Επιστημονική μελέτη αποδίδει την ευθύνη της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο πλουσιότερο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού
JTeam
11 Μαΐου 2025

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Nature Climate Change” φέρνει στο φως τον ρόλο που παίζει η κοινωνικοοικονομική ανισότητα στην επιδείνωση της κλιματικής κρίσης.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, το πλουσιότερο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ευθύνεται σχεδόν για τα δύο τρίτα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης από το 1990 έως σήμερα – περίοδο κατά την οποία καταγράφεται έντονη αύξηση σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καύσωνες και οι ξηρασίες.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό μοντέλο που συνδυάζει κλιματικές προσομοιώσεις και οικονομικά δεδομένα, για να εντοπίσουν με ακρίβεια τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανά εισοδηματική ομάδα και τη συμβολή τους σε συγκεκριμένα ακραία καιρικά φαινόμενα. Το αποτέλεσμα είναι αποκαλυπτικό: οι εκπομπές του πλουσιότερου 10% των ανθρώπων στον κόσμο δεν είναι απλώς μεγαλύτερες, αλλά είναι υπεύθυνες για το 66% της συνολικής υπερθέρμανσης που παρατηρήθηκε από το 1990.
Παρότι οι υψηλές εκπομπές ρύπων προέρχονται από πλούσιες περιοχές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, οι σοβαρότερες επιπτώσεις καταγράφονται σε ευάλωτες τροπικές περιοχές με ιστορικά ελάχιστη συμβολή στην κλιματική κρίση. Ο Αμαζόνιος, η Νοτιοανατολική Ασία και η Νότια Αφρική αντιμετωπίζουν ήδη αυξανόμενα κύματα ξηρασίας και θερμικής πίεσης, απειλώντας τα οικοσυστήματα, την αγροτική παραγωγή και τις τοπικές κοινότητες.
Η μελέτη δεν περιορίζεται μόνο στις άμεσες εκπομπές. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις εκπομπές που σχετίζονται με επενδύσεις και χρηματοοικονομικές δραστηριότητες, οι οποίες αποδεικνύονται εξαιρετικά επιβλαβείς. Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι για να επιτευχθούν ουσιαστικά αποτελέσματα, απαιτείται στοχευμένη δράση που να αφορά τα περιουσιακά στοιχεία και τις χρηματοροές των πλουσιότερων ομάδων.
Η ανακατανομή της ευθύνης για την κλιματική αλλαγή είναι κρίσιμη, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Όπως επισημαίνουν, η δράση για το κλίμα δεν μπορεί πλέον να βασίζεται σε γενικές και ισοπεδωτικές πολιτικές, αλλά πρέπει να εστιάζει στις πραγματικές αιτίες των εκπομπών: τα υπερκαταναλωτικά πρότυπα και τις επενδύσεις υψηλής ρύπανσης των πιο πλούσιων στρωμάτων. Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί ένας πιο δίκαιος, βιώσιμος και ανθεκτικός κόσμος για όλους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.