HOME SWEET HOME ALL ABOUT PLANTS

Ξετρελάνετε τις μανούλες που γιορτάζουν με μια ολάνθιστη ορχιδέα


Αναστασία Τσαγκάρη

14 Μαΐου 2017

phalaenopsis9.jpg

Κανένα άλλο φυτό δεν διατηρεί τα άνθη του τόσο καιρό. Τα περισσότερα ανθοφόρα φυτά απανθίζουν το πολύ σε ένα μήνα. 'Ομως μια νέα ορχιδέα από το ανθοπωλείο μπορεί να παραμείνει ανθισμένη τουλάχιστον τρεις μήνες. 'Oσοι έχουμε την χαρά και την τύχη να βιώσουμε όλο τον κύκλο της ανθοφορίας της, θα χαρούμε τα άνθη της για 6 μήνες από τη στιγμή που θα ανοίξει το πρώτο μπουμπούκι μέχρι και που θα πέσει το τελευταίο. Και όλο αυτό το μεγαλείο από 12-20 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος του φυτού. 

Τέσσερα είναι τα σημεία που πρέπει κανείς να παρατηρήσει με προσοχή προκειμένου να επιλέξει ένα υγιές φυτό.

Ρίζες, φύλλα, άνθη και υπόστρωμα.

 

[gallery-716846]

 

Παρατηρήστε προσεκτικά τις ρίζες της ορχιδέας. Θα πρέπει να έχουν πράσινο ή γκριζοπράσινο χρώμα. Καφέ ρίζες είναι ένδειξη ότι το φυτό σαπίζει. Τα φύλλα επίσης πρέπει να έχουν ζωηρό πράσινο χρώμα και να είναι αρκετά σκληρά. Αν είναι ζαρωμένα ή πλαδαρά, η ορχιδέα υποφέρει από αφυδάτωση. Κηλίδες και στίγματα δηλώνουν ηλιακά εγκαύματα και μύκητες. Μην επιλέξετε φυτά με κίτρινα φύλλα, μπορεί να μη σημαίνει τίποτα, αλλά μπορεί και πολλά. Αποφύγετε να αγοράσετε μια Φαλαίνοψις σε πλήρη ανθοφορία. Προτιμάτε ανθισμένα φυτά που έχουν μπουμπούκια κάπως μεγαλούτσικα σε μέγεθος. Οι πιθανότητες να παραμείνει η ορχιδέα της μαμάς μας ανθισμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι αυξημένες. Τέλος, μακρυά από ορχιδέες σε γυάλινα βάζα χωρίς αποστράγγιση. Επιλέξτε φυτά στην κλασική διάφανη γλάστρα μέσα σε διακοσμητικό κασπώ.

Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες και καλές αγορές!

Από την Αναστασία Τσαγκάρη

Aν σας έπεισα να δωρίσετε σήμερα μια ορχιδέα, θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για την περιποίηση της στην ιστοσελίδα μου All About Orchids and Houseplants http://www.allaboutorchids.gr/ ή τη σελίδα του στο facebook. https://www.facebook.com/allaboutorchid/