HOME SWEET HOME

ΑΝΑΜΑ γιατί το σπίτι σου είναι κάτι παραπάνω από έπιπλα


13 Οκτωβρίου 2015

IMG_20831.jpg

Η ζωή για να την νιώσεις πρέπει να γεμίζεις. Υπάρχουν δύο ειδών γεμίσματα: το καθαρά υλικό και το άυλο. Στο πρώτο γεμίζεις τις επιθυμίες σου με πράγματα που πιστεύεις ότι αντικατοπτρίζουν την αισθητική, το συναίσθημα, το Εγώ σου εν πάσει περιπτώσει. Στην δεύτερη κάνεις τα ίδια γεμίσματα με πράξεις. Συνήθως αυτά τα δύο δεν συμπίπτουν. Συνήθως. Γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που μπορείς να πετύχεις και τα 2 με μια κίνηση.

Γύρω μας υπάρχουν άνθρωποι με πάθη. Καλώς εννοούμενα πάθη. Και πρέπει πάντα να τους δίνουμε την ευκαιρία και την καθοδήγηση να τα δοκιμάσουν, να τα εξελίξουν και να τα φτάσουν στον τελειότερο τους βαθμό. Ο Κώστας Γιάμπανος είχε αυτή την ευκαιρία στη ζωή του και σήμερα μπορεί να χαίρεται γιατί με το πάθος του ικανοποιεί την δίψα του για δημιουργία και καλαισθησία, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία σε εμάς τους υπόλοιπους να απλώσουμε στιγμές, αναμνήσεις, γέλια, λύπες και ό,τι άλλο πάνω σε καναπέδες, μέσα σε συρτάρια, κάτω από κρεβάτια και σε κάθε τι που μπορεί να θέλουμε να βάλουμε στον προσωπικό μας χώρο.

Πριν από 20 χρόνια περίπου, ο Κώστας παράτησε το ξύλο... για το ξύλο. Άφησε το μποξ που ήταν η μισή του ζωή και έπιασε την επιπλοποιία που έγινε η άλλη μισή του ζωή. Κι ας την απέφευγε διαρκώς στην αρχή, με τον πατέρα του που ήταν χρόνια ξυλουργός να προσπαθεί να τον φέρει στο μονοπάτι του. Μέχρι το 1999 το είδε αρκετά ερασιτεχνικά, από τότε όμως το ξύλο έγινε η καθημερινότητα του. Κάπου στο 2004 το έπιπλο και το interior design έγιναν η ζωή του.

Κι από τότε γεννήθηκε και το ΑΝΑΜΑ στην Κηφισιά. Μαζί με τον πατέρα του και την υπόλοιπη οικογένεια, ο Κώστας έφτιαξε ένα μέρος όπου εμείς βλέπουμε απλώς έπιπλα αλλά εκείνος βλέπει προοπτική. Εμείς έχουμε απλώς μια σκέψη κι εκείνος την πάει πέντε βήματα παραπέρα. Εδώ δεν θα βρεις έπιπλα μαζικής παραγωγής. Δηλαδή θα βρεις και τέτοια, αλλά η πλειοψηφία βρίσκεται στη μοναδικότητα της κατασκευής.

Εσύ παρουσιάζεις την ανάγκη, την αισθητική σου και ο Κώστας με την ομάδα του βάζουν τα υλικά και τη φαντασία για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Γι΄αυτό εδώ δεν είσαι ένας απλός πελάτης που θα αφήσει τα λεφτά του. Χρειάζεται να μοιραστείς όσα σκέφτεσαι.

Για τον Κώστα έμπνευση και στοιχείο δημιουργίας μπορεί να είναι κυριολεκτικά το οτιδήποτε. Από φωτάκια LED μέχρι μια σκηνή από το Matrix. Ερέθισμα του για να του έρθει μια νέα ιδέα είναι οτιδήποτε εισέρχεται ως εικόνα στο μυαλό του.  Κι αφού όλα τα κομμάτια του παζλ μπουν στην θέση τους αρχίζει η δημιουργία. Αυτή μπορεί να κρατήσει από μία μέρα μέχρι και δύο μήνες, ανάλογα με το μέγεθος και ανάλογα με το αν ο Κώστας θα δει ότι είναι καλύτερα να αλλάξει την πορεία της σκέψης του.

Αφού γίνουν όλα αυτά η επιθυμία σου έχει γίνει πράξη και το σπίτι σου γεμίζει από έπιπλα που διαφέρουν από τα υπόλοιπα, καθώς εκτός των άλλων είναι πολύ πρακτικά και χρήσιμα. IMG_1911 IMG_1977IMG_2083

Εδώ και λίγο καιρό ο Πέτρος Κωστόπουλος βοηθάει τον φίλο του τον Κώστα στο ANAMA και σε επίπεδο κόνσεπτ αλλά και στο μάρκετινγκ, εκτιμώντας το πάθος και την αισθητική του. Θα μας τα πει σύντομα με ένα Daily Post.