GREEN

5 έξυπνοι τρόποι να βγάλετε το πλαστικό μίας χρήσης από τη ζωή σας


Στεφανία Παπαδημητρίου

20 Αυγούστου 2021

 5 έξυπνοι τρόποι να βγάλετε το πλαστικό μίας χρήσης από τη ζωή σας
Έξυπνοι τρόποι να κάνετε τη διαφορά και να βγάλετε το πλαστικό μίας χρήσης από την καθημερινότητά σας. Αρκεί μόνο να το πάρετε απόφαση.

«Αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας τώρα, μπορούμε να αναστρέψουμε τον όλεθρο», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, όταν δημοσιεύθηκε η έκθεση ης Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών (IPCC) για την κλιματική αλλαγή. Την είχε χαρακτηρίσει «κόκκινο συναγερμό για την ανθρωπότητα» και ήταν, στ’ αλήθεια.

Αυτός είναι και ο λόγος που χρειάζεται να κάνουμε οργανωμένη, συλλογική προσπάθεια για να περιορίσουμε τη ρύπανση που προκαλεί το πλαστικό. Εξαιτίας της, περισσότερα από 700 είδη θαλάσσιας ζωής βρίσκονται σε κίνδυνο - δεν είναι, όμως, μόνο αυτά που απειλούνται. Μάλιστα, αν δεν ενδιαφερόμαστε για εκείνα, ας αναλογιστούμε πως λόγω της τροφικής αλυσίδας επηρεαζόμαστε κι εμείς. Μικροπλαστικά βρίσκονται στο νερό που πίνουμε, στα ψάρια που τρώμε, οπουδήποτε.

Παρακάτω, θα βρείτε έξυπνους τρόπους να κάνετε τη διαφορά και να βγάλετε το πλαστικό μίας χρήσης από την καθημερινότητά σας. Αρκεί μόνο να το πάρετε απόφαση.

Έχετε μαζί επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες

jenny.gr

Σύμφωνα με το Treehugger, έχοντας μαζί δική μας τσάντα όταν πηγαίνουμε για ψώνια, χρησιμοποιούμε 300 λιγότερες πλαστικές σακούλες το χρόνο.

Αν σκεφτούμε πως ο μέσος Βρετανός χρησιμοποιεί, περίπου, 100 δισεκατομμύρια πλαστικές τσάντες το χρόνο, ας μην προσπαθήσουμε καν να υπολογίσουμε την αντίστοιχη παγκόσμια ποσότητα.

Πιείτε καφέ από επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι

jenny.gr

Τα πλαστικά και χάρτινα ποτηράκια στα οποία πίνουμε τον takeaway καφέ μας, όσο βολικά κι αν είναι, θεωρούνται από τα χειρότερα προϊόντα για τη φύση. Συνήθως, καταλήγουν σε χωματερές και χρειάζεται να περάσουν χρόνια μέχρι να αποσυντεθούν. Κι όταν αυτό γίνει, όλα τα τοξικά μόρια καταλήγυν στον αέρα που αναπνέουμε. Ας έχουμε μαζί το δικό μας, λοιπόν. Οι επιλογές που κυκλοφορούν στον εμπόριο είναι αμέτρητες και τα σχέδια υπέροχα.

Μην αγοράζετε μπουκαλάκια νερό

jenny.gr

Ακριβώς όπως με το ποτήρι, έτσι και με το μπουκαλάκι – είναι επικίνδυνο για τον πλανήτη. Με το παγούρι ή το θερμός μας, μπορούμε να κάνουμε τεράστια διαφορά.

Για την παραγωγή των πλαστικών μπουκαλιών, μόνο στις ΗΠΑ, απαιτούνται περίπου 17 εκατομμύρια κιβώτια πετρελαίου το χρόνο. Η ποσότητα αυτή αρκεί για να γεμίσει 1 τρισεκατομμύριο αυτοκίνητα. Καταλαβαίνουμε, έτσι, ότι υπάρχει πρόβλημα.

Πείτε «όχι» στα πλαστικά καλαμάκια

jenny.gr

Οι καλύτερες εναλλακτικές είναι τα μεταλλικά. Στη δεύτερη θέση, έρχονται τα χάρτινα. Ιδανικά, όμως, δε χρησιμοποιούμε καθόλου καλαμάκι και πίνουμε από το ποτήρι.

Προσέξτε από τι είναι φτιαγμένα τα ρούχα σας

jenny.gr

Τα ρούχα μας είναι μεγάλες πηγές περιβαλλοντικής ρύπανσης, όσο παράξενο κι αν φαίνεται. Υλικά όπως polyester και nylon αποτελούν τύπους πλαστικού και χρησιμοποιούνται στο 60% των ενδυμάτων που παράγονται σήμερα. Ως αποτέλεσμα, πλέοντάς τα στο πλυντήριο, εκατομμύρια μικροσκοπικές ίνες πλαστικού καταλήγουν στο σύστημα ύδρευσης και, τελικά στη θάλασσα.

Δείτε ακόμη: 8 + 1 φωτογραφίες δείχνουν εκπληκτικά το δράμα της φύσης

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.