HOME SWEET HOME

Φτιάξτε τα δικά σας καθαριστικά σπιτιού - part 2


17 Οκτωβρίου 2014

  • Πάγκοι κουζίνας

Για να έχετε ένα καθαριστικό που να κάνει για όλες τις χρήσεις, ανακατέψτε ξύδι με ίση ποσότητα νερού σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Αν ο πάγκος σας είναι κατασκευασμένος από μάρμαρο, γρανίτη ή πέτρα, παραλείψτε το ξύδι, γιατί η οξύτητά του δεν είναι καλή για αυτές τις επιφάνειες, και χρησιμοποιήστε οινόπνευμα ή τη θαυμαστή δύναμη της βότκας!

  • Σανίδες κοπής

Το μόνο που χρειάζεται για να καθαρίσετε και να απολυμάνετε τις σανίδες κοπής (ξύλο ή πλαστικό) είναι ... ένα λεμόνι! Κόψτε το στη μέση, αφήστε το να τρέξει πάνω από τις επιφάνειες, και μετά από δέκα λεπτά ξεπλύνετε. Εάν τα λίπη δεν φεύγουν, τότε πασπαλίστε  με λίγο χοντρό αλάτι και στη συνέχεια τρίψτε με ½ λεμόνι.

  • Φούρνος

Για να καθαρίσετε το φαγητό από τον φούρνο, πάρτε ένα μπουκάλι ξύδι. Μόλις ο φούρνος είναι ζεστός, ψεκάστε τον και στη συνέχεια ρίξτε αλάτι απευθείας πάνω στις «πληγείσες» περιοχές. Σβήστε το φούρνο, αφήστε τον να κρυώσει, και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε μια υγρή πετσέτα για να τρίψετε μακριά το χάος. Αν αυτό δεν βγάλει όλες τις βρωμιές, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα στη θέση του αλατιού.

  • Φούρνος μικροκυμάτων

 Για την καταπολέμηση της βρωμιάς στο φούρνο μικροκυμάτων, ρίξτε λίγο ξύδι σε μια κούπα, μαζί με λίγο χυμό λεμονιού. Βάλτε την κούπα στον φούρνο μικροκυμάτων, αφήστε τον φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά, με την πόρτα κλειστή. Τέλος, ανοίξτε την πόρτα και απλά σκουπίστε κάτω από όλες τις πλευρές με ένα ζεστό πανί ή σφουγγάρι - δεν απαιτείται τρίψιμο!

  •  Απορρυπαντικό πιάτων

Εάν είστε αρκετά τυχεροί να έχετε ένα πλυντήριο πιάτων, απλά ανακατέψτε 1 φλιτζάνι υγρό σαπούνι Καστίλλης και 1 φλιτζάνι νερό (2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού προαιρετικά) σε ένα γυάλινο βάζο. Προσθέστε λίγο από το μείγμα αυτό σε μία θήκη απορρυπαντικού του πλυντηρίου πιάτων, και γεμίστε το άλλο μέρος με λευκό ξύδι.

Εάν, πλένετε τα πιάτα με το χέρι, τότε αναμείξτε 1 φλιτζάνι υγρό σαπούνι Καστίλλης και 3 κουταλιές της σούπας νερό (μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο προαιρετικά) σε ένα μπουκάλι της επιλογής σας. Ανακινήστε καλά και χρησιμοποιήστε το, όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε άλλο σαπούνι πιάτων.

  • Ψυγείο

Για να καθαρίσετε αυτό που είναι ίσως το πιο δύσκολο από όλα στη κουζίνα, το ψυγείο δηλαδή, χρειάζεται μια μαγειρική σόδα. Προσθέστε περίπου ½ φλιτζάνι μαγειρικής σόδας σε ένα κουβά με ζεστό νερό. Βουτήξτε ένα καθαρό πανί στο μίγμα και χρησιμοποιήστε το για να σκουπίσετε το εσωτερικό του ψυγείου σας.

  • Δάπεδα

Για να έχετε ένα πάτωμα καθαρό και λαμπερό, βάλτε λευκό ξύδι σε έναν κουβά με ζεστό νερό. Χρησιμοποιήστε μια σφουγγαρίστρα ή πανί για να τρίψετε το πάτωμα και είναι έτοιμο. Δεν χρειάζεται καν να ξεπλύνετε! Σημείωση: αυτό δεν συνιστάται για ξύλινα πατώματα.

  • Τοίχοι

Για να τρίψετε τους τοίχους του σπιτιού σας, ανακατέψτε ¼ φλιτζάνι λευκό ξίδι με 1 λίτρο ζεστό νερό, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα πανί για να τρίψετε τους τοίχους, με κατεύθυνση προς τα κάτω. Για να αφαιρέσετε τα μαύρα σημάδια, απλά τρίψτε στο σημείο με λίγη μαγειρική σόδα.

  • Έπιπλα

Ένα θέλετε ένα γυαλιστικό για τα έπιπλα σας, συνδυάστε ¼ φλιτζανιού ξίδι με ¾ του φλιτζανιού ελαιόλαδο και χρησιμοποιήστε ένα μαλακό ύφασμα, για να απλώσετε το μίγμα πάνω στα έπιπλα. Για τα έπιπλα από ξύλο, βάλτε ¼ φλιτζανιού χυμό λεμονιού με ½ φλιτζανιού ελαιόλαδο, στη συνέχεια, ακολουθήστε την ίδια διαδικασία.

  • Ασημένια σκεύη

Καθαρίστε τα ασημένια σκεύη και κοσμήματα με έναν μη-τοξικό τρόπο. Βάλτε στον νεροχύτη ή σε έναν κουβά λίγο αλουμινόχαρτο, απλώστε τα ασημικά από πάνω και στη συνέχεια ρίξτε βραστό νερό, 1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα, και μια πρέζα αλάτι. Αφήστε τα για μερικά λεπτά και παρακολουθείστε, πως εκ δια μαγείας, το μαύρο εξαφανίζεται!

  • Παράθυρα

Αναμείξτε 2 κουταλάκια του γλυκού λευκό ξύδι με 1 λίτρο ζεστό νερό. Χρησιμοποιήστε μια τσαλακωμένη εφημερίδα ή βαμβακερό πανί για να καθαρίσετε. Χρησιμοποιείτε μόνο το μαύρο και το άσπρο από τις εφημερίδες, όχι τα χρωματιστά μέρη. Μην καθαρίζετε τα παράθυρα όταν ο ήλιος πέφτει πάνω τους.