GREEN

Κλιματική κρίση: Οι πολικές αρκούδες βρίσκονται σε κίνδυνο λιμοκτονίας


JTeam

14 Φεβρουαρίου 2024

Κλιματική κρίση: Οι πολικές αρκούδες βρίσκονται σε κίνδυνο λιμοκτονίας
Pexels/ Gu Bra
Οι πολικές αρκούδες, τους μήνες χωρίς πάγο, υιοθετούν διαφορετικές στρατηγικές για να επιβιώσουν

Σε κίνδυνο λιμοκτονίας βρίσκονται οι πολικές αρκούδες κατά τη διάρκεια των περιόδων χωρίς πάγο στην Αρκτική, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Communications». Δεδομένου ότι πλέον χρειάζεται να προσαρμόσουν τη διατροφή τους στη ξηρά, περνώντας περισσότερο χρόνο εκεί, οι πολικές αρκούδες χάνουν πολύ γρήγορα βάρος, με την κλιματική αλλαγή να είναι πλέον η μεγαλύτερη απειλή τους.

Οι πολικές αρκούδες χρησιμοποιούν τον θαλάσσιο πάγο ως πλατφόρμα για να κυνηγήσουν φώκιες, όταν γεννούν και απογαλακτίζουν τα μικρά τους. Κατά τη διάρκεια περιόδων χωρίς πάγο, ελαχιστοποιούν τη δραστηριότητά τους για να εξοικονομήσουν ενέργεια και, είτε τρέφονται γρήγορα είτε καταναλώνουν χερσαία βλάστηση.

Για να κατανοήσουν πώς επιβιώνουν τα ζώα καθώς εξαφανίζονται οι πάγοι, οι ερευνητές στη νέα μελέτη, παρακολούθησαν δεδομένα 20 πολικών αρκούδων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε μια περίοδο τριών ετών. Εκτός από τη λήψη δειγμάτων αίματος, οι ερευνητές παρακολούθησαν και την ημερήσια ενεργειακή τους δαπάνη, τις αλλαγές στη σωματική μάζα, τη διατροφή, τη συμπεριφορά και την κίνηση.

Πού κατέληξε η έρευνα

Με βάση τα δεδομένα, διαπιστώθηκε ότι οι πολικές αρκούδες, τους μήνες χωρίς πάγο, υιοθέτησαν διαφορετικές στρατηγικές για να επιβιώσουν, με κάποιες ουσιαστικά να ξεκουράζονται και να διατηρούν την ενέργειά τους. Η πλειοψηφία προσπάθησε να αναζητήσει τροφή όπως βλάστηση ή μούρα είτε κολύμπησε για να δει αν μπορούσε να βρει τροφή. Ωστόσο, οι 19 από τις 20 αρκούδες έχασαν γρήγορα βάρος, κατά μέσο όρο περίπου ένα κιλό την ημέρα.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Δρ Άντονι Παγάνο, τόνισε πως «ανεξάρτητα από τη στρατηγική που προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν οι πολικές αρκούδες, δεν υπήρχε πραγματικό όφελος, στον βαθμό που ήταν σε θέση να παρατείνει την περίοδο που θα μπορούσαν να επιβιώσουν στη στεριά».

Ενώ πολλές προηγούμενες έρευνες έχουν μιλήσει για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολικές αρκούδες τις επόμενες δεκαετίες, η νέα αυτή έρευνα εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα προσαρμογής τους. Πολλοί ερευνητές, σημειώνουν ότι οι πολικές αρκούδες ίσως και να εξαφανιστούν από περιοχές όπου θα χαθούν οι θαλάσσιοι πάγοι στο μέλλον.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.