GREEN

Βινυλοχλωρίδιο: Πόσο επικίνδυνη είναι η χημική ουσία που προκάλεσε την τεράστια έκρηξη στο Ohio


JTeam

14 Φεβρουαρίου 2023

Βινυλοχλωρίδιο: Πόσο επικίνδυνη είναι η χημική ουσία που προκάλεσε την τεράστια έκρηξη στο Ohio
Twitter/ @melsmith1820
Ο εκτροχιασμός τρένου στα σύνορα του Ohio και της Pennsylvania έχει προκαλέσει μία από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην ιστορία της Αμερικής και το βινυλοχλωρίδιο φαίνεται να είναι το βασικό πρόβλημα

Στις 3 Φεβρουαρίου, τρένο εκτροχιάστηκε στο βόρειο Ohio, προκαλώντας την εκκένωση της πόλης και απειλώντας μερικά από τα πιο σημαντικά κανάλια της βόρειας Αμερικής. Η είδηση παραδόξως έχει ελάχιστη κάλυψη και παρατηρείται μια έμμεση διαστρέβλωση των γεγονότων στα social media.

Ο εκτροχιασμός, που αρχικά αποδόθηκε στον άξονα ενός μόνο αμαξιού, επηρέασε σχεδόν τα 50 από τα 141 βαγόνια του, εκ των οποίων τα 20 μετέφεραν επικίνδυνα υλικά. 14 από αυτά μετέφεραν (μονο) βυνιλοχλωρίδιο, τα 5 συγκρούστηκαν και οι επιπτώσεις από ό,τι συνέβη είναι εξαιρετικά επικίνδυνες.

Τα χημικά που απελευθερώθηκαν κατά τον εκτροχιασμό, καίγονταν για 3 μέρες και οι κάτοικοι της γύρω περιοχής εγκατέλειψαν τα σπίτια τους από τον φόβο της ισχυρής έκρηξης. Η ελεγχόμενη καύση της εξαιρετικά επικίνδυνης χημικής ουσίας βινυλοχλωρίδιο έγινε ουσιαστικά για να αποφευχθεί μια τεράστια, καταστροφική έκρηξη. Κατά πόσο όμως συνέβη κάτι τέτοιο;

Το μονοβινυλοχλωρίδιο (H2C=CHCl) χρησιμοποιείται για να παράγει το γνωστό πολυβινυλιοχλωρίδιο (PVC). Πρόκειται για ένα από τα πιο πολυχρησιμοποιημένα πλαστικά παγκοσμίως, καθώς χρησιμοποιείται σε δίκτυα σωληνώσεων, σε ηλεκτρικά καλώδια, πλαστικά μπουκάλια, και πιστωτικές κάρτες.

Το PVC μπορεί να αποτελέσει απειλή για την άγρια ζωή όταν εισέρχεται σε κανάλια ενώ υπάρχουν φόβοι για τη δημόσια υγεία αλλά οι ειδικοί καθησυχάζουν ότι δεν θα προκαλούσε ποτέ μαζικές εκκενώσεις ή φόβους για το πόσιμο νερό. Ωστόσο, το βινυλοχλωρίδιο που μετατρέπεται σε PVC, είναι πολύ πιο επικίνδυνο καθώς είναι αρκετά εύφλεκτο.

Το βινυλοχλωρίδιο θεωρείται ότι είναι στη λίστα, το πρώτο καρκινογόνο για τους ανθρώπους, ειδικά όταν τρώνε ψάρια. Αποθηκεύεται και μεταφέρεται υπό πίεση για να υγροποιηθεί. Το μονοβινυλοχλωρίδιο από την άλλη, σχηματίζει ένα σύννεφο με πυκνότητα διπλάσια του αέρα, κρατώντας το χαμηλό στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με τη Norfolk Southern, την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τον σιδηροδρομικό σταθμό, ο εκτροχιασμός απελευθέρωσε επίσης ακρυλικό βουτύλιο και βενζένιο, τα οποία είναι εξίσου εύφλεκτα και τοξικά. Το ατύχημα έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό καθώς θεωρείται μια πρωτοφανής οικολογική καταστροφή με ελάχιστη κάλυψη και άγνωστες συνέπειες στο μέλλον.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.