GREEN

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων: Mε ένα εκατομμύριο είδη να κινδυνεύουν, ίσως ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Οκτωβρίου 2023

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων: Mε ένα εκατομμύριο είδη να κινδυνεύουν, ίσως ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε
pexels
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων και η κατάσταση των ζώων στον πλανήτη μας δεν είναι καλή.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάζεται από το 1925. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Προστασία των Ζώων, ξεκίνησε από τον Heinrich Zimmermann, έναν κυνολόγο, ο οποίος διοργάνωσε τον πρώτο εορτασμό στο Sports Palace στο Βερολίνο, τον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες παρακολούθησαν πάνω από 5.000 άτομα. Αφιέρωσε αμέτρητες ώρες στην προώθηση της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων και το 1931, η πρότασή του να γιορταστεί επίσημα η 4η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων εγκρίθηκε και ψηφίστηκε ως ψήφισμα.

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως ο προστάτης των ζώων.

Αυτή όμως την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, είναι καιρός να αναγνωρίσουμε ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα εξαφανίζει τα ζώα και τους βιότοπούς τους με ανησυχητικά γρήγορο ρυθμό.

Ο κόσμος μας φιλοξενεί απίστευτα πλούσια οικοσυστήματα με ζώα των οποίων η ζωή συντηρεί την ανθρώπινη ύπαρξη και γενικά ολόκληρου του πλανήτη.

Ωστόσο, οι άνθρωποι θανατώνουν σημαντικά είδη ζώων, απειλώντας τα για μόνιμη εξαφάνιση. Βρισκόμαστε στη μέση μιας έκτης μαζικής εξαφάνισης – η πρώτη που δεν οφείλεται σε φυσική καταστροφή – με ένα εκατομμύριο είδη να κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή.

Μεταξύ 1970 και 2016 , το μέσο μέγεθος πληθυσμού θηλαστικών, πτηνών, αμφιβίων, ερπετών και ψαριών μειώθηκε κατά 68% παγκοσμίως. Αυτή η απότομη και ανησυχητική επιδείνωση οφείλεται σε πρωτοφανή επίπεδα ανθρώπινης εκμετάλλευσης. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση της γης για ανθρώπινη εκμετάλλευση, την κλιματική κρίση που οδηγεί σε ακραίες καιρικές συνθήκες και καταστρέφει τα οικοσυστήματα, τη ρύπανση από την ανθρώπινη δραστηριότητα και την εισαγωγή χωροκατακτητικών ξένων ειδών.

Ο ρυθμός εξαφάνισης είναι τέτοιος που ακόμη και τώρα, αρκετά είδη εξαφανίζονται κυριολεκτικά καθημερινά. Αυτό όχι μόνο είναι κακό για το περιβάλλον, αλλά μια μέρα μπορεί να βλάψει ακόμη και την ανθρωπότητα λόγω της διαταραγμένης ισορροπίας της φύσης. Γι αυτό και απαιτούνται σοβαρές προσπάθειες για να σταματήσει αυτή η ανησυχητική τάση.

Εκτρεφόμενα ζώα

Κάθε χρόνο, 80 δισεκατομμύρια ζώα της ξηράς, συμπεριλαμβανομένων των κοτόπουλων, των χοίρων και των αγελάδων, χρησιμοποιούνται για εκτροφή. Υπολογίζεται ότι 56 δισεκατομμύρια είναι παγιδευμένα στα εκτροφεία. Αυτός ο τεράστιος αριθμός δεν περιλαμβάνει καν τα δισεκατομμύρια υδρόβια ζώα που είναι αιχμάλωτα.

Στα εκτροφεία τα ζώα ζουν σε αφύσικα περιβάλλοντα και υποφέρουν από ακραία ψυχολογικά και σωματικά βασανιστήρια. Οι βιότοποι των άγριων ζώων επίσης καταστρέφονται για να αναπτυχθούν οι καλλιέργειες για να τραφούν δισεκατομμύρια εκτρεφόμενα ζώα. Η εργοστασιακή εκτροφή είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και μόνο με μια παγκόσμια λύση μπορεί να προστατευθούν τα ζώα και να βελτιωθεί η διαβίωσή τους.

