GREEN

9 έξυπνοι τρόποι για να κάνεις πιο «πράσινα» δώρα αυτές τις γιορτές


JTeam

5 Δεκεμβρίου 2022

9 έξυπνοι τρόποι για να κάνεις πιο «πράσινα» δώρα αυτές τις γιορτές
pexels
Μερικοί εναλλακτικοί τρόποι για να μειώσεις το αποτύπωμά σου στον πλανήτη

Όσο ο Δεκέμβριος «τρέχει» ημερολογιακά, τόσο περισσότερο μπαίνουμε σε γιορτινό κλίμα, ψάχνοντας τα καλύτερα δώρα για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αυτό μας κάνει ωστόσο να ξεχνάμε ότι οι επιλογές μας επιβαρύνουν το περιβάλλον, συμβάλλοντας σε περισσότερα απορρίμματα και εκπομπές αερίων.

Αλήθεια, πόσοι από εμάς σκεφτόμαστε τις πραγματικές συνέπειες από την ανταλλαγή δώρων; Τόσο η κατασκευή τους όσο και η αποστολή τους, έχει τεράστιο κόστος για τον πλανήτη αφού προκαλεί μεγάλα ποσοστά εκπομπών αερίων μαζί με τα σκουπίδια από δώρα και συσκευασίες. Μόνο στην Αμερική πετιούνται σχεδόν 25% περισσότερα σκουπίδια από την Ημέρα των Ευχαριστιών μέχρι την Πρωτοχρονιά συγκριτικά με άλλα περιόδους, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Stanford. Τι σημαίνει αυτό; Ότι προκαλούνται 25 εκατομμύρια επιπλέον τόνοι απορριμμάτων.

Με αφορμή τις γιορτές και την υιοθέτηση ενός πιο οικολογικού τρόπου ζωής, η Rebecca Benner της οργάνωσης The Nature Conservancy, πρότεινε στο CNN μερικές «σωτήριες» εναλλακτικές που θα μειώσουν το αποτύπωμα μας στον πλανήτη όσον αφορά τουλάχιστον τα χριστουγεννιάτικα δώρα.

Μειώστε το πλαστικό και τις συσκευασίες

|Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συγκεντρώσετε τις αποστολές σε λιγότερες παραγγελίες όσο γίνεται, για λιγότερες μετακινήσεις για την παράδοση.

Χρησιμοποιήστε ανακυκλωμένο ή ανακυκλώσιμο χαρτί περιτυλίγματος

Για περιτύλιγμα, αξιοποιήστε παλιές εφημερίδες ή ανακυκλωμένο χαρτί. Σύμφωνα με το Stanford, αν κάθε οικογένεια στις ΗΠΑ τύλιγε μόλις τρία δώρα με ανακυκλωμένα υλικά, αυτό θα εξοικονομούσε αρκετό χαρτί για να καλυφθούν 45.000 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Ψωνίστε από τη γειτονιά σας

Όταν ενισχύετε μικρές επιχειρήσεις και τοπικά μαγαζιά, περιορίζετε το πόσο μακριά πρέπει να αποσταλούν αυτά τα προϊόντα, και αυτό μειώνει σημαντικά τις εκπομπές αερίων.

Φτιάξτε DIY δώρα

Πέρα από το ότι θα βάλετε την αγάπη και όλη τη φαντασία σας, φτιάχνοντας πιο προσωπικά δώρα, θα μειώσετε σημαντικά το οικολογικό σας αποτύπωμα με αυτόν τον τρόπο.

Βγείτε λιγότερες φορές για ψώνια

Είναι πολύ προτιμότερο να βγαίνετε μία φορά στο τόσο για ψώνια παρά συνέχεια καθώς έτσι θα καταφέρετε να αγοράζετε μόνο ό,τι έχετε στη λίστα σας. Μπορείτε να πάτε μάλιστα, με το ίδιο αυτοκίνητο με έναν φίλο.

Jenny.Gr
pexels

Κάντε δώρα με μεγαλύτερο νόημα

Σκεφτείτε κάτι που θα έχει μεγαλύτερο νόημα σαν δώρο για έναν φίλο σας παρά τα τετριμμένα (που θα επηρεάσουν και τον πλανήτη).

Χαρίστε τους κάτι που θέλουν

Αυτή η κίνηση είναι πολύ προτιμότερη από δώρα που καταλήγουν σε κάδους και μένουν αχρησιμοποίητα.

Κάντε μια δωρεά στο όνομά τους

Οι γιορτές μπορεί να αποτελέσουν την ιδανική περίοδο να δείξετε γενναιοδωρία και να πρωτοτυπήσετε.

Χαρίστε τους νέες εμπειρίες

Οι εμπειρίες κάνουν τους ανθρώπους πιο χαρούμενους από ό,τι τα υλικά αγαθά, σύμφωνα με την ειδικό. Ίσως να είναι μαθήματα χορού, μαγειρικής ή πλεξίματος ή ακόμη και να τους βοηθήσετε να πάρουν δίπλωμα καταδύσεων. Οτιδήποτε εναλλακτικό και πρωτότυπο μπορεί να σώσει πραγματικά τον πλανήτη, ακόμη και τελευταία στιγμή.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.