Πικροδάφνη. Η παρεξηγημένη κυρία των εθνικών μας δρόμων

Αναστασία Τσαγκάρη
Κυριακή 3 Ιούνιος 2018
pikrodafni1.jpg

 

Η πικροδάφνη είναι παντού γύρω μας, στους δρόμους, στα πεζοδρόμια σε περιφράξεις σπιτιών κτλ κτλ. Δεν θα σκεφτούμε όμως εύκολα να τη βάλουμε στο σπίτι μας. Τα πλεονεκτήματα της είναι πολλά. Ανθεκτικό φυτό στο κρύο και στη ζέστη. Στο μπαλκόνι ή στη βεράντα μπορεί να δημιουργήσει μια σκιερή γωνιά, να κόψει τον ήλιο αν τοποθετηθεί στο σωστό σημείο και να δημιουργήσει φυσική σκιά με το πυκνό φύλλωμά της. Μπορεί ακόμη να μας "κρύψει" από τα ανεπιθύμητα βλέμματα των περαστικών, των "απέναντι" ή των "διπλανών" αν κλαδευτεί σωστά. Είναι φυτό που δύσκολα αρρωσταίνει. Ανέχεται να την παραμελήσουμε εντελώς χωρίς νερό και φαγητό. Θα μας ανταμείψει όμως αν την περιποιηθούμε. Μπορεί να καλύψει με χρώμα ένα τυφλό ή στενό μπαλκόνι που δεν χρησιμοποιείται. Τέλος είναι εξαιρετική επιλογή για την εξωτερική είσοδο του σπιτιού μας και ειδικά της μονοκατοικίας. Μια φουντωτή πικροδάφνη έξω από την πόρτα μας, παραπέμπει σε νησί και καλοκαίρι.

 

 

Το μειονέκτημά της δυστυχώς ένα και ιδιαίτερα σοβαρό. Είναι τοξικό φυτό. Άρα, αν υπάρχουν μικρά παιδιά στο χώρο που μπορεί να μασήσουν φύλλα και άνθη, τότε η πικροδάφνη δεν είναι για εσάς. Βέβαια εξαιτίας αυτή της τοξικότητά της λειτουργεί το καλοκαίρι ως φυσικό εντομοαπωθητικό. Υπάρχει εδώ και χρόνια στη λουλουδοσυλλογή και είναι το τέλειο φυτό για το μέρος που τίποτα άλλο δεν ευδοκιμεί. Μια γωνιά που πλήττεται από τον πολύ αέρα, το πολύ φως ή ακόμη και τη σκιά, μιά που πικροδάφνη τα καταφέρνει ακόμη και κάτω από τη σκιά μεγάλων δέντρων.

 

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα των φυτών σας μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα All About Orchids and Houseplants ή τη σελίδα του στο facebook ή το κανάλι του στο youtube.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα