Η μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος εξαρτάται από πολλά πράγματα. Από το πώς μετακινούμαστε, από το τι τρώμε, από το πόση ενέργεια και πόρους καταναλώνουμε καθημερινά. Η λίστα είναι αναρίθμητη αλλά ο τρόπος που επιπλώνουμε το σπίτι μας έχει τεράστιο αντίκτυπο στο περιβάλλον.
Σύμφωνα με το National Wildlife Federation, οι κατασκευαστές επίπλων είναι οι τρίτοι μεγαλύτεροι καταναλωτές ξύλου. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους και δείχνουν μια δραματική εικόνα για τον πλανήτη. Το 2018 μόνο, στις ΗΠΑ πετάχτηκε το 80% των σχεδόν 12 εκατομμυρίων τόνων επίπλων που χρησιμοποιήθηκαν σε σπίτια συγκριτικά με τους 2.5 εκατομμύρια τόνους που κατέληξαν στις χωματερές τη δεκαετία του 1960.
Ώρα να εφεύρεις μια νέα χρήση για τα έπιπλα σου
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείς πριν αγοράσεις ένα έπιπλο, είναι αν μπορείς να αξιοποιήσεις με κάποιον τρόπο, το ήδη υπάρχον. Η εφεύρεση της νέας χρήσης ενός παλιού επίπλου είναι εξαιρετικά σωτήρια για το κλίμα και τον πλανήτη, σύμφωνα με την Margot Guralnick, editor του eco-friendly blog, Remodelista. «Μπορεί να έχεις έπιπλα στο υπόγειο ή στη σοφίτα ή να έχεις έναν τέλειο αλλά άθικτο καναπέ στο γραφείο σου. Και να θυμάσαι, ένα γραφείο δεν χρειάζεται απαραίτητα να έχει την ταμπέλα του γραφείου. Μπορεί να είναι ένα μεγάλο τραπέζι που κάνεις για γραφείο».
Δεν είναι λοιπόν τόσο τρομερό να δίνουμε νέα ζωή σε παλιά έπιπλα. Είναι πολύ πιο εύκολο από ό,τι πιστεύουμε και σχεδόν απαραίτητο για τον πλανήτη. Πήγαινε έναν παλιό καναπέ σε έναν ταπετσιέρη ή βρες έξυπνους τρόπους να κρύψεις λεκέδες. Μπορείς!
Αγόρασε vintage έπιπλα ή αντίκες
Η αμέσως επόμενη καλύτερη λύση είναι να αγοράσεις χρησιμοποιημένα έπιπλα. «Τα περισσότερα από τα παλιά έπιπλα ήταν κατασκευασμένα πολύ καλύτερα από τα σημερινά. Πίσω στις δεκαετίες του '50, του '60 και του '70, ήταν σχεδιασμένα με πολύ πιο ποιοτικά υλικά και συνήθως ήταν χειροποίητα. Όλα αυτά τα items είχαν πολύ περισσότερο χρόνο αντοχής γι΄αυτό είναι ακόμη στην αγορά».
Επένδυσε σε νέα έπιπλα με αντοχή στον χρόνο
Αν σκέφτεσαι να αγοράσεις κάτι καινούριο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσεις, είναι οι εταιρείες από τις οποίες σκοπεύεις να προμηθευτείς τα νέα σου έπιπλα. «Αν αγοράσεις ένα έπιπλο, κατασκευασμένο από "βιώσιμα" υλικά και χαλάσει μέσα σε λίγους μήνες, τότε τα υλικά δεν ήταν βιώσιμα. Αν καταλήξει στα σκουπίδια, δεν έλυσες κανένα πρόβλημα, αντίθετα το έκανες πιο σύνθετο».
Δώσε βαρύτητα στα σωστά υλικά
Πολλές εταιρείες επίπλων μπορεί να ισχυρίζονται ότι τα items που πωλούν, είναι «φιλικά προς το περιβάλλον» και «βιώσιμα». Μια προσωπική έρευνα μπορεί να σου αποδείξει την αλήθεια. Για ξύλινα έπιπλα, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο Wood Furniture Scorecard ενώ websites, όπως τα Remodelista και Minted Space συγκεντρώνουν συλλογές επίπλων από κατασκευαστές που είναι 100% στραμμένοι στη βιωσιμότητα. Σε όλη αυτή την προσπάθεια, προσπάθησε να αποφύγεις όλα τα λάθος υλικά, όπως η χρήση επιβλαβών χημικών.
Σύμφωνα με το Natural Resources Defense Council, πάνω από 80.000 χημικά, που υπάρχουν σε διάφορα items όπως στα έπιπλα, βρέθηκαν σε σπίτια Αμερικανών. Από αυτά, μόνο 200 είχαν δοκιμαστεί από το Environmental Protection Agency και μόνο 5 είχαν τεθεί σε έλεγχο, και αυτό λέει πολλά.
Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.