HOME SWEET HOME

11 πράγματα στο σπίτι σας από τα οποία μπορεί να κινδυνεύετε


The Jennettes

7 Οκτωβρίου 2018

dan-gold-220226-unsplash.jpg

Είναι αρκετά εύκολο να προφυλαχθούμε από τους προφανείς κινδύνους στο σπίτι μας.

Υπάρχουν όμως σε όλα τα σπίτια πράγματα τα οποία ίσως γίνονται επικίνδυνα και είναι λιγότερο εμφανή.

1. Κρυμμένη μούχλα

Πολλά καινούρια σπίτια, επειδή είναι φτιαγμένα για να μη διαφεύγει η ενέργεια, είναι πιο ευάλωτα στην υγρασία. Η υγρασία με τη μούχλα πάνε συχνά πακέτο, και η μούχλα έχει συνδεθεί με συμπτώματα γρίπης σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Αν έχετε οποιαδήποτε ένδειξη για ύπαρξη μούχλας (μυρωδιά, διαρροή νερού, αλλαγή στο χρώμα κάποιου τοίχου κλπ), καλό θα ήταν να το προσέξετε.

2. Τα καθαριστικά

Τα περισσότερεα καθαριστικά για το σπίτι είναι γεμάτα με χημικά, εκ των οποίων αρκετά συνδέονται με άσθμα ή και ορμονικές διαταραχές. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι σε μικρές ποσότητες δεν αποτελούν σοβαρό κίνδυνο, πάντως αν μπορείτε να βρείτε εναλλακτικές, φυσικές λύσεις, μπορείτε να τις προτιμήσετε.

3. Το ανοιχτήρι

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το ανοιχτήρι και μετά το τοποθετούν πάλι στο συρτάρι. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όμως, η επανειλημμένη χρήση του χωρίς καθαρισμό, μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση μικροβίων, όπως η σαλμονέλα.

Ίσως υπάρχει μια υπερβολή σε αυτό, εμείς πάντως προτείνουμε να το πλένετε καλού κακού με ζεστό νερό και σαπούνι.

Διαβάστε επίσης: Μικρές, έξυπνες, χρηστικές λύσεις!

4. Το χαλάκι του μπάνιου

Περιττό να πούμε ότι δεν αρκεί να το πετάτε μια φορά στο τόσο στο πλυντήριο. Τα χαλάκια του μπάνιου μπορεί να αποτελέσουν εστίες μικροβίων, ειδικά αν τα χρησιμοποιείτε για να πατάτε πάνω τους αμέσως μετά το μπάνιο.

Δύο πράγματα μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο: Πρώτον, στεγνώστε με μια πετσέτα πριν πατήσετε στο χαλάκι. Δεύτερον, καθαρίστε το χαλάκι μια φορά την εβδομάδα, τουλάχιστον.

5. To μπλέντερ

Αν δεν καθαρίζετε το μπλέντερ μετά από κάθε χρήση, προσκαλείτε όλους τους μικροοργανισμούς σε πάρτι, επάνω του. Σε έρευνα του 2013, βρέθηκε ότι το λαστιχένιο πώμα στη βάση κάθε μπλέντερ είναι το τρίτο κατα σειρα πιο προσβεβλημένο από μικρόβια αντικείμενο σε κάθε σπίτι.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει να το αποσυναρμολογείτε και να το πλένετε είτε στο χέρι, είτε στο πλυντήριο, μετά από ΚΑΘΕ χρήση.

6. Τα ράφια του ψυγείου

Εντάξει, είναι προφανές το γιατί τα ράφια του ψυγείου μπορεί να συγκεντρώνουν μικροοργανισμούς και βακτήρια. Καλό θα ήταν, εκτός από το να τα καθαρίζετε περιστασιακά, να βγάζετε όλα τα ράφια και να τα πλένετε διεξοδικά, ειδικά όσα χρησιμοποιείτε για το κρέας.

7. Το κεντρικό σύστημα θέρμανσης και ψύξης

Αν έχετε πιάσει τον εαυτό σας να υποφέρει από αλλεργίες, χωρίς προφανή λόγο, ίσως να υπάρχει κάποιος συσχετισμός. Λίγη σκόνη στους σωλήνες δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά μερικές φορές συγκεντρώνονται μικρόβια, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

8.Η ηλεκτρική σκούπα

Αν δεν διαθέτει τα κατάλληλα φίλτρα (HEPA), τότε υπάρχει πιθανότητα να συγκεντρώνει όλα τα μικρόβια και ενδεχομένως να τα απελευθερώνει στον αέρα, πυροδοτώντας αλλεργίες δυσκολίες στην αναπνοή.​​​​​​​

9. Τα χαλιά

Σίγουρα υπάρχουν φορές που τα χαλιά δείχνουν βρώμικα. Μερικές φορές όμως, ακόμα και τα ολοκαίνουρια χαλιά μπορεί να είναι επικίνδυνα λόγω χημικών ουσιών που τοποθετούνται επάνω τους, όπως η φορμαλδεΰδη. Τέτοια χημικά μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα επικίνδυνα για νήπια και ηλικιώμενους, και για όσοους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό. Φροντίστε τα χαλιά σας να καθαρίζονται τακτικά από ειδικούς.

10. Μπογιά από γραφίτη

Τα περισσότερα παλιά σπίτια έχουν βαφτεί με χρώματα από γραφίτη, τα οποία είναι επικίνδυνα. Ειδικότερα αν η μπογιά ξεφτίζει από τους τοίχους, μπορείτε να ελέγξετε με κάποιο σχετικό τεστ αν προέρχεται από γραφίτη, ο οποίος έχει συνδεθεί με προβλήματα στα νεφρά, το νευρικό σύστημα, και τον εγκέφαλο.

11. Τηλέφωνο μπάνιου

Σε μια έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Colorado, βρέθηκε ότι το ένα τρίτο από τα ακουστικά του ντους περιέχει υψηλότερη συγκέντρωση σε ένα βακτήριο που λέγεται "Mycobacterium avium". Αυτό το βακτήριο έχει σχετιστεί με λοιμώξεις στους πνεύμονες και είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο για όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό. Η λύση σε αυτό το τρομακτικό πρόβλημα είναι ο τακτικός καθαρισμός του ακουστικού και η συχνή αλλαγή του.