GREEN

Καταστροφή του Αμαζονίου: Νέα έρευνα δείχνει τι θα γίνει μετά το σημείο χωρίς επιστροφή


JTeam

29 Νοεμβρίου 2022

Καταστροφή του Αμαζονίου: Νέα έρευνα δείχνει τι θα γίνει μετά το σημείο χωρίς επιστροφή
pexels
Η πλήρης κατάρρευση δεν προβλέπεται

H κατάρρευση του Αμαζονίου μάλλον θα συμβεί αλλά όχι με τον τρόπο που πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Αυτό δείχνει νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Exeter, το οποίο είναι το πρώτο που επιβεβαίωσε το σενάριο πως η καταστροφή του οικοσυστήματος μπορεί να συμβεί σε μεγάλο βαθμό μόλις περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή.

Επόμενως μια πλήρης κατάρρευση του Αμαζονίου είναι απίθανη αλλά η κατάρρευσή του με άλλη έννοια είναι μια πραγματική πιθανότητα. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Earth System Dynamics εξηγεί ότι η επιλογή μιας εκτεταμένης κατάρρευσης του οικοσυστήματος του Αμαζονίου αποκλείεται καθώς τα κλιματικά μοντέλα δεν την προβλέπουν. Ακόμη και όταν ξεπεραστεί το κρίσιμο όριο, ο Αμαζόνιος δεν θα βιώσει καθολική αποσύνθεση.

Οι επιστήμονες του Exeter φαίνεται να συμφωνούν με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή. Tα τοπικά επεισόδια που θα συμβούν δεν θα έχουν τάσεις εξάπλωσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα έχουν όμως πολύ βαθύ αντίκτυπο στις τοπικές κοινότητες και τα οικοσυστήματα.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, Isobel Parry: «Αν και βλέπουμε μικρή αλλαγή στις αποθήκες άνθρακα των δασών στον Αμαζόνιο, πέντε από τα επτά μοντέλα που μελετήσαμε δείχνουν τοπικά γεγονότα απότομης μείωσης της υπερθέρμανσης του πλανήτη». Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, για κάθε βαθμό θερμοκρασίας πάνω από 1,5°C, «έως και το 12% του βόρειου Αμαζονίου θα αντιμετωπίσει απότομη μείωση της δυνατότητας αποθήκευσης άνθρακα στη βλάστηση».

Ο Αμαζόνιος σταθερά «στεγνώνει» για περισσότερα από εκατό χρόνια και όπως προβλέπεται, η σταδιακή αποξήρανση θα συνεχιστεί στο μέλλον καθώς υπερθερμαίνεται ο πλανήτης.

Η έλλειψη νερού παίζει μεγάλο ρόλο στην υποβάθμιση του Αμαζονίου. Οι ειδικοί του πανεπιστημίου εξηγούν μάλιστα ότι πολλές από τις ξαφνικές και δραστικές αλλαγές στο ισοζύγιο άνθρακα του τροπικού δάσους προηγούνται από μια διεύρυνση του εποχιακού κύκλου της θερμοκρασίας, «που είναι σύμφωνο με τις πιο ακραίες ξηρές εποχές».

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.