Ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γης για το 2024, ενώ μάλλον θα έπρεπε να εστιάζει στο πώς θα κάνει την κάθε μέρα «Ημέρα της Γης». Ειδικά οι Ευρωπαίοι, έχουν περισσότερους λόγους να ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή αφού η ήπειρός μας φαίνεται να επηρεάζεται περισσότερο από όλους.
Τη Δευτέρα, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός και το πρόγραμμα της. Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παρατήρηση της Γης, Κοπέρνικος, ανέφεραν ότι η Ευρώπη είναι η πιο γρήγορα θερμαινόμενη ήπειρος αυτή τη στιγμή, ενώ προειδοποίησαν για τις συνέπειες που μπορεί αυτό να έχει στην ανθρώπινη υγεία, στο λιώσιμο των πάγων και στην οικονομία.
«Η Ευρώπη βιώνει αυξημένες θερμοκρασίες και όλο και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων τεράστιων πυρκαγιών, κυμάτων καύσωνα, έλλειψη χιονόπτωσης, λιώσιμο πάγων -συμπεριλαμβανομένων των Άλπεων, οι οποίες έχουν χάσει περίπου το 10% του εναπομείναντος πάγου τους τα τελευταία δύο χρόνια- και υψηλές θερμοκρασίες εκτός εποχής», ανέφερε η Ελίζαμπεθ Χάμντουκ, επικεφαλής του προγράμματος Κοπέρνικος. Σύμφωνα με νέα αναφορά, οι θερμοκρασίες της Ευρώπης έχουν αυξηθεί σχεδόν το διπλάσιο από το μέσο όρο από τη δεκαετία του 1980.
Ο μέσος όρος των τελευταίων 5 ετών δείχνει ότι οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη κυμαίνονται πλέον 2,3 βαθμούς Κελσίου πιο υψηλά από την προ-βιομηχανική εποχή, συγκριτικά με τους 1,3 βαθμούς Κελσίου που έχει ανέβει παγκοσμίως η θερμοκρασία. Συγκεκριμένα, ο μήνας Μάρτιος ήταν ο 10ος συνεχόμενος μήνας θερμοκρασιών ρεκόρ, ενώ η μέση θερμοκρασία του ωκεανού γύρω από την Ευρώπη άγγιξε το υψηλότερο ετήσιο επίπεδό της το 2023, αναφέρει η έκθεση.
Τον προηγούμενο χρόνο, η Ευρώπη παρήγαγε το 43% του ηλεκτρισμού της από ανανεώσιμες πηγές ανεβάζοντας το ποσοστό από το 36% της προηγούμενης χρονιάς. Ωστόσο, η ήπειρός μας έχει την ευκαιρία να αναπτύξει στοχευμένες στρατηγικές για να επισπεύσει τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ο άνεμος, ο ήλιος και το νερό ως απάντηση στις επιπτώσεις της κλίματικής αλλαγής.
Η φετινή έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού φέρει την προειδοποίηση «κόκκινου συναγερμού» και τονίζει ότι ο κόσμος δεν κάνει αρκετά για να καταπολεμήσει τις συνέπειες της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Ακόμη, σημειώνει ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη έχουν αυξηθεί σε ολόκληρη την ήπειρο, με περισσότερες από 150 ζωές να έχουν χαθεί πέρυσι από καταιγίδες, πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές. Παράλληλα, το κόστος των οικονομικών απωλειών που σχετίζονται με τον καιρό και το κλίμα το 2023 υπολογίστηκε σε περισσότερα από 13,4 δισ. Ευρώ.
Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης επεσήμαναν ορισμένες εξαιρέσεις, όπως το πώς οι θερμοκρασίες ήταν κάτω από το μέσο όρο στη Σκανδιναβία και την Ισλανδία, ακόμη κι όταν ο υδράργυρος ήταν υψηλότερος από τον μέσο όρο σε μεγάλο μέρος της ηπείρου.
Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.