GREEN

Ο Ιανουάριος στην Ευρώπη ήταν 2,2 °C πιο ζεστός από τον μέσο όρο


JTeam

13 Φεβρουαρίου 2023

Ο Ιανουάριος στην Ευρώπη ήταν 2,2 °C πιο ζεστός από τον μέσο όρο
pexels
Πρόκειται για «το πιο ακραίο κύμα καύσωνα στην ευρωπαϊκή ιστορία»

Ίσως ήσουν ανάμεσα σε εκείνους που ταξίδεψαν μέχρι τις Άλπεις για να αλλάξουν χρονιά με την ελπίδα να δουν χιονισμένους δρόμους και κορυφές. Το χιόνι ωστόσο δεν εμφανίστηκε ούτε για δείγμα, και το τοπίο δεν θύμιζε σε τίποτα τα προηγούμενα χρόνια. Τα σκι δεν βγήκαν από την αποθήκη και πολλοί σκιέρ επέστρεψαν απογοητευμένοι στα σπίτια τους.

Τουλάχιστον οκτώ χώρες βιώσαν την πιο ζεστή Πρωτοχρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ. Η Ευρώπη βίωσε έναν εξαιρετικά θερμό Ιανουάριο, με μέση θερμοκρασία 2,2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1990-2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής "Copernicus" της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κλιματολόγος, Maximiliano Herrera, ο οποίος παρακολουθεί τις ακραίες θερμοκρασίες σε ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε ότι επρόκειτο για «το πιο ακραίο κύμα καύσωνα στην ευρωπαϊκή ιστορία»

Τα Βαλκάνια, η ανατολική Ευρώπη, η Φινλανδία, η βορειοδυτική Ρωσία και το Svalbard, το αρκτικό αρχιπέλαγος στα ανοικτά των ακτών της Νορβηγίας, είχαν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Copernicus, το οποίο αναλύει δισεκατομμύρια μετρήσεις από δορυφόρους, πλοία, αεροσκάφη και μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο.

«Παρόλο που ο Ιανουάριος του 2023 αποτελεί εξαίρεση, αυτές οι ακραίες θερμοκρασίες παραμένουν μια χειροπιαστή ένδειξη των επιπτώσεων του μεταβαλλόμενου κλίματος για πολλές περιοχές και μπορούν να θεωρηθούν μια πρόσθετη προειδοποίηση για μελλοντικά ακραία φαινόμενα», ανέφερε σε δήλωσή της η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus.

Η Ευρώπη θερμαίνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου, με τη Γηραιά ήπειρο να βιώνει τα τελευταία χρόνια ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, αφόρητους καύσωνες και καταστροφικές ξηρασίες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θερμοκρασίες του Ιανουαρίου ήταν κατά 0.25 βαθμούς πιο υψηλές από τον μέσο Ιανουάριο της δεκαετίας 1991- 2020 με τις ανατολικές ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό να βιώνουν ένα κλίμα πολύ υψηλότερο για την εποχή, και αυτό μόνο δυσοίωνο κάνει το μέλλον και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.