HOME SWEET HOME

5 φυτά εσωτερικού χώρου που διώχνουν τη μούχλα από το σπίτι


JTeam

9 Φεβρουαρίου 2024

5 φυτά εσωτερικού χώρου που διώχνουν τη μούχλα από το σπίτι
Unsplash/ Huy Phan
Τα φυτά που αποτρέπουν τη μούχλα θα σου προσφέρουν και καλύτερη ποιότητα αέρα

Το γνωρίζεις ήδη, αλλά εμείς θα στο πούμε ξανά. Τα φυτά, όχι μόνο κάνουν ένα σπίτι να φαίνεται πιο όμορφο, αλλά βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα και απομακρύνουν τις τοξίνες. Και μέσα σε αυτά, υπάρχουν και μερικά φυτά που καταπολεμούν την υγρασία και τη μούχλα.

Δυστυχώς, η μούχλα σε έναν χώρο είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά θέματα υγείας. Η προέλευσή της είναι συχνά δομική, και πρόκειται είτε για ανερχόμενη υγρασία είτε για ανεπαρκή εξαερισμό. Εάν κι εσύ έχεις πρόβλημα με τη μούχλα στο σπίτι, εκτός από το να ανοίγεις τακτικά τα παράθυρα και να μη στεγνώνεις τα ρούχα σε εσωτερικούς χώρους, σκέψου να προσθέσεις στον χώρο σου και τα ακόλουθα φυτά.

Φοίνικας του τσαγκάρη

Το αγαπημένο φυτό από τους Βικτωριανούς, φαίνεται πως έχει ακόμα περισσότερες μυστικές δυνάμεις από αυτές που παρατηρήθηκαν αρχικά. Είναι γνωστό για την ανθεκτικότητά του σε συνθήκες που δεν είναι ιδανικές, ενώ έχει ικανότητα να ευδοκιμεί σε υγρούς χώρους όπου η μούχλα μπορεί να αποτελεί πρόβλημα. Και ενώ η άμεση απορρόφηση των σπόρων μούχλας από τα φυτά παραμένει μέχρι σήμερα ένα θέμα συνεχιζόμενης έρευνας, η ικανότητα του φοίνικα του τσαγκάρη να επιβιώνει και να βελτιώνει δυνητικά την ποιότητα του αέρα σε χώρους με υγρασία, το καθιστά ιδανική επιλογή.

Χλωρόφυτο

Το χλωρόφυτο, γνωστό και ως «φυτό αράχνη» ευδοκιμεί σε υγρά περιβάλλοντα, γι’ αυτό και τοποθετείται πολύ συχνά σε χώρους με πολλή υγρασία, όπως το μπάνιο ή η κουζίνα. Παράλληλα, το συγκεκριμένο φυτό φημίζεται για τις ιδιότητες του στο να καθαρίζει τον αέρα, αλλά και να αποτρέπει τη μούχλα.

Δράκαινα μαρτζινάτα

Ακόμα ένα φυτό που βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα του αέρα σε έναν χώρο, ενώ συμβάλει και στη μείωση της υγρασίας. Η Δράκαινα μαρτζινάτα είναι επίσης ένα φυτό εσωτερικού χώρου που θα δώσει άλλη πινελιά στον χώρο σου. Καθαρίζοντας τον αέρα και ενδεχομένως μειώνοντας την παρουσία σπόρων μούχλας, το συγκεκριμένο φυτό μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός πιο υγιεινού εσωτερικού περιβάλλοντος.

Πόθος

Αποτελεί ένα ευπροσάρμοστο φυτό και είναι εύκολο στη φροντίδα. Ο πόθος είναι αναγνωρισμένο για τις ικανότητές του στον καθαρισμό του αέρα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να απορροφά σπόρους μούχλας. Η προσαρμοστικότητά του σε διαφορετικές συνθήκες φωτισμού και η δυνατότητα καλλιέργειάς του με διάφορους τρόπους τον καθιστούν μια ευέλικτη επιλογή.

Συγγόνιο

Προέρχεται από τα δάση της Λατινικής Αμερικής και ευδοκιμεί σε υγρό περιβάλλον. Γι’ αυτό, το Συγγόνιο είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για χώρους όπως τα μπάνια ή οι κουζίνες, όπου η μούχλα συχνά βρίσκει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για να αναπτυχθεί.