REAL LIFE TRUE STORIES

Εσείς ξέρετε από που πήρε το όνομά του ο Αμαζόνιος;


JTeam

4 Απριλίου 2022

Εσείς ξέρετε από που πήρε το όνομά του ο Αμαζόνιος;
Μπορεί να μην τον έχεις δει ποτέ από κοντά αλλά μέχρι πού φτάνουν οι γνώσεις σου για τον δεύτερο μακρύτερο ποταμό της Γης;

Rio Amazonas, Río Marañón, Rio Solimões, Amazon River. Σε οποιαδήποτε ονομαστική του εκδοχή, ο Αμαζόνιος είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Γης σε όγκο νερού ενώ οι απόψεις διίστανται για το αν είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος. Επίσημα θεωρείται ο δεύτερος μακρύτερος ποταμός στη Γη μετά τον Νείλο, με μήκος 6.400 χιλιόμετρα, όμως είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος ποταμός όσον αφορά τη μέση ροή νερού, που ανέρχεται σε 219.000 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Σίγουρα γνωρίζεις με σιγουριά για εκείνον ότι βρίσκεται στην Νότια Αμερική και διασχίζει 7 χώρες: Γουιάνα, Ισημερινό, Βενεζουέλα, Βολιβία, Κολομβία, Περού και Βραζιλία. Επίσης, ξέρεις σίγουρα ότι το 20% του οξυγόνου όλου του κόσμου παράγεται εκεί γι' αυτό δεν ονομάζεται τυχαία «ο πνεύμονας της Γης». Ήξερες όμως ότι το όνομα «Αμαζόνιος» δόθηκε στην περιοχή από κάτι Ευρωπαίους γιατί όταν πήγαν τους έκανε εντύπωση που συνάντησαν γυναίκες πολεμίστριες;

Παράξενο, κι όμως αληθινό! Το όνομα «Αμαζόνιος» το έδωσε συγκεκριμένα ο Ισπανός κατακτητής Φρανθίσκο ντε Ορεγιάνα (Francisco de Orellana), ο οποίος διέπλευσε τον ποταμό το 1541-1542. Στην πορεία του συνάντησε φυλές με γυναίκες που πολεμούσαν και για τον λόγο αυτό του έδωσε το όνομα «Αμαζόνιος» (Río de las Amazonas) που προέρχεται από το όνομα των Αμαζόνων, του μυθολογικού γυναικείου λαού πολεμιστριών.

Ανάμεσα σε κάποιες ακόμη σχετικά άγνωστες αλλά εκπληκτικές γνώσεις για τον συγκεκριμένο ποταμό, είναι ότι σχεδόν το 80% των τροφών που καταναλώνουμε σήμερα, έχει προέλευση από τον Αμαζόνιο, όπως είναι η σοκολάτα, το καλαμπόκι, το ρύζι.

Το οικοσύστημά του επίσης είναι απίστευτα πλούσιο αλλά σε νούμερα αξίζει να γνωρίζεις ότι υπάρχουν 40.000 είδη φυτών, 1300 είδη πτηνών, 3000 είδη ψαριών, 430 είδη θηλαστικών και 2.5 εκατομμύρια εντόμων ενώ συνεχώς ανακαλύπτονται νέα.

Αυτά που ξέρουμε για τον Αμαζόνιο είναι πάρα πολλά, αλλά συνεχώς μαθαίνουμε περισσότερα. Είναι ένας τεράστιος ποταμός, πτυχές του οποίου παραμένουν ακόμα ανεξερεύνητες. Όμως, κάποια από τα πράγματα που γνωρίζουμε για εκείνον, μοιάζουν απίστευτα για να είναι αληθινά, όπως και το από πού πήρε το όνομά του!