GREEN

Ένα κρυμμένο φράγμα στην Ιταλία ίσως σώσει την Ευρώπη από την ενεργειακή κρίση


JTeam

10 Απριλίου 2023

Ένα κρυμμένο φράγμα στην Ιταλία ίσως σώσει την Ευρώπη από την ενεργειακή κρίση
Unsplash
Βρέθηκε η λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα;

Κρυμμένο στις ιταλικές Άλπεις που περιβάλλουν την πόλη Bolzano, βρίσκεται το υδροηλεκτρικό φράγμα του Sant’Antonio. Πρόκειται μία κατασκευή που τροφοδοτείται από τον ποταμό Talvera και παράγει βιώσιμη ενέργεια.

Το φράγμα αυτό χτίστηκε πριν από 60 χρόνια, αλλά αναπαλαιώθηκε - ή, καλύτερα, άλλαξε ολοκληρωτικά. Από το 2019, αποτελεί σταθμό παραγωγής ενέργειας, περιλαμβάνει υπόγεια δεξαμενή που ελέγχει τη ροή του νερού και διαχειρίζεται την εκπομπή ενέργειας σ' ένα σύστημα τουρμπινών.

Πώς λειτουργεί;

Ουσιαστικά, επιβραδύνει τη ροή του νερού, επιτρέποντας στην επιπλέον ενέργεια να εκτονωθεί και αποτρέποντας, με αυτόν τον τρόπο, την υπερβολική πίεση που θα μπορούσε να ασκηθεί και να προκαλέσει πρόβλημα στις τουρμπίνες ή στον υπόλοιπο εξοπλισμό. Η διαδικασία αυτή είναι ιδανική για να προσαρμόζεται το σύστημα στις εναλλαγές της ροής του νερού.

Πρόκειται για κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο, και βοηθά ώστε να μειωθεί σημαντικά ο αρνητικός αντίκτυπος των υδροηλεκτρικών σταθμών ενέργειας στην άγρια ζωή. Κι επειδή το μεγαλύτερο μέρος της δομής βρίσκεται κάτω από το έδαφος, άρα στην όψη φαίνεται μικρή, δεν στερεί τίποτα από την ομορφιά του τοπίου.

Σύμφωνα με το Science Focus, η ελπίδα είναι πως η επιτυχία της δομής αυτής θα ενθαρρύνει κι άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιταλίας. Έτσι, η υδροηλεκτρική ενέργεια θα γίνει μία από τις βασικότερες εναλλακτικές των ορυκτών καυσίμων και θα κάνει την πραγματική διαφορά.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.