Τι είναι το decluttering και γιατί σε αφορά
Everyday Life

Τι είναι το decluttering και γιατί σε αφορά

Μπορεί να σου προσφέρει πολλά περισσότερα απ' όσα νομίζεις.

 

Μήπως οι στοίβες με ρούχα σου θυμίζουν κάτι; Μήπως η αποθήκη σου είναι γεμάτη με άχρηστα στην κυριολεξία πράγματα; Ή μήπως οι ντουλάπες σου έχουν ρούχα και παπούτσια των τελευταία δέκα ετών που δεν έχουν φορεθεί-και ούτε πρόκειται να φορεθούν- εδώ και πολλά χρόνια; 

Αν ναι, τότε πρέπει να γνωρίζεις πως η διαρκής συσσώρευση πραγμάτων δημιουργεί άγχος και σου αποσπάει την προσοχή, πολλές φορές χωρίς καν να το συνειδητοποιείς. Είτε λοιπόν πρόκειται για μια ασφυκτικά γεμάτη ντουλάπα, είτε για τη βιβλιοθήκη, είναι απαραίτητο ένα decluttering, το γνωστό ξεκαθάρισμα, ανάμεσα σε αυτά που σου είναι πραγματικά χρήσιμα και σε εκείνα που απλώς πιάνουν χώρο, αφού δεν σε εξυπηρετούν σε τίποτα. 

jenny.gr

Και επειδή ίσως όλο αυτό ίσως σου ακούγεται κουραστικό μπορεί και λίγο βαρετό, η παρέα της αγαπημένης σου Heineken 0.0 χωρίς αλκοόλ μπορεί να μετατρέψει την όλη διαδικασία σε άκρως διασκεδαστική. Πάρε λοιπόν τη μεγάλη απόφαση και πίνοντας μια γουλιά μπίρα ξεκίνα το decluttering. Ξεφορτώσου με απλά λόγια όλα τα άχρηστα πράγματα από το σπίτι και από τη ζωή σου. 

jenny.gr

Και αν δεν έχεις ακόμα πειστεί, παρακάτω σου παρουσιάζουμε μερικά από τα οφέλη του decluttering. 

Λιγότερο καθάρισμα

Το καθάρισμα είναι από μόνο του μια κουραστική δουλειά, αλλά το να καθαρίζεις πράγματα που δεν σου είναι χρήσιμα, το καθιστά ακόμα πιο δύσκολο και αγχωτικό. 

jenny.gr

Έχει θεραπευτικές ιδιότητες

Μπορεί το decluttering να φαίνεται σαν ένα απλό ξεκαθάρισμα, κατά βάθος όμως έχει και θεραπευτικές ιδιότητες, γιατί κρατάει το μυαλό απασχολημένο από τις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Μας βοηθάει να κάνουμε μια αποτοξίνωση τόσο στον χώρο μας, όσο και στο μέσα μας. 

jenny.gr

Λιγότερο άγχος

Η ακαταστασία παίζει σημαντικό ρόλο για το πώς νιώθεις στο σπίτι σου, στον χώρο εργασίας, ακόμα και με τον ίδιο σου τον εαυτό. Ένα ακατάστατο σπίτι δημιουργεί συναισθήματα άγχους και αγωνίας. Δεν θα ήταν πιο όμορφο να κοιτάς γύρω σου και να βλέπεις ένα σπίτι που σε κάνει να νιώθεις όμορφα; 

Συναισθήματα χαράς
 
Φυσικά όταν ξεκινήσεις το declutter, τα πράγματα που θα διώξεις, δεν θα τα πετάξεις, αλλά θα τα δώσεις σε κάποιον άλλο. Και σίγουρα αυτή η χειρονομία θα σε κάνει πολύ χαρούμενο.

Ανακεφαλαιώνοντας, βάζοντας τη συνήθεια του declutter στη ζωή σου, καταφέρνεις να μειώσεις το καθημερινό άγχος, να είσαι πιο παραγωγικός και να έχεις περισσότερο χώρο και χρόνο για πράγματα που έχουν πραγματικά νόημα και περισσότερη αξία για σένα.