GREEN

Το JennyGr πήγε στο 1o Policy Dialogue & Community Event του Fashion Revolution Greece για τη βιώσιμη μόδα και την κλωστοϋφαντουργία


Μάρθα Κουμπάνη

4 Οκτωβρίου 2022

Το JennyGr πήγε στο 1o Policy Dialogue & Community Event του Fashion Revolution Greece για τη βιώσιμη μόδα και την κλωστοϋφαντουργία
Tο JennyGr ως υπέρμαχος της βιωσιμότητας σε κάθε τομέα και υποστηρικτής της δράσης του Fashion Revolution βρέθηκε στο event για τη βιώσιμη μόδα, άκουσε τους καλεσμένους να συζητούν στο panel και γνώρισε από κοντά μερικούς νέους και ενδιαφέροντες innovators

Το Fashion Revolution, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Fair Trade Advocacy Office διοργάνωσαν τον πρώτο Πολιτικό Διάλογο (Policy Dialogue) στην Ελλάδα τη Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας.

Αφορμή οι πρόσφατες νομοθετικές εξελίξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, κος Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, ο Ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης, ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, κος Στάθης Σταθόπουλος και η Αντιδήμαρχος Αθηναίων κα Κατερίνα Γκαγκάκη, συνάντησαν την Ορσαλία Παρθένη, Πρόεδρο της Ένωσης Σχεδιαστών Ελλαδων, τον Πωλ Ευμορφίδη, ιδρυτή της Coco-Mat, Επενδυτές Βιωσιμότητας και ειδήμονες από την Ευρώπη και την Επιτροπή για να συζητήσουν τις νέες εξελίξεις και τι σημαίνει αυτό για τον κλάδο στην Ελλάδα.

Η νομοθετική αλλαγή έγινε με την ανακοίνωση της στρατηγική της ΕΕ για τα βιώσιμα και κυκλικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Και όχι μόνο, καθώς η πρόταση οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια βιωσιμότητας (CSDD), θεσπίζει την υποχρέωση όλων των μεγάλων εταιρειών να αξιολογούν, να προλαμβάνουν και να μετριάζουν τις δυσμενείς επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας τους.

Ενώ η πρόταση νέου κανονισμού για τον οικολογικό σχεδιασμό, αφορά όλους τους κλάδους θεσπίζει το Ψηφιακό Διαβατήριο Προϊόντων και κάνει υποχρεωτικές ελάχιστες απαιτήσεις για τη συμπερίληψη ανακυκλωμένων ινών στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, καθιστώντας τα πιο μακροχρόνα και ευκολότερα στην επισκευή και την ανακύκλωση.

Φυσικά το JennyGr ως υπέρμαχος της βιωσιμότητας σε κάθε τομέα και υποστηρικτής της δράσης του Fashion Revolution βρέθηκε στο event για τη βιώσιμη μόδα, άκουσε τους καλεσμένους να συζητούν στο panel και γνώρισε από κοντά μερικούς νέους και ενδιαφέροντες innovators.

Jenny.Gr

Tι είναι το Fashion Revolution

Το Fashion Revolution είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο κίνημα που μάχεται για όλα τα παραπάνω ανταποκρινόμενο στην πρωτοφανή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη μόλυνση που προκαλεί η βιομηχανία της. Γιατί ναi, είναι αλήθεια πως η μόδα όσο όμορφη και λαμπερή κι αν φαίνεται έχει και τις σκοτεινές της πλευρές. Όραμά του είναι μια παγκόσμια βιομηχανία μόδας που να διατηρεί και να αποκαθιστά το περιβάλλον και να θέτει την αξία των ανθρώπων πάνω από την ανάπτυξη και το κέρδος.

Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Πολιτικός Διάλογος και το Community Event βιώσιμης μόδας και κλωστοϋφαντουργίας.
Τα υφάσματα, μαζί με την αυτοκινητοβιομηχανία και τις κατασκευές, είναι στους πιο ρυπογόνους κλάδους που απαιτούν επείγουσα αντιμετώπιση από την Ευρωπαϊκη Επιτροπη για να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τους τεράστιους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, και τον μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτές τις βιομηχανίες.

