HOME SWEET HOME

Φτιάξτε τα δικά σας καθαριστικά σπιτιού - part 1


17 Οκτωβρίου 2014

bath11.jpg

Ενώ μπορεί να είναι δελεαστικό να ψεκάσετε όλο το σπίτι σας με χλωρίνη, πολλά κοινά οικιακά προϊόντα καθαρισμού είναι πραγματικά πολύ τοξικά για την υγεία σας. Και μπορεί να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα, όπως, πονοκεφάλους, ζάλη, κόπωση, ερεθισμό των ματιών, της μύτης, και του λαιμού, καθώς και επιδείνωση των συμπτωμάτων του άσθματος και άλλων αναπνευστικών ασθενειών. Ευτυχώς, υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι, για να κρατήσετε τα μέρη του σπιτιού σας καθαρά και λαμπερά. Απλά, δοκιμάστε να φτιάξετε μόνοι σας τα παρακάτω μη τοξικά καθαριστικά, τα οποία μπορούν, επίσης να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση χρημάτων και στην προστασία του περιβάλλοντος.

  •  Τουαλέτες

Για να καθαρίσετε τη τουαλέτα σας και να εξουδετερώσετε τις οσμές, ρίξτε ½ φλιτζανιού μαγειρική σόδα, περίπου 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο και ¼ φλιτζανιού  ξύδι, σε ένα μπολ και τρίψτε καλά όπου υπάρχει βρωμιά. Το ξύδι χάρη στην οξύτητά του είναι το θαύμα του καθαρισμού, διότι εξαλείφει αποτελεσματικά λίπη και βρωμιά. Επίσης, τα αιθέρια έλαια έχουν κερδίσει σε δημοτικότητα, χάρη στην αρωματοθεραπεία , αλλά αυτά τα φυσικά συστατικά των φυτών μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αρώματα στα σπιτικά προϊόντα καθαρισμού (ειδικά αν δεν θέλετε τη μυρωδιά του ξιδιού). Τα αιθέρια έλαια γενικά θεωρούνται ασφαλή, αλλά τα εκχυλίσματα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες - γι΄αυτό κρατήστε αυτό κατά νου, όταν τα επιλέγετε.

Για τον καθημερινό καθαρισμό, γεμίστε ένα μικρό μπουκάλι ψεκασμού με ξύδι  και μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο της επιλογής σας και ψεκάστε τα καθίσματα της τουαλέτας, αφήστε το για λίγα λεπτά, και στη συνέχεια, καθαρίστε την επιφάνεια.

  •  Μπανιέρα και ντουζιέρα

Οι μπανιέρες και οι ντουζιέρες μπορεί να έχουν αρκετά άλατα. Για να απαλλαγείτε από αυτά, ψεκάστε με καθαρό λευκό ξύδι, αφήστε το για τουλάχιστον 30 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Εναλλακτικά, δοκιμάστε να αναμείξετε μαγειρική σόδα με λίγο υγρό σαπούνι Καστίλλης , στη συνέχεια τρίψτε και ξεπλύνετε. Το σαπούνι Καστίλλης είναι κατασκευασμένο από 100 τοις εκατό φυτικά έλαια, που σημαίνει ότι δεν έχει ζωικά προϊόντα ή χημικά απορρυπαντικά.

  • Απολυμαντικό

Αντί να πάτε στο σούπερ μάρκετ και να πάρετε χλωρίνη, που είναι αρκετά τοξική, απλά αναμείξτε 2 φλιτζάνια νερό, 3 κουταλιές της σούπας υγρό σαπούνι, και 20-30 σταγόνες από το λάδι των δέντρων τσαγιού, το οποίο είναι ένα φυσικό αντισηπτικό και αντιβακτηριδιακό.

  • Αποσμητικό

Νικήστε την ανεπιθύμητη οσμή και διατηρείστε τον αέρα της τουαλέτας σας φρέσκο, με ένα μη-τοξικό αποσμητικό χώρου. Το μόνο που χρειάζεται είναι η μαγειρική σόδα, το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο, και ένα παλιό βάζο με καπάκι που να έχει τρύπες και θα έχετε ένα υπέροχο άρωμα σε όλο το μπάνιο.

  • Σαπούνι χεριών

Μόλις τελειώσετε τον καθαρισμό του μπάνιου, και ήρθε η ώρα να καθαρίσετε τα χεριά σας. Μπορείτε να δημιουργήστε ένα σαπούνι μη τοξικό, εφόσον ανακατέψτε το υγρό σαπούνι Καστίλλης με νερό και ένα αιθέριο έλαιο. Συμπληρώστε περίπου το ένα πέμπτο της φιάλης με σαπούνι, στη συνέχεια, με το νερό.