Ανακαλύψτε τα νέα trends στη διατροφή και επιλέξτε το ιδανικό για εσάς.
Η διατροφή μάς απασχολεί όλους ενώ ο κάθε ένας από εμάς έχει και διαφορετικές διατροφικές συνήθειες. Και ενώ παλαιότερα η έρευνα, οι εξελίξεις και οι διατροφικές συνήθειες άλλαζαν με πιο αργούς ρυθμούς, πλέον γίνεται όλο και πιο γρήγορα, δεδομένου ότι οι λάτρεις της διατροφής αναζητούν διαρκώς τον «επόμενο απολαυστικό συνδυασμό γεύσης».
Ποιες είναι λοιπόν οι διατροφικές τάσεις του 2021;
Η στροφή στη χορτοφαγία και vegan διατροφή
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως αν ο άνθρωπος μειώσει την κατανάλωση κρέατος τις επόμενες δεκαετίες, θα μπορέσει να αλλάξει τα δεδομένα που ισχύουν στην υγεία, την οικονομία και τη μόλυνση του περιβάλλοντος.
Υπολόγισαν πως αν υιοθετήσουμε μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή θα έχουμε σχεδόν 9 εκατομμύρια λιγότερους θανάτους τα επόμενα 30 χρόνια, λόγω των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.
Παράλληλα, όλη αυτή η στροφή και η μείωση της κατανάλωσης κρέατος, θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές ως προς την προστασία του περιβάλλοντος. Η επιχείρηση επεξεργασίας κρέατος, κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως στην λίστα με τις δραστηριότητες που μολύνουν το περιβάλλον εκπέμποντας ρύπους. Όπως είναι λογικό, η μείωση της παραγωγής μπορεί να αντιστρέψει σημαντικά την κατάσταση και να βοηθήσει τον πλανήτη να «ανασάνει».
Επιπλέον τα κινήματα των αυστηρά χορτοφάγων και των χορτοφάγων συμπίπτουν σήμερα με την άνοδο του κινήματος των δικαιωμάτων/απελευθέρωσης των ζώων και ενισχύονται από ανησυχίες σχετικά με την αλλαγή του κλίματος, την υγιεινή διατροφή και τον τρόπο διατροφής ενός ταχέως αυξανόμενου ανθρώπινου πληθυσμού.
Έτσι, λοιπόν, πλέον δικαίως η χορτοφαγία και η vegan διατροφή είναι από τις νούμερα ένα τάσεις του 2021.
Υπερτροφές
Στις υπερτροφές ή superfoods ανήκουν τα μούρα, τα blueberries, τα gojiberries, η κινόα, το φαγόπυρο και πολλά άλλα. Κοινό στοιχείο των υπερτροφών είναι ότι μπορούν να προσφέρουν φυσική ενέργεια, να αυξήσουν τη ζωτικότητα και την ευεξία, να συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας, θωρακίζοντας έτσι τον οργανισμό από τις επιπτώσεις του στρεσογόνου τρόπου ζωής.
Τα superfoods αποτελούν τροφές χαρακτηριζόμενες από υψηλή βιοδιαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, μέταλλα, απαραίτητα αμινοξέα, λιπαρά οξέα, υδατάνθρακες, κλπ.
Παρόλο που ο όρος υπερτροφές δεν υπάρχει επίσημα και μάλιστα η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει τέτοιες αναγραφές στις ετικέτες των τροφίμων, τα τρόφιμα αυτά έχουν κερδίσει έδαφος εξαιτίας του μάρκετινγκ, με αποτέλεσμα η βιομηχανία τροφίμων τείνει να καθιερώσει στη καταναλωτική μας συνείδηση την έννοια της «υπερτροφής».
Η αναζήτηση για λιγότερο αλκοόλ, λιγότερη ζάχαρη και λιγότερα συντηρητικά
Η νέα αυτή τάση δημιουργήθηκε από την ανάγκη του κόσμου να ξεφύγει από όλα τα επιβλαβή και ανθυγιεινά τρόφιμα και να επιστρέψει σε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής και ζωής.
Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να επανακτήσουν μια καλή σχέση με το φαγητό τους … και κατ’επέκταση με το ίδιο τους το σώμα και τον οργανισμό.
Αναζητούν προϊόντα με λιγότερο αλκοόλ, λιγότερη ζάχαρη και λιγότερα συντηρητικά, απομακρύνοντας καθετί που επιβαρύνει τον οργανισμό.