Jenny.Gr

Policy Dialogue

Εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και της βιομηχανίας συναντήθηκαν μαζί με εμπειρογνώμονες από τις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις προκλησεις, αλλα και τις ευκαιρίες που εμφανίζουν τα νέα νομοσχέδια και οι στρατηγικές που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα. Ο Πολιτικός Διάλογος διοργανώθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο Βιώσιμης Μόδας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) μαζί με τις διεθνείς οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, Fashion Revolution, Fair Trade Advocacy Office, στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κος Νικόλας Γιατρομανωλάκης, περιέγραψε το πρόγραμμα που υλοποιεί για την αναγέννηση και τόνωση του κλάδου της χειροτεχνίας με τοπικούς χειροτέχνες και παραγωγούς πρώτων υλών από το Σουφλί της Θράκης μέχρι τη Κρήτη και από τα Επτάνησα μέχρι την Ανατολική Ελλάδα. Τονίζοντας τη σημασία που εχει η Δημιουργική Οικονομία για τη χώρα και πως ο ρόλος του Υπουργείου ειναι να βρίσκει τα σπασμένα κομμάτια της αλυσίδας και να τα δένει για να κλείσει τον κύκλο της αλυσίδας αξιών του οικοσυστήματος.

Ο στόχος της Ευρώπης είπε η Ευρωβουλευτής κα Μαρία Σπυράκη είναι η μετάβαση της ευρωπαϊκής οικονομίας σε μια πράσινη και ηθική οικονομία. Η στρατηγική προβλέπει ότι, έως το 2030, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα στην αγορά της ΕΕ θα πρέπει να είναι ανθεκτικά και ανακυκλώσιμα, να κατασκευάζονται σε μεγάλο βαθμό από ανακυκλωμένες ίνες, να είναι απαλλαγμένα από επικίνδυνες ουσίες και να παράγονται με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, με παράλληλο σεβασμό των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Jenny.Gr

Η εμπειρογνώμων της Επιτροπής κα Lisa Lang μας είπε πως το Ψηφιακό Διαβατήριο Προϊόντων είναι κάτι που πρέπει να περιμένουμε μέσα στην επόμενη διετία ως υποχρεωτικό για όλα τα ρυθμιζόμενα προϊόντα που θα διακινούνται στην Ευρωπαϊκή αγορά. Η νομοθεσία Corporate Sustainability Due DIligence (εταιρικής δέουσα επιμέλεια βιωσιμότητας) έχει προκαλέσει τον πανικό των μεγάλων επιχειρήσεων καθώς θεσπίζει την υποχρέωση τους να αξιολογούν, να προλαμβάνουν και να μετριάζουν τις δυσμενείς επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας τους οπουδήποτε στον κόσμο, συμπλήρωσα η Lang.


Η Αντιδήμαρχος Αθηναίων κα Κατερίνα Γκαγκάκη παρουσίασε τη νέα πρωτοβουλία του δήμου για την επέκταση του κύκλου ζωής των ρούχων και το πλάνο Κλιματικής Αλλαγής του Δήμου. Η Πρόεδρος της Ένωσης Σχεδιαστών Μόδας κα Ορσαλία Παρθένη εξήγησε τις προκλήσεις των δημιουργών στην εύρεση αξιόπιστων ανακυκλώσιμων και βιώσιμων υλικών, καθώς και την ανάγκη εκπαίδευσης. Την ανάγκη ανάπτυξης νέων τεχνικών ικανοτήτων τόνισε ο ειδικός σύμβουλος των συνδέσμων παραγωγών ενδυσης και υπόδησης ΣΚΕΕ & ΕΛΣΕΒΥΕ. Ο κος Πωλ Ευμορφίδης ιδρυτής της Coco-mat παρουσίασε τη νέα εταιρεία του υποδηματοποιίας από τη φύρα των ξενοδοχείων και της παραγωγής της Coco-mat.

Jenny.Gr

Sustainable Community

Ο ενδιαφέρον διάλογος ξεκίνησε με τις παρουσιάσεις (pitches) 28 καινοτόμων ευρωπαίων επιχειρηματιών κυκλικής μόδας που ταξίδεψαν στην ελλάδα για να λάβουν μέρος στον επιταχυντή Small but Perfectly Formed που συντονίζει το Ο.Π.Α. Ένα πάνελ ‘πράσινων’ επενδυτών επίδρασης (impact investors) με τον κο Δημήτρη Γεωργακόπουλο και τον κο Guy Krief και επενδυτικών κεφαλαίων (venture capitals) παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις και εξήγησαν πως λειτουργεί ένας επενδυτής βιωσιμότητας.

