GREEN

Οικολογικά Χριστούγεννα: Μικρές αλλά πολύτιμες συμβουλές, για να κάνεις αυτές τις γιορτές να αξίζουν


Ερασμία Αρβανιτά

13 Δεκεμβρίου 2023

Οικολογικά Χριστούγεννα: Μικρές αλλά πολύτιμες συμβουλές, για να κάνεις αυτές τις γιορτές να αξίζουν
Pexels/ Leeloo Thefirst
Για να κάνεις αυτά τα Χριστούγεννα να αξίζουν 

Τα Χριστούγεννα είναι για πολλούς η πιο όμορφη εποχή του χρόνου. Εκτός από όμορφη, όμως, οφείλουμε να την κάνουμε και λίγο πιο οικολογική. Σκέψου: sustainable χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις, δώρα που δεν βλάπτουν το περιβάλλον και λιγότερη σπατάλη φαγητού. Είναι τόσο απλό, αλλά και τόσο σημαντικό.

Από τις επιλογές που θα κάνεις στο φαγητό έως το από πού θα αγοράσεις τα χριστουγεννιάτικα δώρα, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνεις αυτά τα Χριστούγεννα να αξίζουν πραγματικά και να δώσεις λίγη παραπάνω αγάπη στον πλανήτη.

Κεφάλαιο 1ο: Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση

  • Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Το πρώτο πράγμα που θα σου ήρθε στο μυαλό, λογικά, είναι το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς. Ποιο είναι όμως φιλικότερο προς το περιβάλλον, το φυσικό ή το τεχνητό δέντρο; Σύμφωνα με έρευνα, προκειμένου να απαντηθεί αυτό το ερώτημα για την Ελλάδα και όπως σημειώνει η WWF, η επιλογή του φυσικού ελάτου προκαλεί τις μισές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ως προς την κατανάλωση φυσικών πόρων, σε σχέση με το τεχνητό. Το φυσικό έλατο είναι επίσης 2 φορές καλύτερο ως προς τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και 3 φορές καλύτερο ως προς τις επιπτώσεις για το φυσικό οικοσύστημα.

Αν, λοιπόν, επιλέξεις να αγοράσεις ένα φυσικό δέντρο, μπορείς να το αγοράσεις με τη ρίζα του μέσα σε γλάστρα και να το φυτέψεις στον κήπο σου αμέσως μετά τις γιορτές.

Jenny.Gr
Unsplash/ Alsu Vershinina

  • Διακόσμηση σπιτιού – στολίδια

Τώρα, σχετικά με τη γενικότερη διακόσμηση του σπιτιού και τα στολίδια που θα επιλέξεις, μπορείς να προμηθευτείς μεταχειρισμένα χριστουγεννιάτικα στολίδια, προκειμένου να ελαχιστοποιήσεις τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Ακόμα μια επιλογή, είναι να τα DIY στολίδια. Υπάρχει κάτι καλύτερο από το είσαι με τους ανθρώπους που αγαπάς, κάνοντας κάτι δημιουργικό; Τα DIY στολίδια μπορεί να είναι πολύ φθηνά και συνήθως έχουν πολύ χαμηλότερο κόστος για το περιβάλλον. Θα βρεις άπειρες ιδέες στο Pinterest.

  • Χριστουγεννιάτικα φωτάκια

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά φωτάκια Χριστουγέννων, οι βιώσιμες επιλογές, όπως τα φώτα LED, είναι ενεργειακά αποδοτικά, καταναλώνουν σημαντικά λιγότερο ρεύμα και διαρκούν πολύ περισσότερο. Αυτό όχι μόνο μειώνει τον λογαριασμό του ρεύματος, αλλά ελαχιστοποιεί επίσης τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας.

Κεφάλαιο 2ο: Δώρα Χριστουγέννων

  • Αγορά δώρων

Ένα ακόμα tip για τα πιο οικολογικά Χριστούγεννα, είναι να αποφύγεις οτιδήποτε πλαστικό όταν ψωνίσεις τα δώρα των αγαπημένων σου ή τα δικά σου. Εκτός από αυτό όμως, μπορείς να σκεφτείς και λίγο «out of the box» και να κάνεις την έρευνά σου σε thrift shops. Εκεί, σίγουρα θα βρεις μικρούς «θησαυρούς». Τι θα έλεγες επίσης, για μερικά χειροποίητα δώρα; Όταν φτιάχνεις κάτι δικό σου, έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, να επαναχρησιμοποιήσεις αντικείμενα ή να δώσεις σε κάθε δώρο μια πινελιά αγάπης. Και λίγη αγάπη στον πλανήτη. Τα DIY δώρα αποτελούν μια βιώσιμη επιλογή, για να κάνεις αυτά τα Χριστούγεννα να αξίζουν.

Μην ξεχνάς, όμως, και τα άλλα δώρα, που πολλοί θα εκτιμήσουν, όπως ένα αεροπορικό εισιτήριο, ένα μάθημα κεραμικής, ένα επαναχρησιμοποιημένο βιβλίο ή ένα μασάζ.

Jenny.Gr
Pexels/ Irina Iriser

  • Περιτύλιγμα δώρων

Το να επιλέξεις έναν οικολογικό τρόπο για να τυλίξεις τα δώρα των Χριστουγέννων, είναι ακόμα ένα tip για να κάνεις τη θετική διαφορά κατά την περίοδο των διακοπών. Ξέχνα το παραδοσιακό χαρτί περιτυλίγματος, υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές ιδέες, όπως η επαναχρησιμοποίηση εφημερίδων, ή η χρήση υφασμάτινων περιτυλιγμάτων. Έτσι θα μειώσεις σε μεγάλο βαθμό το οικολογικό σου αποτύπωμα.

Κεφάλαιο 3ο: Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

  • Διακόσμηση τραπεζιού

Η διακόσμηση του τραπεζιού αποτελεί βασικό μέρος σε κάθε εορταστική περίοδο. Φέτος τα Χριστούγεννα μπορείς να δημιουργήσεις την πιο γιορτινή ατμόσφαιρα, που θα είναι φιλική και προς το περιβάλλον. Η κατασκευή των δικών σου διακοσμητικών από βιώσιμα υλικά είναι επίσης ένας φανταστικός τρόπος για να «αγκαλιάσεις» μια sustainable φιλοσοφία φέτος τις γιορτές. Ένα tip είναι να στρώσεις το τραπέζι χρησιμοποιώντας οικολογικά και βιώσιμα υλικά.

Επίσης, καλό είναι να αποφύγεις να χρησιμοποιήσεις χαρτοπετσέτες ή χαρτί κουζίνας, αλλά να στραφείς στις υφασμάτινες πετσέτες, τις οποίες μπορείς να πλύνεις και να χρησιμοποιήσεις ξανά.

Jenny.Gr
Pexels/ Todd Trapani

  • Χριστουγεννιάτικο δείπνο

Το χριστουγεννιάτικο δείπνο είναι ο βασικός πρωταγωνιστής για να κάνεις ακόμα πιο οικολογικά τα φετινά Χριστούγεννα. Αλήθεια, πόσες φορές έχεις πετάξει φαγητό μετά το χριστουγεννιάτικο δείπνο; Ενδεικτικά, το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλάται ετησίως - περίπου 1,3 δισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι.
Οπότε, κατά την προετοιμασία του δείπνου σχεδίασε ένα menu με γνώμονα τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Αν κάτι περισσέψει, συσκεύασέ το στους καλεσμένους.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.