4 Rooms: Μια παλιά οικία σφουγγαράδων στο Καστελόριζο μετατράπηκε σε art+design hub καλλιτεχνών
Τόνια Τζάφερη
11 Οκτωβρίου 2022
Κάτι αλλάζει στον αρχιτεκτονικό χάρτη του Καστελόριζου, έχοντας ενθουσιάσει Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες. Παρότι πρόκειται για απομονωμένο νησί, μόλις 2 χλμ. από τα παράλια της Τουρκίας, έχει προσεγγίσει το ενδιαφέρον αρχιτεκτόνων, designers και καλλιτεχνών, οι οποίοι έρχονται για να επενδύσουν στο ελληνικό ακριτικό νησί. Αυτή την φορά πρόκειται για ένα νέο project με τίτλο «4 rooms» από την συλλέκτρια Sylvia Fiorucci, η οποία τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο Καστελόριζο.
To νησί του Καστελόριζου παρότι δεν έχει αλλάξει σημαντικά, σημειώνει ανακαινίσεις σπιτιών και σύγχρονα boutique hotels, τα περισσότερα από ξένους ιδιοκτήτες, αλλά και από νέες κοινότητες καλλιτεχνών που δημιουργούνται. Μια τέτοια κοινότητα καλλιτεχνών, designer και εραστών της τέχνης έχει δημιουργήσει και η συλλέκτρια Sylvia Fiorucci, η οποία ανακάλυψε πριν χρόνια το νησί, αγόρασε μία σειρά από σπίτια και ερείπια με την οικογένειά της και ξεκίνησε να καλεί καλλιτέχνες και να υποστηρίζει τη δημιουργία έργων.
Η Sylvia Fiorucci έχει ιδρύσει την εταιρεία, Società Delle Api, με βάση το Μονακό, τη Grasse στη Γαλλία και τη Ρώμη, με στόχο την υποστήριξη καλλιτεχνών, designers και την ενθάρρυνση του διαλόγου. Το νέο project των 4 rooms που έλαβε μέρος στο Καστελόριζο, περιελάμβανε την ανακαίνιση τεσσάρων δωματίων, ενός παραδοσιακού νεοκλασικού του νησιού, παλιά οικία σφουγγαράδων και γνωστό ως Porta Rossa.
Τα δωμάτια ανακαινίστηκαν έτσι ώστε να στεγάσουν ένα residency καλλιτεχνών, σχεδιαστών και συγγραφέων. Προκειμένου να σχεδιαστούν η Società Delle Api οργάνωσε έναν διαγωνισμό design. Στον διαγωνισμό τα ονόματα που συμμετείχαν στην κριτική επιτροπή ήταν ο Michael Anastassiades, η Editorial Director του Salone del Mobile, Annalisa Rosso και ο διευθυντής της σχολής design της Λοζάνης ECAL Αλέξης Γεωργακόπουλος. Τα studios που κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να αναλάβουν την ανακαίνιση των δωματίων ήταν: Phanos Kyriacou, Studio Brynjar & Veronika, Julie Richoz και UND.studio.
Το project των 4 rooms, προσκάλεσε designers να σχεδιάσουν τα 4 δώματα του σπιτιού (και το studio Superpoly τους κοινόχρηστους χώρους) σε ένα μέρος διαμονής και εργασίας με αισθητική, ενώ τα μέλη της κριτικής επιτροπής ανέλαβαν να προτείνουν 3 designers studios ο καθένας. Οι νικητές πέρα από την πραγματοποίηση του πρότζεκτ είχαν και χρηματικό έπαθλο. «Ο στόχος του 4Rooms είναι να φιλοξενήσει καλλιτέχνες, διανοητές, σχεδιαστές και φίλους δίνοντάς τους την ευκαιρία να ζήσουν σε ένα ξεχωριστό μέρος και να συνδεθούν με την φοβερή ενέργεια του νησιού», δήλωσε η οργανώτρια.
Κάπως έτσι, κάθε designer studio που κέρδισε στον διαγωνισμό, ανέλαβε να ανακαινίσει και από ένα δωμάτιο. Αν και πολύ διαφορετικά μεταξύ τους τα 4 δωμάτια που προέκυψαν λειτουργούν παρόλα αυτά και σαν ένα ενιαίο σύνολο, ενώ μπορεί κανείς να βρει συνδετικούς κρίκους ανάμεσά τους.
Superpoly
Phanos Kyriacou
Ένα από τα δωμάτια που ξεχώρισαν ήταν αυτό που σχεδιάστηκε από τον κύπριο Phano Kyriacou, το οποίο διακρίνεται από μια ποιητική λιτότητα και βιωματικότητα μετασχηματίζοντας τις μνήμες και τα βιομηχανικά υλικά της Κύπρου, τα οποία είναι οικεία στους ντόπιους.
Κάθε studio φημίζεται για τη δική του ξεχωριστή αισθητική, η οποία είναι εμφανής στο κάθε δωμάτιο που ο κάθε designer έχει αναλάβει: