GREEN

Μπορεί το σφουγγάρι για τα πιάτα να καθαρίσει λίμνες και ωκεανούς; Οι επιστήμονες λένε ναι


Ελένη Τζάντασεκ

27 Απριλίου 2022

Μολυσμένη λίμνη με εργοστάσιο στο βάθος
Pexels.com
Τα παλιά μας σφουγγάρια για τα πιάτα μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν για να απορροφήσουν πετρελαιοκηλίδες

Κάθε χρόνο σχεδόν μισό εκατομμύριο τόνοι σφουγγάρια -ναι, σαν αυτά για τα πιάτα- πετιούνται στα σκουπίδια και 210 εκατομμύρια γαλόνια πετρέλαιο καταλήγουν στον ωκεανό. Ερευνητές από τη Τμήμα Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Northwestern βρήκαν τρόπο να περιορίσουν τον όγκο και των δύο αποβλήτων με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας, χωρίς να επιβαρύνουν περαιτέρω το περιβάλλον. Μέσω της μεθόδου που ανακάλυψαν μπορούν επίσης να απομακρυνθούν από τις θάλασσες φωσφορικά άλατα αλλά και μικροπλαστικά.

Τη μέθοδο ανακάλυψαν ο Δρ. Vinayak Dravid και ο Δρ. Vikas Nandwana. Στο εργαστήριό τους δημιούργησαν έναν πολτό από νανοτεχνολογικά υλικά, με τον οποίο επικάλυψαν ένα κανονικό σφουγγάρι. Το σφουγγάρι απέκτησε με αυτό τον τρόπο την ιδιότητα να απορροφά έως και 30 φορές το βάρος του σε πετρέλαιο, αλλά και να αιχμαλωτίζει το 99% των φωσφορικών αλάτων που βρίσκονται στο περιβάλλον του. «Χρησιμοποιούμε απόβλητα για να καθαρίσουμε απόβλητα», λέει ο Δρ. Dravid. Σύμφωνα με τον Δρ. Nandwana, αυτή είναι μόνο η αρχή, αφού στο μέλλον θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον πολτό διαφορετικά νανοτεχνολογικά υλικά, ώστε να αντιμετωπιστούν και άλλα είδη ρύπανσης.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.