HOME SWEET HOME ALL ABOUT PLANTS

Υπερβολικό πότισμα. Η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου των φυτών μας


Αναστασία Τσαγκάρη

28 Μαΐου 2017

watering7.jpg

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κάθε καινούριο φυτό που μπαίνει στο σπίτι μας, μόλις έχει αλλάξει περιβάλλον. Έχει φύγει από τον ιδανικό του χώρο που λέγεται φυτώριο ή ακόμη χειρότερα, έχει έρθει από μίλια μακριά - αν είναι εισαγωγής - για να βρεθεί σε κάποιο αφιλόξενο σαλόνι ή μπαλκόνι. Για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, κυρίως στις νέες συνθήκες φωτισμού και υγρασίας, τα περισσότερα φυτά αποβάλλουν αρχικά τα άνθη τους. Εμείς πανικόβλητες, βλέποντάς το να μαραζώνει, αυξάνουμε το πότισμα. Εκεί αρχίζει το πρόβλημα καθώς το νερό είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται. Μετά την πτώση των λουλουδιών, θα ακολουθήσει το κιτρίνισμα και η σταδιακή πτώση των φύλλων. Το φυτό σιγά σιγά θα σαπίσει και θα μαραθεί για να βρεθεί στο τέλος στον πάτο του σκουπιδοτενεκέ μας.

Το έργο θα το είχαμε ζήσει αλλιώς αν από την αρχή είχαμε τοποθετήσει το νέο μας φυτό σε φωτεινό σημείο κάπου στο χώρο. Πολύ λίγα φυτά αρέσκονται στην απευθείας έκθεση στον ήλιο και αυτό μόνο τους χειμερινούς μήνες. Επειδή τα περισσότερα προέρχονται από φυτώρια με υψηλές συνθήκες υγρασίας, μην τοποθετείτε φυτά κοντά σε πήγες θερμότητας όπως καλοριφέρ, λάμπες ή πολύ κοντά σε παράθυρα ή μπαλκονόπορτες. Αν δείτε τα άνθη τους να πέφτουν, δύο τινά συμβαίνουν, ή το φυτό απανθίζει φυσιολογικά ή απλά σας λέει ότι δεν του αρέσει η νέα του θέση. Πριν θεωρήσετε ότι είναι απότιστο χώστε για λίγα λεπτά ένα καλαμάκι από σουβλάκι στο χώμα και μετά ελέγξτε την υγρασία του χώματος βάζοντας το καλαμάκι στην πάνω άκρη των χειλιών σας.

Τέλος, αν θέλετε να ποτίζετε με επαγγελματική συνέπεια, προμηθευτείτε έναν μετρητή υγρασίας εδάφους - κοστίζει γύρω στα 10 ευρώ. Θα τον βρείτε σε κέντρα κήπου και φυτώρια και θα ξενοιάσετε μια για πάντα από τον μπελά που λέγετε πότε πρέπει να ποτίσω.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη φροντίδα των φυτών σας, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα All About Orchids and Houseplants http://www.allaboutorchids.gr/ ή τη σελίδα του στο facebook https://www.facebook.com/allaboutorchid/

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα