GREEN

Καλή η πλάκα με τα μη αποσπώμενα καπάκια, αλλά έχουν σοβαρό λόγο ύπαρξης


Τόνια Τζάφερη

27 Ιουλίου 2023

Καλή η πλάκα με τα μη αποσπώμενα καπάκια, αλλά έχουν σοβαρό λόγο ύπαρξης
O εκνευρισμός, τα αστεία, η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία από το 2019 και η ανάγκη για λιγότερο πλαστικό

Για το 2023, μπορεί εσύ πριν από αρκετά χρόνια να περίμενες ιπτάμενα αυτοκίνητα και ταξίδια στο διάστημα για τους απλούς πολίτες, αλλά η ανακάλυψη της χρονιάς είναι τα μη αποσπώμενα καπάκια στα πλαστικά μπουκάλια.

Ακούς την κάθε παρέα να μιλάει για αυτά, και το κάθε μέσο να έχει επίσης αναφερθεί στο θέμα. Στην αρχή μας εξέπληξαν όλους. Πιστεύαμε πως ίσως ήταν ένα ελαττωματικό πλαστικό μπουκάλι. Τραβούσες από εδώ -τραβούσες από εκεί, τίποτα. Το παρατούσες. Μέχρι που ερχόταν το επόμενο πλαστικό μπουκάλι στα χέρια σου, και πάλι τα ίδια. Τελικά, ξεκινάς να το συζητάς και καταλαβαίνεις πως αυτή είναι η νέα πραγματικότητα και όχι μια ελαττωματική παρτίδα μπουκαλιών.

Αρχικά, γιατί βρίσκονται ακόμη πλαστικά μπουκάλια στα χέρια σου, και δεύτερον -ναι σε όλους μας, την σπάνε. Όμως, όχι απλά είναι για καλό σκοπό, αλλά είναι θέμα επιβίωσης.

Η Ευρωπαϊκή οδηγία για μη αποσπώμενα καπάκια

Εμείς μπορεί να το ανακαλύψαμε τώρα που ήρθε στα χέρια μας, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2019, είχε ανακοινώσει την σχετική αλλαγή, «η οποία μάλιστα θα έχει υποχρεωτική μορφή από τον Ιούλιο του 2024», ανέφερε τότε η οδηγία, και έτσι έγινε. Το σχετικό σημείο του κανονισμού της ΕΕ για την παραγωγή Caps & Closures αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα πλαστικά πώματα και καπάκια που χρησιμοποιούνται για δοχεία ποτών είναι μεταξύ των πλαστικών ειδών μιας χρήσης που συναντώνται συχνότερα ως απορρίμματα στις παραλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Jenny.Gr


«Επομένως, η διάθεση στην αγορά πλαστικών δοχείων αναψυκτικών μίας χρήσης θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο εάν συμμορφώνονται με ορισμένες απαιτήσεις σχεδιασμού προϊόντος, προκειμένου να μειωθούν σημαντικά οι εισροές πλαστικών κλεισίματος και καπακιών δοχείων στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ανακύκλωσης, τις απαιτήσεις για τις συσκευασίες που ορίζονται στο παράρτημα II της οδηγίας 94/62/ΕΚ».

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέκυψε μετά από σχετική μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία καταγράφηκαν τα καπάκια πλαστικών μπουκαλιών σε μεγάλες ποσότητες στις παραλίες.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 80-85% των θαλάσσιων απορριμμάτων που καταμετρούνται στις παραλίες είναι πλαστικά, ενώ τα πλαστικά αντικείμενα μίας χρήσης αντιστοιχούν στο 50% και τα είδη αλιείας στο 27% του συνόλου.

Έτσι λοιπόν, ήταν καιρός να γίνει έστω μια μικρή αλλαγή. Για την ακρίβεια, και πολύ άργησε. Όσο και αν σε εκνευρίζουν τα μη αποσπώμενα καπάκια όπως και τα χάρτινα καλαμάκια, θα προσαρμοστείς, καθώς βοηθούν σημαντικά στη μείωση του πλαστικού σε ωκεανούς, παραλίες, ακτές και θάλασσες.

Jenny.Gr

Από την πλευρά των εταιρειών τονίζεται ότι τα καπάκια έχουν σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να αποτρέπεται η δημιουργία απορριμμάτων και να διευκολύνεται η συλλογή και ανακύκλωσή τους.

Επομένως, δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες ανακύκλωσης, και να αναλάβουμε όλες τις απαραίτητες δράσεις, για λιγότερο πλαστικό και καθαρότερο περιβάλλον.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.