Ανάμεσά τους, βρίσκεται η πιο κερδοφόρα εγκληματική δραστηριότητα στον κόσμο, μετά τη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων.
Τα εγκλήματα κατά της φύσης αποτελούν σημαντικά προβλήματα, έχουν πολλές μορφές κι αφορούν την παράνομη εκμετάλλευση της χλωρίδας και της πανίδας, τη ρύπανση, τη διαχείριση απορριμμάτων και το εμπόριο.
Παρακάτω, θα βρείτε τα 5 σοβαρότερα περιβαλλοντικά εγκλήματα που, δυστυχώς, δεν καλύπτονται επαρκώς από τα μέσα ενημέρωσης. Ελάχιστοι έχουν πλήρη εικόνα του φαινομένου και δύσκολα το αναγνωρίζουν.
Εμπόριο άγριων ζώων
Σύμφωνα με την Interpol, είναι η τρίτη μεγαλύτερη παράνομη επιχείρηση στον κόσμο, μετά το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων.
Πρόκειται για σοβαρότατη απειλή της βιοποικιλότητας, ενώ διαρκώς αναπτύσσεται καθώς οι καταναλωτές πληρώνουν τεράστια χρηματικά ποσά στη μαύρη αγορά. Μάλιστα, όσο σπανιότερο είναι ένα ζώο – όπως τα τροπικά πτηνά, τα ιδιαίτερα ερπετά, συγκεκριμένοι τύποι ταραντούλας και πίθηκοι – τόσο ακριβότερα πωλούνται. Φυσικά, αυτή η μορφή trafficking περιλαμβάνει την πώληση ελεφαντόδοντου, το οποίο χρησιμοποιείται στη δημιουργία διακοσμητικών αντικειμένων.
Παράνομη υλοτομία
Είναι μία από τις κυριότερες αιτίες της αποψίλωσης των δασών. Εξαιτίας της, μάλιστα, καταστρέφεται γρηγορότερα το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.
Η ανεξέλεγκτη κοπή δέντρων για την κατασκευή ακριβών επίπλων και τη δημιουργία οικοπέδων αποτελεί την πιο σοβαρή μορφή του συγκεκριμένου εγκλήματος. Στην Ινδονησία, από την άλλη, τα δάση καταστρέφονται εξαιτίας της ανεξέλεγκτης παραγωγής φοινικελαίου.
Κακή διαχείριση ηλεκτρονικών απορριμμάτων
Τα ανεπτυγμένα κράτη παράγουν, κατά μέσο όρο, 50 εκατομμύρια τόνους ηλεκτρονικών απορριμμάτων – τηλεοράσεις, υπολογιστές, smartphones - κάθε χρόνο. Κι από αυτά, το 75% καταλήγει στη μαύρη αγορά κι εξάγεται παράνομα στην Αφρική, την Κίνα ή την Ινδία.
Tο μεγαλύτερο μέρος του «βουνού σκουπιδιών», όπως ονομάζεται, στην Γκάνα, αποτελείται από ηλεκτρονικά απορρίμματα που προέρχονται από τη δύση. Και ενώ αυτές οι επικίνδυνες εξαγωγές απαγορεύονται σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους κι εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1992, διαρκώς αναπτύσσονται. Τα μέρη στα οποία καταλήγουν οι μεταχειρισμένες συσκευές μας, μολύνονται ανεπανόρθωτα. Αυτός είναι και ο λόγος που πρώτον, χρειάζεται να περιορίσουμε την ανάγκη μας να κυκλοφορούμε με τα τελευταία μοντέλα smartphones, laptops και tablets, αλλά και να μάθουμε τις βασικές αρχές ανακύκλωσης.
Δείτε ακόμη: 10 συγκλονιστικές εικόνες από την μεγάλη φωτιά στην Αθήνα
Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.