ΣΤΙΛ FASHION NEWS

Τί είναι το Fashion Revolution και γιατί κάθε λάτρης της μόδας πρέπει να το ακολουθήσει


Μάρθα Κουμπάνη

19 Απριλίου 2021

Τί είναι το Fashion Revolution και γιατί κάθε λάτρης της μόδας πρέπει να το ακολουθήσει
To Fashion Revolution έρχεται να αλλάξει την μόιδα όπως την ξέραμε

Για να έχετε ανοίξει αυτό το άρθρο μαντεύουμε ότι αγαπάτε την μόδα και θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα trends. Τα runway shows, iconic, δημιουργίες και λαμπερά ονόματα που την απαρτίζουν σας ενθουσιάζουν και ίσως να θέλατε να ασχοληθείτε με αυτήν ακόμα και επαγγελματικά. Την ίδια διάθεση μοιραζόμαστε κι εμείς. Για αυτό και θέλουμε μια μόδα ασφαλή, δίκαιη, καθαρή και διαφανή.

Το Fashion Revolution είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο κίνημα που μάχεται για όλα τα παραπάνω ανταποκρινόμενο στην πρωτοφανή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη μόλυνση που προκαλεί η βιομηχανία της. Γιατί ναί είναι αλήθεια πως η μόδα όσο όμορφη και λαμπερή κι αν φαίνεται έχει και τις σκοτεινές της πλευρές.

Ποιο είναι το Μanifesto του Fashion Revolution

«Είμαστε η Επανάσταση της Μόδας. Είμαστε άνθρωποι από όλο τον κόσμο που κάνουμε τη βιομηχανία της μόδας να λειτουργεί. Είμαστε οι άνθρωποι που φοράμε ρούχα. Και είμαστε οι άνθρωποι που τα φτιάχνουμε. Είμαστε σχεδιαστές, ακαδημαϊκοί, συγγραφείς, στελέχη επιχειρήσεων, πολιτικοί φορείς, fashion brands, εταιρείες λιανικού εμπορίου, έμποροι, παραγωγοί, κατασκευαστές, εργαζόμενοι και λάτρεις της μόδας. Είμαστε η βιομηχανία και είμαστε το κοινό. Είμαστε πολίτες του κόσμου. Λατρεύουμε τη μόδα. Αλλά δεν θέλουμε τα ρούχα μας να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης των ανθρώπων ή να καταστρέφουν τον πλανήτη μας.

Απαιτούμε ριζική, επαναστατική αλλαγή. Θέλουμε να ενώσουμε ανθρώπους και τους οργανισμούς για να συνεργαστούμε ώστε να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο προμηθεύονται, παράγονται και καταναλώνονται τα ρούχα μας, έτσι ώστε αυτά να κατασκευάζονται με ασφαλή, καθαρό και δίκαιο τρόπο. Πιστεύουμε ότι η συνεργασία σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας — από τον αγρότη στον καταναλωτή — είναι ο μόνος τρόπος για να μεταμορφώσουμε τη βιομηχανία. Η αποστολή μας είναι να ενωθούμε όλοι ώστε να το πετύχουμε».

Οι στρατηγικοί του στόχοι είναι

  1. Να ευαισθητοποιήσουμε για το πραγματικό κόστος της μόδας και τον αντίκτυπό της σε κάθε στάδιο, από τη διαδικασία παραγωγής εώς την κατανάλωση και τη διάθεση.
  2. Να δείξουμε στον κόσμο ότι η αλλαγή είναι δυνατή. Προβάλουμε και γιορτάζουμε εκείνους που αποδεικνύουν πως η μόδα μπορεί να λειτουργεί με σεβασμό προς τον άνθρωπο και τον πλανήτη.  
  3. Να φέρουμε κοντά τους ανθρώπους από όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, από αγρότες μέχρι εργάτες εργοστασίων, από brands μέχρι buyers, από καταναλωτές μέχρι ακτιβιστές για να θέσουμε ερωτήματα, αμφισβητώντας τον τρόπο που γίνεται η μόδα και από ποιους και να εργαστούμε για να επανασυνδέσουμε τους σπασμένους κρίκους μεταξύ εκείνων που παράγουν, εκείνων που πωλούν και εκείνων που αγοράζουν τη μόδα.
  4. Να εργαστούμε προς μία μακροχρόνια και καθολική -σε όλο το εύρος της βιομηχανίας-αλλαγή της έτσι ώστε η μόδα να αποτελεί πηγή καλού και κάθε κρίκος της βιομηχανίας να ενεργεί με τρόπο ασφαλή, υγιή και δίκαιο.  
  5. Να διασφαλίσουμε ότι καμία τραγωδία όπως το Ράνα Πλάζα δεν θα συμβεί ποτέ ξανά. 

 

H Θεωρία της Αλλαγής

Η παγκόσμια βιομηχανία μόδας βασίζεται στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και των ανθρώπων που εργάζονται στην αλυσίδα εφοδιασμού της. Το σημερινό επιχειρηματικό μοντέλο επιτυγχάνει να παράγει με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου περισσότερα ρούχα από όσα χρειάζονται οι άνθρωποι και τους χειραγωγεί στο να υπερ-καταναλώνουν με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό.

Παρ΄ όλα αυτά, με την συστημική και διαρθρωτική αλλαγή, η παγκόσμια βιομηχανία μόδας μπορεί να σώσει εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια και να τους παράσχει έναν τίμιο και αξιοπρεπή βιοπορισμό.

Μπορεί να διατηρήσει και να αποκαταστήσει τον πλανήτη.

Το όραμά μας για το μέλλον είναι:

Μια παγκόσμια βιομηχανία μόδας που να διατηρεί και να αποκαθιστά το περιβάλλον και να θέτει την αξία των ανθρώπων πάνω από την ανάπτυξη και το κέρδος. Επιδιώκουμε:

  • Να δοθεί ένα τέλος στην ανθρώπινη και περιβαλλοντική εκμετάλλευση που συμβαίνει μέσα στην παγκόσμια βιομηχανία μόδας
  • Να υπάρχουν ασφαλείς και αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες και μισθοί για όλα τα μέλη της αλυσίδας εφοδιασμού

Το  Fashion Revolution είναι η επανάσταση στον κόσμο της μόδας που για να επιτύχει τους στόχπυς του συνεργάζεαι με Ακαδημαϊκούς, εκπαιδευτικούς, σχολεία και πανεπιστήμια, συμβούλια μόδας και φορείς του κλάδου,οίκους μόδας και πωλητές λιανικής, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ΜΚΟ και κοινότητες, συνδικάτα, προμηθευτές και κατασκευαστές, πραγωγούς και εργάτες, απλούς πολίτες.
 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ RAISE YOUR VOICE 2021 

Μετά την επιτυχία του Raise Your Voice Festival 2020- του πρώτου online festival κατά της εμπορίας ανθρώπων παγκοσμίως το Fashion Revolution ανακοινώνει το ξεκίνημα της προετοιμασίας για το Raise Your Voice Festival 2021- το οποίο επίσης θα διεξαχθεί διαδικτυακά.

Το Raise Your Voice, φέτος μας προσκαλεί σε ένα τριήμερο φεστιβάλ τέχνης και πολιτισμού με το μήνυμα «Κάνε τη Σύνδεση μεταξύ των καθημερινών επιλογών και την Εμπορία Ανθρώπων – Μεταξύ των καθημερινών επιλογών και την Κλιματική αλλαγή» και να δεις πως αυτά που μας συνδέουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Το Raise Your Voice Festival είναι το πρώτο φεστιβάλ κατά της εμπορίας ανθρώπων, με συν-διοργανωτές 53 κρατικούς φορείς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δρουν στη μάχη καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων και την κοινωνική ένταξη, όπως το Fashion Revolution, η Α21, οι Γιατρού του Κόσμου, το Χαμόγελο του Παιδιού, η Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη.

 

Fashion Open Studio (FOS) 2021

Στο Fashion Revolution Week 2021 διοργανώνουμε το πρώτο Fashion Open Studio στην Ελλάδα σε συνεργασία με τον οίκο Maison Faliakos.                       

                                

To Fashion Open Studio είναι μια διεθνής δράση του κινήματος που έρχεται να αντικαταστήσει τα catwalks με μια περιβαλλοντικά βιώσιμη εναλλακτική κάθε χρόνο συμμετέχουν διάσημοι βιώσιμοι σχεδιαστές από όλον το κόσμο, όπως η Vivienne  Westwood και η Stella McCartney. 

Εξασφάλισε το ψηφιακό σου εισιτήριο σήμερα εδώ

Πραγματοποιήθηκαν 66 αιτήσεις από 28 χώρες σε όλο τον κόσμο προκειμένου να υλοποιηθεί σε αυτές το Fashion Open Studio κατά την διάρκεια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Fashion Revolution. Οι νικήτριες χώρες ήταν 15 και η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές! 

Πιο συγκεκριμένα, το FOS συνιστά μια εναλλακτική μέθοδο παρουσίασης της δουλειάς ενός σχεδιαστή, πλήρως συμβατή με τη φιλοσοφία της ηθικής μόδας. Αντί για μια συμβατική επίδειξη μόδας, ο σχεδιαστής ανοίγει το ατελιέ του για να υποδεχθεί και να ξεναγήσει το κοινό του, να συνομιλήσει μαζί του και να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Έτσι, ο επισκέπτης έχει την ευχέρεια να δει ακριβώς πού, πώς και από ποιους παράγονται οι συλλογές που διατίθενται από τον οίκο.

Στόχος

Στόχος του FOS είναι η εισαγωγή ενός εναλλακτικού τρόπου παρουσίασης της δουλειάς ενός atelier Couture, μέσω μιας διοργάνωσης μικρότερης κλίμακας με διεθνείς συμμετέχοντες και έμφαση στην προσωπική επαφή μεταξύ δημιουργού-κοινού. 

Πότε και Πού

Το Fashion Open Studio θα διεξαχθεί στο Atelier του Maison Faliakos στο Μετς, κατα τη διάρκεια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Fashion Revolution, 20-22 Απριλίου, στην επέτειο της τραγωδίας του Rana Plaza στο Μπαγκλαντές, που είχε περισσότερα από 1100 θύματα. 

Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19. Η παρακολούθηση θα είναι ταυτοχρόνως διεθνώς προσβάσιμη μέσω ψηφιακής πλατφόρμας έναντι του αντιτίμου των 5€ και θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης εργαστηρίου κυκλικής μόδας.

Κεντρική φωτογραφία: XR Protests At London Fashion Week (Photo by Ollie Millington/Getty Images)

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.