Την ίδια στιγμή στον προαύλιο χώρο του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Έκθεση Βιώσιμης Μόδας μπορούσε κανείς να δει τις καινοτομίες των επιχειρηματιών: Aπό φυτικό δέρμα από φύρα σταφυλιών και υφάσματα από ανακύκλωση φύρας υφασμάτων, σε αθλητικά ρούχα από ανακυκλώσιμο πλαστικό, ψηφιακές πλατφόρμες ενοικίασης ρούχων, πλατφόρμες παροχής κυκλικών υπηρεσιών προς brands, συλλογές ρούχων από σπασμένες ομπρέλες και βαφεία φυσικής βαφής υφασμάτων!

Jenny.Gr

Ο Guy Krief μοιράστηκε μαζί μας πώς είδε τις start-ups και τα projects που παρουσιάστηκαν στο event.

«Κάποια από αυτά φαίνονταν πραγματικά ενδιαφέροντα, ενώ άλλα χρειάζονται ακόμα δουλειά. Προσωπικά με ενδιαφέρει κάτι πιο innovative όπως το grape leather και λιγότερο το renting το οποίο έχει ξαναγίνει και φαίνεται ότι δεν είναι έα μοντέλο το οποίο λειτουργεί τόσο εύκολα. Κάθε επενδυτής μπορεί να ψάχνει διαφορετικά πράγματα ωστόσο. Εγώ θέλω να δω ομάδες που έχουν το background για να πραγματοποιήσουν την ιδέα τους, σε μια αγορά που έχει προοπτικές και θα μεγαλώσει, και έχουν ξεκάθαρη πορεία να ακολουθήσουν και με κάποιο αληθινό innovation μέσα σε αυτό».

Jenny.Gr

Από την άλλη η κυρία Λήδα Καράμπελα μας είπε ότι «είναι φανταστικό το ότι υπάρχει ένα μέρος outside the mainstream society, το οποίο καινοτομεί πραγματικά και πάει μπροστά. Σε έναν βαθμο είναι και λίγο crazy και παράτολμο. Είναι πολύ καλό ότι η Ευρωπαική Ένωση υποχρεώνει τους manufacturers και τα brands να κάνουν όλα αυτά. Αλλά όλα αυτά δεν μπορούν να επιβληθούν στον μέσο άνθρωπο. Πρέπει να γίνει τεράστια καμπάνια.Τεράστια προσπάθεια εγρήγορσης και ενημέρωσης. Οι προσπαθειες που είδαμε σήμερα εδώ είναι καταπληκτικές, πρέπει να γίνονται».

Jenny.Gr

Ο Καθηγητής Γιώργος Ιωάννου Διευθυντής του Εργαστηρίου Διοικητικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου ΑΘηνών άνοιξε το διάλογο τονίζοντας το έργο του Ερευνητικού Κέντρου από το 2015 για την μετάβαση της βιομηχανίας, τη συμμετοχή του εργαστηρίου στα εργαστήρια διαβούλευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα προγραμματα επιτάχυνση της νεανικήςβιώσιμης επιχειρηματικότητας σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η Δρ Φιόρη Α. Ζαφειροπούλου Επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου Βιώσιμης Μόδας και εμπειρογνώμων αυτής της μετάβασης κάλεσε τη βιομηχανία σε μια ανοιχτή συνεργασία μέσα από τα εκπαιδευτικά, ερευνητικά και συμβουλευτικά προγράμματα του εργαστηρίου κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο πρωτοπόρο παγκοσμίως Summer School Διοίκησης Βιώσιμων Υφασμάτων και Μόδας που ξεκινάει τον Ιούνιο στο Πανεπιστήμιο.

Jenny.Gr

Το τελικό μήνυμα, όπως μας είπε ο Ιδρυτής και Επικεφαλής Καινοτομίας του Κέντρου Καινοτομίας Μόδας στην Σουηδία, κος Φρέντρικ Τίμωρ, είναι πως πολλές επιχειρήσεις γρήγορης μόδας (fast fashion) θα κλείσουν σε αυτή τη μετάβαση, καθώς είναι πολύ δύσκολο και ‘ακριβό’ για αυτούς να αλλάξουν. Πως οι λύσεις θα έρθουν από άλλους κλάδους, πιθανότητα τεχνολογίας, που θα δουν την ευκαιρία και θα μπουν στην αγορά. Υπάρχουν μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες από τις νέες επιχειρήσεις που θα αλλάξουν το επιχειρηματικό αφήγημα.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.