Και φυσικά αυτή την τάση δεν θα μπορούσε να μην την ακολουθήσει και το αγαπημένο σε όλους ποτό, η μπίρα. Όχι όμως μια οποιαδήποτε μπίρα, αλλά η Heineken 0.0. η οποία δεν περιέχει αλκοόλ και μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
Γιατί όμως να πιείς την Heineken 0.0. χωρίς αλκοόλ;
- Γιατί μετά από ένα υγιεινό γεύμα θέλεις να συνεχίσεις με κάτι εξίσου υγιεινό και η Heineken 0.0.είναι ένας ιδανικός τρόπος να δροσιστείς και να τονωθείς απολαμβάνοντας.
- Γιατί τώρα μπορείς να απολαμβάνεις την αυθεντική γεύση της Heineken, χωρίς να συμβιβάζεσαι σε επίπεδο απόλαυσης.
- Γιατί είναι η μοναδική μπίρα χωρίς αλκοόλ στην ελληνική αγορά που ζυθοποιείται με τη διαδικασία αφαίρεσης του αλκοόλ, πετυχαίνοντας το καλύτερο δυνατό γευστικό αποτέλεσμα.
- Γιατί η δροσιά της και η μοναδικής της γεύση θα σε ταξιδέψουν στην καρδιά του καλοκαιριού.
- Γιατί αποτελεί την ιδανική επιλογή για να την απολαύσεις στη δουλειά, σε στιγμές χαλάρωσης στο σπίτι, στην παραλία, ακόμα και μετά το γυμναστήριο.
Προβιοτικά για φυσική άμυνα του οργανισμού
Τα τρόφιμα γενικά, δεν προορίζονται μόνο για να καλύψουν την αίσθηση της πείνας και να παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά και για να αποτρέπουν και να μειώνουν την ανάπτυξη των ασθενειών. Σ’ αυτό το σημείο επέρχονται τα προβιοτικά.
Τα προβιοτικά τρόφιμα, θεωρούνται ο ταχύτερος αναπτυσσόμενος τομέας της λειτουργικής παραγωγής τροφίμων. Η αγορά των τροφίμων αυτών, αναπτύσσεται παγκοσμίως πολύ γρήγορα, λόγω της ευαισθητοποίησης σχετικά με τον αντίκτυπο των τροφίμων στην υγεία. Σήμερα, τα προβιοτικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν μέχρι και 60% - 70% της συνολικής λειτουργικής αγοράς των τροφίμων.
Τα προβιοτικά ως ζωντανοί μικροοργανισμοί, όταν λαμβάνονται από το στόμα, ωφελούν την υγεία βελτιώνοντας την ισορροπία των βακτηρίων στα έντερα. Αυτοί οι μικροοργανισμοί είναι συνήθως βακτηρίδια, αλλά περιλαμβάνουν και άλλα είδη οργανισμών όπως ζύμη.
Η κατανάλωση προβιοτικών μέσω των προϊόντων διατροφής είναι η πιο δημοφιλή προσέγγιση προς το παρόν. Τα τρόφιμα στα οποία βρίσκονται, αναφέρονται ως λειτουργικά τρόφιμα. Σημαντική επιτυχία έχει επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών στην ανάπτυξη των γαλακτοκομικών προϊόντων που περιέχουν προβιοτικά, όπως γάλατα που έχουν υποστεί ζύμωση, παγωτό, διάφορα είδη τυριών, παιδικές τροφές, γάλα σε σκόνη, κατεψυγμένα γαλακτοκομικά επιδόρπια, κρέμα γάλακτος.
Φυτικά υποκατάστατα γάλακτος
Μια άλλη τάση που επικρατεί το 20 και θα συνεχίσει και το 21 είναι τα ροφήματα αμυγδάλου, σόγιας, καρύδας, βρώμης κλπ. τα οποία πολλοί καταναλώνουν στη θέση του ζωικού γάλακτος, είτε λόγω στροφής προς την χορτοφαγία, είτε επειδή δεν καταναλώνουν γάλα, λόγω δυσανεξίας στην λακτόζη ή και επειδή δεν τους αρέσει.
Όπως γίνεται αντιληπτό στη σημερινή εποχή κυριαρχεί η στροφή προς μία πιο υγιεινή διατροφή. Παρά την απομάκρυνση που υπάρχει από τη μεσογειακή διατροφή και παρόλη την αύξηση του πρόχειρου φαγητού, τελευταία κυρίως οι νέοι άνθρωποι έχουν στραφεί σε έναν πιο υγιεινό και βιώσιμο τρόπο ζωής. Με λίγα λόγια είμαστε ό,τι τρώμε…όταν φροντίζουμε το σώμα μας τότε, το ίδιο μας το σώμα, μας "ευγνωμονεί" για μια ζωή.