GREEN

Ιαπωνία: Ετοιμάζεται να εκτοξεύσει τον πρώτο ξύλινο δορυφόρο στο διάστημα


JTeam

22 Φεβρουαρίου 2024

Ιαπωνία: Ετοιμάζεται να εκτοξεύσει τον πρώτο ξύλινο δορυφόρο στο διάστημα
Unsplash/ Pixabay
Ο ξύλινος δορυφόρος κατασκευάστηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κιότο και την εταιρεία υλοτομίας Sumitomo Forestry

Τον πρώτο ξύλινο δορυφόρο σχεδιάζουν να εκτοξεύσουν η NASA και η Διαστημική Υπηρεσία της Ιαπωνίας (JAXA), στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν τη διαστημική ρύπανση. Ο συγκεκριμένος δορυφόρος, με την ονομασία LignoSat, έχει μέγεθος κούπας καφέ, είναι κατασκευασμένος από ξύλο μανόλιας και πρόκειται να εκτοξευτεί στην τροχιά της Γης, μέχρι το καλοκαίρι του 2024.

Ο ξύλινος δορυφόρος, κατασκευάστηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κιότο και την εταιρεία υλοτομίας Sumitomo Forestry. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ξύλο, δεν καίγεται ούτε σαπίζει στο διαστημικό κενό, αλλά θα μετατραπεί σε μια λεπτή στάχτη κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης. «Όλοι οι δορυφόροι που επανέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης καίγονται και δημιουργούν μικροσκοπικά σωματίδια αλουμινίου, τα οποία θα βρίσκονται στην ανώτερη ατμόσφαιρα για πολλά χρόνια» σημείωσε ο Ταόκο Ντόι, Ιάπωνας αστροναύτης και μηχανικός του Πανεπιστημίου του Κιότο.

Οι πρώτες δοκιμές για τη δημιουργία του ξύλινου δορυφόρου

Για να κατασκευάσουν τον LignoSat, οι ερευνητές δημιούργησαν αρχικά ένα πρόγραμμα για την αξιολόγηση διάφορων τύπων ξύλου (μανόλια και κερασιά), προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο καλά θα μπορούσαν να αντέξουν στις κακουχίες της διαστημικής εκτόξευσης σε τροχιά γύρω από τη Γη. Οι πρώτες δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε εργαστήρια που αναπαρήγαγαν τις συνθήκες του διαστήματος και διαπιστώθηκε ότι τα δείγματα ξύλου μανόλιας, δεν υπέστησαν μετρήσιμες αλλαγές στη μάζα τους ή εμφάνισαν σημάδια αποσύνθεσης ή ζημιάς.

Jenny.Gr
Unsplash/ NASA

O επικεφαλής του προγράμματος, Κότζι Μουράτα, σημείωσε ότι «η ικανότητα του ξύλου να αντέχει σε αυτές τις συνθήκες μας εξέπληξε». Στόχος, πλέον, είναι ο πύραυλος να εκτοξευθεί αυτό το καλοκαίρι, με τα σχέδια να οριστικοποιούνται αυτή την περίοδο.

Διαστημική ρύπανση

Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, στον Καναδά, αποκάλυψε ότι το αλουμίνιο από την επανείσοδο δορυφόρων θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή μείωση του στρώματος του όζοντος, το οποίο προστατεύει τη Γη από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Παράλληλα, θα μπορούσε να επηρεάσει και την ποσότητα του ηλιακού φωτός που ταξιδεύει μέσω της ατμόσφαιρας και φτάνει στο έδαφος. Αντιθέτως, ξύλινοι δορυφόροι, όπως ο LignoSat, θα είναι - θεωρητικά, λιγότερο επιβλαβείς για το περιβάλλον.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.