Τίγρεις

Χιλιάδες τίγρεις σε όλο τον κόσμο αιχμαλωτίζονται και εκτρέφονται με σκοπό το κέρδος. Αξιοποιούνται ως εξωτικά κατοικίδια και στην ψυχαγωγία. Και υτό είναι ακόμα πιο αποκαρδιωτικό αν σκεφτείς οτι οι πληθυσμοί άγριων τίγρεων μειώνονται όλο και περισσότερο.

Ελέφαντες

Οι ελέφαντες που τους εκμεταλλεύονται για ψυχαγωγία μπορεί να υποφέρουν από συνεχή περιορισμό επειδή είναι δεμένοι με αλυσίδες, έλλειψη κοινωνικής αλληλεπίδρασης με άλλους ελέφαντες, ανεπαρκή διατροφή και ακόμη και επιβλαβείς δραστηριότητες που οδηγούν σε άγχος και προβλήματα υγείας. Ένα παράδειγμα εκμετάλλευσης ελεφάντων για την τουριστική βιομηχανία είναι οι βόλτες με ελέφαντα σε μέρη της Ασίας .

Οι ελέφαντες ανήκουν στην άγρια ​​φύση. Αλλά δυστυχώς, μετά από χρόνια αιχμαλωσίας, πολύ συχνά δεν είναι δυνατό να απελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι ελέφαντες στη φύση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις όπου να καλύπτονται οι σωματικές και ψυχολογικές ανάγκες τους.

Φάλαινες και δελφίνια

Όσο αφορά τις φάλαινες και τα δελφίνια δυστυχώς, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 3.000 φάλαινες και δελφίνια αιχμάλωτα σε ζωολογικούς κήπους, ενυδρεία ή θαλάσσια πάρκα σε όλο τον κόσμο. Συχνά χωρίζονται από τις μητέρες τους πολύ μικρά, περιορίζονται σε δεξαμενές πολύ μικρότερες από το φυσικό τους περιβάλλον και μπορούν να στερηθούν τροφής για εκπαιδευτικούς σκοπούς, κάτι που τους προκαλεί συνεχές άγχος και ταλαιπωρία. Αυτά τα ζώα είναι αναγκασμένα να υπομένουν μια σκληρή πραγματικότητα στο όνομα της ψυχαγωγίας, η οποία μπορεί να τα οδηγήσει ακόμη και να εκδηλώσουν αυτοτραυματιστικές συμπεριφορές.

Επίσης μόνο 7.000 τσιτάχ έχουν απομείνει στη φύση. Υπάρχει μόνο ένας αρσενικός Βόρειος Λευκός Ρινόκερος στον πλανήτη μας, ο οποίος φυλάσσεται με ένοπλους φρουρούς μαζί με τους δύο θηλυκούς Βόρειους Λευκούς Ρινόκερους. Το είδος εξαρτάται από την ικανότητά του να ζευγαρώνει με τα θηλυκά. Τα κέρατά τους έχουν αφαιρεθεί, οπότε δεν έχει νόημα να τα σκοτώσουν οι λαθροκυνηγοί. Οι επιστήμονες λένε ότι εισερχόμαστε στην έκτη μαζική εξαφάνιση της γης, αλλά δεν είναι ένα «φυσικό» γεγονός εξαφάνισης, προκαλείται από τον άνθρωπο. Αυτό που πραγματικά διακυβεύεται εδώ είναι η επιβίωση των ανθρώπων στη γη.

Οι άνθρωποι φαίνεται να πιστεύουν ότι είμαστε ξεχωριστοί, ότι κατά κάποιο τρόπο είμαστε ανώτεροι από κάθε άλλη ζωή στον πλανήτη μας. Αν τα πράγματα συνεχίσουν όπως πάνε, τα επόμενα 50 χρόνια δεν θα έχουμε ψάρια, ρινόκερους, καρχαρίες και πολλα άλλα ζώα αλλά και νερό

Τελικά σε εκείνο το σημείο θα ξυπνήσουμε; Ελπίζω να ξυπνήσουμε πολύ νωρίτερα, γιατί μόλις καταστρέψουμε όλα τα οικοσυστήματα που υποστηρίζουν τη ζωή σε αυτόν τον πλανήτη, δεν θα αντέξουμε ούτε εμείς.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.