HOME SWEET HOME

Οι άλλες 5 χρήσεις της πατάτας


18 Απριλίου 2013

Ανακαλύψτε τες και εφαρμόστε τες!

Η πατάτα εκτός από τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας, έχει και άλλες χρήσεις ως αποτέλεσμα των καθαριστικών, θεραπευτικών και καλλυντικών της ιδιοτήτων. Ανακαλύψτε τις χρήσιμες αυτές ιδιότητες παρακάτω:

  • Αφαιρεί τη σκουριά. Κόψτε μία πατάτα στη μέση και τρίψτε την πάνω στη σκουριά. Το οξύ που περιέχει θα διασπάσει τη σκουριά και το σκληρό της περίβλημα θα βοηθήσει στο να την αφαιρέσει. Για πιο σκληρή σκουριά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαζί και σαπούνι ή αλάτι για να αυξήσετε τη δράση της πατάτας. Εφρμόστε την στα μαγειρικά σας σκεύη, στο μπάνιο, ακόμη και στο αυτοκίνητό σας.
  • Καθαρίζει και γυαλίζει. Η ισχυρή δράση της πατάτας είναι τέτοια που επιτρέπει ακόμη και να γυαλίσετε με αυτήν τα παπούτσια σας και τα ασημικά σας, ή να καθαρίσετε λεκέδες. Για να γυαλίσετε τα ασημικά σας, μουλιάστε τα σε νερό από πατάτα που έχετε κρατήσει από το μαγείρεμα. Όταν τα βγάλετε θα έχουν γυαλίσει.
  • Έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Ανακουφίζει τα εγκαύματα, τους πόνους της μέσης και τον πονοκέφαλο. Λέγεται ότι μπορεί να θεραπεύσει ακόμη και πιο σοβαρές ασθένειες όπως το έλκος, την ουρική αρθρίτιδα και την ισχιαλγία. Τρίψτε την πατάτα απευθείας στα σημεία του πονοκεφάλου ή φτάξτε μία αλοιφή από ωμή πατάτα και νερό και απλώστε την πάνω στο έγκαυμα. Για τις υπόλοιπες ασθένειες μπορείτε να φτιάξετε, στον αποχυμωτή, και να πιείτε χυμό πατάτας, προσθέτοντας αν θέλετε κι άλλα φρούτα για να εξισορροπήσετε τη γεύση.
  • Έχει ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα. Βοηθάει στη θεραπεία της ακμής και μειώνει την όψη των ρυτίδων. Τρίψτε μία ωμή πατάτα στις προβληματικές περιοχές της ακμής ή φτιάξτε μία μάσκα από ωμές πατάτες και νερό, και αφήστε την στο πρόσωπό σας για 30 λεπτά. Μπορείτε επίσης να πλένετε καθημερινά το πρόσωπό σας με χυμό πατάτας.
  • Δημιουργεί τέχνη. Κόψτε μία πατάτα σε κομμάτια και βουτήξτε τα σε διάφορα χρώματα για να δημιουργήσετε αποτυπώματα και σφραγίδες. Κόψτε την πατάτα σε διάφορα σχέδια και διασκεδάστε μαζί με τα παιδιά σας χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε πινέλα.