HOME SWEET HOME

Οι νέες συνεργασίες του ΙΚΕΑ & το design σε νέα εποχή


15 Μαΐου 2015

IMG_0497.jpg

Στις 12 Μαΐου, η ΙΚΕΑ, στο πλαίσιο της ημέρας Δημοκρατικού Σχεδιασμού που διοργανώνει, προσκάλεσε τον κόσμο σε ένα media event για να δει όλα όσα συμβαίνουν στο «εργοστάσιο» ιδεών της, στο Älmhult της Σουηδίας. Η ΙΚΕΑ άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της ανοίγοντας τα χαρτιά της και αποδεικνύοντας πως η ποιότητα και το design της εταιρείας έχουν συναντήσει ήδη το μέλλον.

Η ΙΚΕΑ παρουσίασε νέες συναρπαστικές συνεργασίες με σχεδιαστές, μαζί με τα αποτελέσματα της ετήσιας Έκθεσής της, «Life at home», που εστιάζει στη ζωή στο σπίτι, ενώ παράλληλα πήραμε και μια πρώτη εικόνα από πρωτότυπα σχέδια και μελλοντικές ιδέες για την επίπλωση του σπιτιού. Όλοι μπορούν να παρακολουθήσουν τα δρώμενα, μέσα από το νέο blog www.IKEA.today.

«Στην ΙΚΕΑ αποφασίσαμε να διευρύνουμε τις συνεργασίες μας με περισσότερους παθιασμένους ανθρώπους από όλο τον κόσμο, που μοιράζονται τo όραμά μας για το Δημοκρατικό Σχεδιασμό και να δημιουργούμε ακόμα πιο πολλά καλοσχεδιασμένα και προσιτά προϊόντα», δηλώνει ο Marcus Engman, Design Manager στην IKEA Σουηδίας. «Είμαστε ανυπόμονοι να δούμε τι μπορούν να προσφέρουν στην επίπλωση του σπιτιού, οι συνεργασίες με σχεδιαστές από άλλες βιομηχανίες». «Και είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ να σας ανακοινώσω την έναρξη της συνεργασίας μας, με ορισμένους από τους πιο συναρπαστικούς σχεδιαστές μόδας σήμερα».

Η Katie Eary, σχεδιάστρια ανδρικών ρούχων με έμφαση στο «street wear» και βάση το Λονδίνο, σχεδιάζει μια συλλογή για την ΙΚΕΑ με θέμα «dinner-party», που πρόκειται να παρουσιαστεί την άνοιξη του 2016. «Είμαι σχεδιάστρια ανδρικών ρούχων, αλλά αγαπάω το σπίτι, τα έπιπλα και τα αντικείμενα διακόσμησης, έτσι αμέσως αισθάνθηκα ότι  … Ναι, μπορώ να κάνω κάτι εδώ!» δήλωσε η ίδια.

Ο Martin Bergström χρησιμοποιεί μόνο μαύρο, λευκό και αποχρώσεις του γκρι σε μια σύγχρονη «απεικόνιση» της Ινδίας. «Είναι πρωτοποριακός και προκλητικός. Εργάζεται στο χώρο της μόδας, της τέχνης και του χορού και δημιουργεί πάντοτε κάτι μη αναμενόμενο και καινοτόμο» δηλώνει ο Marcus Engman.

Ο Walter Van Beirendonck θα δώσει μια παιχνιδιάρικη νότα στη συλλογή για την ΙΚΕΑ και θα μεταδώσει σε αυτή τον πρωτοποριακό, παιχνιδιάρικο τρόπο σκέψης του. «Θέλαμε να συνεργαστούμε με τον Walter λόγω του τρόπου με τον οποίο εργάζεται με τα υλικά, τα γραφικά μοτίβα και των ιστοριών του για τη ζωή, που πάντα αφηγούνται οι συλλογές του» εξηγεί ο Marcus Engman.

Η νέα ετήσια Έκθεση που παρουσίασε η IKEA «Life at Home», διερευνά το πώς οι άνθρωποι «βρίσκονται» και πώς τρώνε. Ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα της Έκθεσης είναι ότι ο σχεδιασμός και η λειτουργικότητα της κουζίνας επηρεάζουν την ποσότητα των υπολειμμάτων φαγητού. Η Έκθεση βασίζεται στις συνήθειες και τις επιθυμίες 8.500 ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Μπορείτε να δείτε ψηφιακά την Έκθεση στο: http://lifeathome.ikea.com/

Ο Δημοκρατικός Σχεδιασμός έχει πέντε διαστάσεις που εφαρμόζονται σε κάθε προϊόν που παράγει η ΙΚΕΑ: λειτουργικότητα, σχεδιασμός, ποιότητα, βιωσιμότητα και τιμή τόσο χαμηλή που να μπορούν να τα αποκτήσουν όσο περισσότεροι άνθρωποι είναι δυνατό.