HOME SWEET HOME

Decor ideas με χρώματα και μοτίβα για το παιδικό δωμάτιο


15 Αυγούστου 2015

baby.jpg

Σας ακούγεται… βουνό; Κι όμως μπορεί να εξελιχθεί σε μια ευχάριστη και παιχνιδιάρικη διαδικασία αποκωδικοποιώντας απλώς χρώματα, σχέδια και συνδυασμούς που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα ευχάριστο δωμάτιο. Τέλος, μην ξεχάσετε να βάλετε τα παιδιά στο παιχνίδι. Θα αγαπήσουν ακόμα περισσότερο τον χώρο τους.

Όσο κι αν θέλουμε να ξεφύγουμε από τα κλισέ, όλα (σχεδόν) τα κοριτσίστικα δωμάτια έχουν κάπου μέσα στη διακόσμησή τους ροζ λουλούδια και όλα τα αγορίστικα γαλάζια αυτοκινητάκια. Ας προχωρήσουμε λοιπόν στα υπόλοιπα.

Χρώματα για μικρές κυρίες Eπιλέξτε πρώτα τα μοτίβα για τα υφάσματα και στη συνέχεια τα χρώματα. Ένα χρώμα από την παλέτα των υφασμάτων θα μπει ως βασικό στον τοίχο και διαφορετικοί τόνοι του ίδιου χρώματος θα χρησιμοποιηθούν ως συμπληρωματικοί στα αξεσουάρ.

Μια κουρτίνα με μικρά άνθη λεβάντας μπορεί να εμπνεύσει έναν τοίχο με ρίγες σε μοβ και πράσινο. Αντίστοιχα το κάλυμμα (η επένδυση ή το πάπλωμα) του κρεβατιού μπορεί να οδηγήσει την επιλογή του χαλιού κ.ο.κ.

Να θυμάστε ότι κάθε χρώμα δημιουργεί συνειρμούς, έτσι, π.χ., μια παπλωματοθήκη με πουά σε λιλά χρώμα αν συνδυαστεί με κίτρινο και πράσινο φέρνει τη φρεσκάδα του αγρού μέσα στο δωμάτιο. Τέλος, τα χρώματα χρειάζονται περισσότερο χρώμα για να αναδειχθούν – το λευκό τα κάνει πιο υποτονικά.

Μοτίβα με κοριτσίστικη διάθεση Για ένα ξεκούραστο αποτέλεσμα, επιλέξτε ένα μόνο κυρίαρχο μοτίβο, π.χ. τα ζωάκια του δάσους, και χρησιμοποιήστε κάποια συνοδευτικά (καρό ή ριγέ) σε μικρότερες επιφάνειες, ενώ καλό είναι κάπου να υπάρχουν και μονόχρωμες επιφάνειες για ισορροπία.

1_xromata_motiva_paidiko_domatio_2x

Παίξτε με τα σκεπάσματα συνδυάζοντας μια floral παπλωματοθήκη με ριγέ ή καρό σεντόνια. ;Όπως και στα ρούχα, μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να αναμείξετε μοτίβα σε διαφορετικές κλίμακες, π.χ. μικρά πουά με μεγάλα λουλούδια κ.λπ. Κρατήστε όμως την ένταση των μοτίβων: Αν είναι ζωηρά τα λουλούδια πρέπει να είναι ζωηρά και τα πουά, αν είναι παστέλ τα λουλούδια, θα είναι παστέλ και τα πουά κ.ο.κ.

Αυτοκόλλητα από ύφασμα ή βινύλιο είναι η τελευταία λέξη της μόδας στη διακόσμηση. Είναι οικονομικά και θα βρείτε άπειρες επιλογές. Είναι εύκολα στην τοποθέτηση, μη τοξικά, πλενόμενα και κυρίως οικονομικά. Επίσης, δεν δημιουργούν φθορές στον τοίχο.

a1f2dab8461f6fb60a6f079360755eb5

Χρώματική παλέτα αυστηρά για αγόρια Θα επιλέξετε και εδώ πρώτα τα μοτίβα και μετά τα χρώματα. Επειδή τα μοτίβα στα αγορίστικα δωμάτια δεν είναι τόσο πλούσια όσο είναι, π.χ., τα λουλούδια στα κοριτσίστικα, μπορείτε αντί για ένα χρώμα να χρησιμοποιήσετε δύο – ακόμα και τρία – από τα σχέδια δημιουργώντας έτσι μια παιχνιδιάρικη παλέτα.

Eναλλακτικά, επιλέξτε εκρηκτικά χρώματα και δημιουργήστε επαναλήψεις μέσα στο δωμάτιο επάνω σε διάφορα στοιχεία (μικρότερα ή μεγαλύτερα).

Μοτίβα για τους (μικρούς) άντρες του σπιτιού Στα αγόρια αρέσει να δείχνουν τον δυναμισμό τους, καθώς λοιπόν τα αγόρια ξεφεύγουν γρήγορα από τα παιδικά θέματα με ζωάκια κ.λπ. θα φτάσετε κι εσείς ως μαμά γρηγορότερα σε απλούστερους διακοσμητικούς συνδυασμούς με καρό, ριγέ ή πάτσγουορκ που εμπλουτίζονται με πολλά και έντονα χρώματα.

pottery-barns1_01

Παίξτε και εδώ με τις κλίμακες συνδυάζοντας, π.χ., μεγάλες ρίγες με μικρά αστέρια, και ταιριάξτε τα με τα μοτίβα στις μαξιλαροθήκες, στα κουτιά αποθήκευσης, στα αμπράζ, δηλαδή στα δεσίματα της κουρτίνας κ.λπ.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο www.spirossoulis.com- the home issue, το μόνο online περιοδικό αφιερωμένο αποκλειστικά στο σπίτι και τη διακόσμηση.