίποτα. Η πατίνα στους τοίχους με ζάλισε με την ομορφιά της, νόμιζες ότι έβγαινε από έναν πίνακα της αναγέννησης. Το χρώμα ξέφτιζε, άλλα χρώματα έβγαιναν από κάτω, ο τοίχος έπεφτε σχεδόν, αλλά αυτό ήταν ένα έργο τέχνης από μόνο του", σχολιάζει ο Pawlok.

[gallery-511913]