COOL GREECE TRAVELLERS

Μετέωρα: Ταξίδι σε τόπο ιερό


27 Οκτωβρίου 2016

Πελώριοι κάθετοι βράχοι. Γλυπτά που φιλοτέχνησαν προϊστορικά ποτάμια, με σκαρφαλωμένα επάνω τους μοναστήρια ξακουστά

Η θέα των πανύψηλων σκουρόχρωμων βράχων προκαλεί δέος. Φωλιασμένα στις κορυφές και στις σπηλιές τους από τον 11ο αιώνα, τα μοναστήρια. Με σχοινιά, με δίχτυα ή με τα γυμνά τους χέρια οι μοναχοί καθιέρωσαν μια παράδοση αιώνων: αναρρίχηση. Σήμερα αναρριχητές από όλον τον κόσμο έρχονται στα Μετέωρα, για να αναμετρηθούν και αυτοί με τους θεόρατους βράχους. Η UNESCO έχει χαρακτηρίσει τα Μετέωρα ως «Διατηρητέο και Προστατευόμενο Μνημείο της Ανθρωπότητας». Το ελληνικό κράτος ως «τόπο ιερό, αναλλοίωτο και απαραβίαστο». Προσθέστε και εσείς το δικό σας χαρακτηρισμό στο «βιβλίο επισκεπτών» των Μετεώρων, που φτάνουν τα 2 εκατομμύρια κάθε χρόνο.

Αξίζει να δείτε στα Μετέωρα

Οι «θηριώδεις» βράχοι των ταπεινών ασκητών

Στην Θεσσαλία, το συγκρότημα των επιβλητικών βράχων υψώνεται πάνω από την Καλαμπάκα, ανάμεσα στην Πίνδο και τα Αντιχάσια. Ο μοναχισμός εδώ ξεκίνησε τον 11ο αιώνα, όταν μοναχοί ασκητές έφυγαν από το Άγιο Όρος και ήρθαν στη Θεσσαλία, για να ασκητέψουν στις σπηλιές των πελώριων βράχων. Τον 14ο αιώνα, εμφανίστηκε ο όσιος Αθανάσιος Μετεωρίτης και οργάνωσε την πρώτη κοινοβιακή κοινότητα, ιδρύοντας τη μονή του Μεγάλου Μετεώρου. Ακολούθησαν μοναχοί και από άλλες περιοχές της Ελλάδος, ιδρύοντας 20 συνολικά μονές.

Ζωντανά «αιωρούμενα» μοναστήρια

Στις μέρες μας υπάρχουν έξι ζωντανά, ακμαία και ανακαινισμένα μοναστήρια, τα οποία υποδέχονται φιλόξενα στο αρχονταρίκι τους τον προσκυνητή. Είναι του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ή Μεγάλου Μετεώρου, του Βαρλαάμ, του Ρουσσάνου, της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Στεφάνου. Τα υπόλοιπα είναι είτε ανακαινισμένα, αλλά χωρίς μοναχούς, είτε ερειπωμένα.

Τόπος για τους λάτρεις της αναρρίχησης

Η αναρρίχηση στα Μετέωρα δεν σταμάτησε ποτέ. Οι μοναχοί και ασκητές σκαρφάλωναν στις μονές και στις σκήτες τους με σκοινιά, με δίχτυα ή με γυμνά χέρια. Η αναρρίχηση στους βράχους των Μετεώρων συνεχίστηκε στη σύγχρονη εποχή. Αποτελεί όνειρο ζωής για πολλούς λάτρεις του σπορ που έρχονται από κάθε γωνιά της Γης. Οι αθλητές απολαμβάνουν κλασικές διαδρομές αναρρίχησης, δηλαδή μεγάλου μήκους και χωρίς περιττές ασφάλειες. Όλες έχουν χαραχθεί παραδοσιακά από κάτω προς τα πάνω. Στα μάτια των αμύητων φαντάζουν ακατόρθωτες, καθώς αρκετές από αυτές ορθώνονται σχεδόν κάθετα σε ύψος μισού χιλιομέτρου.

Το Καστράκι: πανέμορφη φωλιά στους βράχους

Φωλιάζει ανάμεσα στους βράχους και είναι το ωραιότερο χωριό στην περιοχή και ορμητήριο των αναρριχητών. Έχει εστιατόρια, μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και καταστήματα με τουριστικά είδη. Το Παλιό Καστράκι έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Discovergreece.com

Αν θέλετε να ανακαλύψετε και άλλα όμορφα μέρη της Ελλάδας, τότε δείτε και αυτά:

                      Καλάβρυτα: Tο ειδυλλιακό θέρετρο δυτικής Ελλάδας

                                 Μεσολόγγι: Ταξίδι στην πόλη των ηρώων

                      Πήλιο: Διακοπές στο μαγικό βουνό