HOME SWEET HOME

4+1 tips για δύσκολους λεκέδες


11 Απριλίου 2013

Πώς να ξεφορτωθείτε επίμονους λεκέδες.

Επειδή οι δύσκολοι και επίμονοι λεκέδες μπορούν να καταστρέψουν, μαζί με τα ρούχα, και τη διάθεσή σας, διαβάστε μερικά tips που θα σας φανούν χρήσιμα στο να τους ξεφορτωθείτε εύκολα:

  • Αυγό: Χρησιμοποιείτε ένα κουτάλι για να αφαιρέσετε όσα περισσότερα από τα υπολείμματα του αυγού μπορείτε. Για να μαλακώσετε τον λεκέ, βρέχετε με ένα νωπό σφουγγάρι το ύφασμα, μπρος και πίσω. Εάν ο λεκές έχει ξεραθεί, τον τρίβετε με λίγο απορρυπαντικό πιάτων. Μουλιάζετε τον λεκέ σε κρύο νερό για 15-30’, τρίβοντας πού και πού με τα δάχτυλά σας, μέχρι να διαλυθεί ο λεκές. Ξεπλένετε καλά το ρούχο και το αφήνετε να στεγνώσει καλά, για να σιγουρευτείτε ότι ο κίτρινος λεκές δεν έχει παραμείνει πάνω στο ρούχο. Πλένετε το ρούχο κανονικά.
  • Καραμέλα: Αναμειγνύετε 1 κ.σ. νερό με 3 κ.σ. αμμωνία και τρίβετε το μείγμα πάνω στον λεκέ. Το αφήνετε να δράσει για 15-20’ και έπειτα το ξεπλένετε καλά. Τρίβετε τον λεκέ με λίγο υγρό απορρυπαντικό και τρίβετε απαλά. Αφήνετε το απορρυπαντικό πάνω στον λεκέ για 5’ και ξεπλένετε το ύφασμα στο πίσω μέρος, με όσο πιο ζεστό νερό γίνεται, ανάλογα πάντα με τον αντοχή κάθε υφάσματος.
  • Μαγειρικό λάδι: Τρίβετε τον λεκέ με υγρό απορρυπαντικό πιάτων. Το αφήνετε για 3-5’, μέχρι να απορροφηθεί εντελώς από το ύφασμα. Θα αρχίσει σιγά-σιγά να διασπάει τον λεκέ. Πλένετε το ρούχο με ζεστό νερό, ανάλογα με την ανθεκτικότητα κάθε υφάσματος. Όσο πιο ζεστό είναι το νερό, τόσο ευκολότερα θα διασπαστεί ο λεκές. Εάν ο λεκές επιμένει, αφότου το ρούχο έχει στεγνώσει, επαναλαμβάνετε τη διαδικασία.
  • Παγωτό: Καθαρίζετε τον λεκέ όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Μουλιάζετε το ρούχο σε κρύο νερό για 5-10’ ή λίγο περισσότερο, εάν ο λεκές έχει ξεραθεί. Βάζετε υγρό απορρυπαντικό ρούχων και το αφήνετε να μουλιάσει για μισή ώρα, τρίβοντας απαλά το ύφασμα κάθε 5’. Πλένετε το ρούχο σύμφωνα με τις οδηγίες.
  • Μέλι: Εάν ο λεκές ξεραθεί θα να είναι δύσκολο να τον ξεφορτωθείτε χωρίς να καταστρέψετε τις ίνες του υφάσματος. Αφαιρείτε την περισσότερη ποσότητα με ένα κουτάλι και ξεπλένετε επίμονα τον λεκέ με κρύο νερό. Τρίβετε λίγο απορρυπαντικό πάνω στον λεκέ και το αφήνετε για 5’. Ξεπλένετε από το πίσω μέρος του υφάσματος τον λεκέ με ζεστό νερό.