Ο λόγος για το Αλεξανδρινό φυσικά, ένα παρεξηγημένο φυτό που τις περισσότερες φορές αδίκως παίρνει το δρόμο προς το σκουπιδοτενεκέ. Αν είστε λοιπόν ανάμεσα σε αυτούς που έχουν ακόμη ένα ζωντανό Αλεξανδρινό στο χώρο τους ιδού οι βασικές οδηγίες για να το δείτε να ανθίζει τα επόμενα Χριστούγεννα.
Από τώρα και μέχρι το Μάρτιο μήνα ποτίζουμε μόνο όταν η επιφάνεια του χώματος στεγνώνει και στραγγίζουμε καλά. Παρατηρούμε αν το φυτό μας έχει αρχίσει να βγάζει νέα φύλλα στην κορφή και παράλληλα αν έχει αρχίσει να φουσκώνει μάτια στη βάση των βλαστών. Στη φάση αυτή μειώνουμε το πότισμα προκειμένου να προετοιμάσουμε το φυτό μας για ένα βαθύ κλάδεμα, γύρω στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου. Κλαδεύουμε βαθιά γύρω στα 10 εκ. από την επιφάνεια της γλάστρας αφήνοντας κάποιες πράσινες φούντες για να μην σοκαριστεί πολύ το φυτό. Την ίδια περίοδο και μόλις η νέα βλάστηση γίνει εμφανέστερη, μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερη - όχι τεράστια - γλάστρα. Παράλληλα αρχίζουμε τη λίπανση χρησιμοποιώντας λίπασμα για πράσινα φυτά σύμφωνα με τις οδηγίες του λιπάσματος της επιλογής μας. Το καλοκαίρι κρατάμε το Αλεξανδρινό μακρυά από τον καυτό Ελληνικό ήλιο.
Ο Οκτώβρης είναι ίσως ο πιο σημαντικός μήνας για το φυτό αυτό καθώς θα πρέπει να μειώσουμε το φως προκειμένου να ανθίσει τα Χριστούγεννα. Για δέκα περίπου εβδομάδες το Αλεξανδρινό θα πρέπει να δέχεται τόσο φως όσο του χρειάζεται για να ζήσει. Από τις 5:00 το απόγευμα μέχρι τις 8:00 την άλλη μέρα βάζουμε το φυτό σε σκοτεινό χώρο. Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει περίπου μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη όπου το ξαναμεταφέρουμε σε φωτεινό παράθυρο. Όλη αυτή την περίοδο αυτή χρησιμοποιούμε λίπασμα για ανθοφόρα φυτά. Αν κάπου εκεί στις αρχές του Δεκέμβρη δείτε τα φύλλα να κοκκινίζουν μετράτε μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα.
Από την Αναστασία Τσαγκάρη
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα των φυτών σας μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα All About Orchids and Houseplants ή τη σελίδα του στο facebook ή το κανάλι του στο youtube.