GREEN

H Belize μείωσε το εθνικό της χρέος, πολεμώντας για την προστασία του περιβάλλοντος


JTeam

16 Νοεμβρίου 2022

H Belize μείωσε το εθνικό της χρέος, πολεμώντας για την προστασία του περιβάλλοντος
Instagram/ nytimes
Αναπτυσσόμενες χώρες μειώνουν το χρέος τους με τη δέσμευση προστασίας των πόρων τους με οικονομικές συμφωνίες που θα μπορούσαν να τους εξασφαλίσουν έναν μεγαλύτερο ρόλο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

H μικρότερη χώρα της κεντρικής Αμερικής, Beliz ήρθε αντιμέτωπη με όρους χρεοκοπίας μες στην πανδημία, πηγαίνοντας ολοταχώς προς μια τεράστια οικονομική κατάρρευση.

Η λύση στο πρόβλημα ήρθε εκεί που δεν το περίμενε κανείς, μετά την πρόταση μιας θαλάσσιας βιολόγου στον πρωθυπουργό της χώρας, Johnny Briceño. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός της θα δάνειζε στη χώρα χρήματα για να πληρώσει τους πιστωτές εάν η κυβέρνηση συμφωνούσε να ξοδέψει μέρος των οικονομιών, όπως θα προέκυπταν από τη συμφωνία, για τη διατήρηση των θαλάσσιων πόρων. Δηλαδή, για τους ωκεανούς, τα μαγκρόβια δέντρα της Belize και τους «ευάλωτους» κοραλλιογενείς της υφάλους.

Η αποτελεσματική συμφωνία που τελικά υπογράφηκε, γνωστή ως blue bonds, είναι ένα μόνο παράδειγμα μιας πρωτοποριακής προσέγγισης που έχει επιτρέψει σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν το εθνικό τους χρέος, επενδύοντας στην προστασία του πλανήτη, κάτι που τους δίνει έναν μεγαλύτερο ρόλο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Όπως σημειώνει ο Mr. Briceño, «η συμφωνία μάς έδωσε χώρο να αναπνεύσουμε», προσθέτοντας: «αντί για κατόχους ομολόγων, τώρα θα πληρώνουμε για να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας». Με πιο απλούς όρους, τo blue bonds ισοδυναμεί με την αναχρηματοδότηση ενός δανείου. Στα πλαίσια της συμφωνίας, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση της Virginia, δάνεισε στη Belize πάνω από 350 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει το κράτος να επαναγοράσει διεθνή ομόλογα που αξίζουν πάνω από μισό δισεκατομμύριο δολάρια.

Το deal αποδέσμευσε περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια για την προστασία των υδάτων και τον περιορισμό δραστηριοτήτων όπως το ψάρεμα. Παράλληλα, υπήρξε δέσμευση ώστε να ξοδεύονται γύρω στα 4 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο με σκοπό τη διαφύλαξη της βιοπικιλότητας σε αυτές τις περιοχές.

Οι υπέρμαχοι της εν λόγω συμφωνίας ελπίζουν ότι οι οικονομικές και κλιματικές απολαβές θα βοηθήσουν τα μικρά ή φτωχά κράτη να αποφύγουν τις προκλήσεις ενός υπερβολικού χρέους αλλά και της περιβαλλοντικής καταστροφής, ανοίγοντας τον δρόμο για μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Belize προσπαθεί αυτή τη στιγμή μέσω των οργανισμών που τη στηρίζουν, να διαφυλάξει το περιβάλλον της, το οποίο απειλείται από την κλιματική κρίση που θερμαίνει τις θάλασσες αλλά και από δραστηριότητες όπως η υπεραλιεία. Ο δρόμος προς ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη είναι μακρύς αλλά τουλάχιστον χώρες όπως η Belize γίνονται παράδειγμα και για τα υπόλοιπα κράτη.

Η καταστροφική επιτάχυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη εξαπέλυσε φέτος «κλιματικό χάος» σε ολόκληρο τον πλανήτη - ένα μήνυμα ότι το παράθυρο για να δράσουμε κλείνει, προειδοποιεί εδώ και καιρό ο ΟΗΕ, και τώρα είναι η στιγμή για να αλλάξουμε την εικόνα πριν την οριστική καταστροφή. Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες το 2022 είναι πιθανό να τερματίσουν περίπου 1,15C πάνω από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής εποχής, καθιστώντας το ως το πέμπτο ή έκτο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την προσωρινή έκθεση για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος το 2022 που συνέταξε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ, και αυτή είναι η ισχυρότερη απόδειξη για την κρισιμότητα του πλανήτη λίγο πριν τη νέα χρονιά.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.