Η αναπνοή καθαρού αέρα είναι κάτι που για τους περισσότερους από εμάς θεωρείται δεδομένο. Ωστόσο, δεν είναι. Ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο αναπνέει μολυσμένο αέρα, ενώ ακόμα πιο τρομακτικό είναι το γεγονός πως αυτό μειώνει κατά δύο χρόνια το προσδόκιμο της ζωής τους.
Κατά την αξιολόγηση των πιο μολυσμένων χωρών παγκοσμίως, λαμβάνονται υπόψη αρκετοί παράγοντες. Οι σημαντικότεροι εξ αυτών, είναι τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου (NO2), σωματιδίων (PM10) και λεπτών σωματιδίων (PM2,5). Ωστόσο, τις περισσότερες φορές δίνεται κυρίως έμφαση στη μέση τιμή των PM2,5, δηλαδή στα λεπτά σωματίδια στον αέρα που θεωρούνται πιο επικίνδυνα από τα PM10.
Αυτά τα σωματίδια είναι τόσο λεπτά, που το μεγαλύτερο από αυτά είναι 30 φορές μικρότερο από μία τρίχα στα μαλλιά μας. Οι πηγές λεπτών σωματιδίων περιλαμβάνουν – μεταξύ άλλων, εκπομπές από αυτοκίνητα, φορτηγά, ξυλόσομπες, εργοτάξια και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Τα PM2,5 μετρώνται σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (μg/m3), με τον ΠΟΥ να έχει αναθεωρήσει τη συνιστώμενη ποιότητα αέρα PM2,5 από 25 μg/m3 σε 15 μg/m3.
Οι 3 πιο μολυσμένες χώρες στον κόσμο για το 2024
- Τσαντ (Επίπεδα PM2.5: 89,7 μg/m3, 598% πάνω από όσο ορίζει ο ΠΟΥ)
Το Τσαντ, που βρίσκεται στην Κεντρική Αφρική, είναι μια χώρα που διαθέτει εντυπωσιακά τοπία, αλλά κερδίζει και την πρώτη θέση ως η πιο μολυσμένη χώρα του κόσμου. Εκτός από το γεγονός ότι η οικονομία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον γεωργικό της τομέα, η χώρα επωφελείται επίσης από τα κέρδη του πετρελαϊκού κλάδου. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του Τσαντ από τις εξαγωγές, προέρχεται από την εξαγωγή αργού πετρελαίου, το οποίο παράγεται από σημαντικό όγκο βιομηχανικής δραστηριότητας. Αυτό, καθώς και οι εκπομπές από τα οχήματα και την ανεξέλεγκτη καύση αποβλήτων, απελευθερώνουν ρύπους PM2,5 στον αέρα.
- Ιράκ (Επίπεδα PM2,5: 80,1 μg/m3, 534% πάνω από όσο ορίζει ο ΠΟΥ)
Όπως και στο Τσαντ, η εξόρυξη και η παραγωγή πετρελαίου συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομία του Ιράκ. Ο τομέας πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας απελευθερώνει μαύρο άνθρακα στον αέρα. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα πολλές αναπνευστικές ασθένειες, όπως η βρογχίτιδα και η πνευμονία, να μαστίζουν όσους εκτίθενται στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την περιβαλλοντική ανησυχία, περιλαμβάνουν νευροτοξικά και βαρέα μέταλλα από τους πολέμους του Κόλπου και του Ιράκ.
- Πακιστάν (Επίπεδα PM2.5: 70,9 μg/m3, 473% πάνω από όσο ορίζει ο ΠΟΥ)
Το Πακιστάν παρουσιάζει υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, εξαιτίας της αιθαλομίχλης που προκαλείται από την τεράστια κυκλοφορία και τη βιομηχανοποίηση. Επιπλέον, η καύση καλλιεργειών, σε μια προσπάθεια να καθαριστεί η γη, μολύνει τον αέρα και προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα στους ντόπιους. Στην πραγματικότητα, 20 εκατομμύρια ενήλικες Πακιστανοί πάσχουν από άσθμα.
Οι 17 πιο μολυσμένες χώρες στον κόσμο για το 2024
- Τσαντ
- Ιράκ
- Πακιστάν
- Μπαχρέιν
- Μπαγκλαντές
- Μπουρκίνα Φάσο
- Κουβέιτ
- Ινδία
- Αίγυπτος
- Τατζικιστάν
- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
- Σουδάν
- Ρουάντα
- Κατάρ
- Σαουδική Αραβία
- Νεπάλ
- Ουγκάντα
Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.