UPDATE #NOW

Η Dow υποσχόταν πως ανακύκλωνε παπούτσια για παιδικές χαρές στη Σιγκαπούρη. Τελικά, βρέθηκαν σε παζάρια της Ινδονησίας


Στεφανία Παπαδημητρίου

3 Μαρτίου 2023

Η Dow υποσχόταν πως ανακύκλωνε παπούτσια για παιδικές χαρές στη Σιγκαπούρη. Τελικά, βρέθηκαν σε παζάρια της Ινδονησίας
Unsplash
Μία καλά οργανωμένη διαδικασία που γίνεται αθόρυβα, ασταμάτητα και χωρίς κανείς να αναλαμβάνει την ευθύνη

«Η Dow αναζητά διαρκώς τρόπους να απομακρύνει τα πλαστικά απορρίμματα από το περιβάλλον. Ή να βεβαιωθεί πως δεν υπάρχουν καθόλου απορρίμματα. Επιλογές ανακύκλωσης. Προγράμματα απολύμανσης. Βοηθάμε για να κάνουμε τη διαφορά στον κόσμο». Αυτό ακριβώς αναφέρει η ιστοσελίδα της Dow, η οποία δεσμεύεται να προωθήσει την κυκλική οικονομία.

Η Dow είναι μία εταιρεία παραγωγής χημικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή πλαστικού κι άλλων συνθετικών υλικών, έχει κάνει πολλές προσπάθειες να δείξει ότι οι αρχές της σέβονται το περιβάλλον. Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα ανακύκλωσης, ενώ επικοινώνησε με δελτία Τύπου και προωθητικά βίντεο το τελευταίο μεγάλο της εγχείρημα, που αφορούσε στην ανακύκλωση παπουτσιών, οι σόλες των οποίων θα χρησιμοποιούνταν στην παραγωγή παιδικών χαρών και τερέν στίβου στη Σιγκαπούρη.

Το πρακτορείο Reuters αποφάσισε να δει αν οι παραπάνω υποσχέσεις ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Κυριολεκτικά, ακολούθησαν την πορεία παπουτσιών από την αρχή ως το τέλος για να δουν αν όντως θα κατέληγε σε αθλητική εγκατάσταση της Σιγκαπούρης ή, έστω, αν θα έφτανε στις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης της χώρας.

Ο δημοσιογράφος Joe Brock τοποθέτησε συσκευές εντοπισμού στις λαστιχένιες σόλες 11 ζευγαριών παπουτσιών. Στη συνέχεια, τις σύνδεσε μέσω Bluetooth με ένα smartphone, και το ταξίδι ξεκίνησε. Spoiler alert: Κανένα τους δεν κατέληξε σε πάρκα ή παιδικές χαρές ή γήπεδα στίβου της Σιγκαπούρης.

Τα δέκα ζευγάρια έφυγαν από τους ειδικούς κάδους που γίνονται οι δωρεές και κατέληξαν στη γειτονική Ινδονησία, ταξιδεύοντας εκατοντάδες μίλια μέσω θαλάσσης, και κατέληξαν σε μπαζάρ της Τζακάρτα και του Μπατάμ, παρότι η εισαγωγή μεταχειρισμένων ειδών είναι παράνομη στη χώρα. Το ενδέκατο, ένα ζευγάρι λευκά Reebok, παρέμεινε στη Σιγκαπούρη αλλά, φυσικά, δεν πήγε ποτέ εκεί που υποσχόταν η Dow. Μάλλον κάποιος το έκλεψε από τον κάδο, διότι οι trackers το έδειχναν σε μία οικοδομή κι έπειτα, λες και κάποιος τα φορούσε, η τοποθεσία άλλαζε.

Δείτε παρακάτω το βίντεο:

«Η Dow υποσχέθηκε να πάρει αυτά τα παπούτσια και να τα διασπάσει στις πρώτες ύλες τους, για να τα μετατρέψει σε παιδικές χαρές, και τελικά βρίσκονται σε μία εντελώς διαφορετική χώρα. Κυριολεκτικά δεν μπορείς να την πιστέψεις», δήλωσε στο Reuters η Jane Dell, ιδρύτρια της περιβαλλοντικής οργάνωσης The Last Beach Cleanup.

Δύο πωλητές από το Μπατάμ, οι οποίοι ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, αποκάλυψαν ότι αγοράζουν σακιά γεμάτα παπούτσια από διαφορετικούς εμπόρους, όπως η Yok Impex, αλλά δεν ξέρουν τι ακριβώς παίρνουν μέχρι να δουν το περιεχόμενο. Μάλιστα, πολλά δεν είναι σε κατάσταση να πωληθούν εκ νέου, οπότε τουλάχιστον τα μισά καταλήγουν στα σκουπίδια ή, ακόμη χειρότερα, καίγονται.

Δεν είναι καν η πρώτη φορά που η Dow αποδεικνύεται αναξιόπιστη, για περιβαλλοντικά ζητήματα. Πρόκειται, όμως, για μία καλά οργανωμένη δραστηριότητα, η οποία γίνεται αθόρυβα, ασταμάτητα, χωρίς ποτέ, κανείς να αναλαμβάνει την ευθύνη. Μάλιστα, στη Σιγκαπούρη, η εταιρεία ήδη αποκτά συμμάχους. Στις 6 Οκτωβρίου, συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε επίσημη δεξίωση σε πολυτελές ξενοδοχείο. Και το «πρόγραμμα ανακύκλωσης» που αναφέραμε παραπάνω, βραβεύθηκε ως «Η Πιο Βιώσιμη Συνεργασία».