HOME SWEET HOME ALL ABOUT PLANTS

Σεφλέρα: Ένα παλιομοδίτικο φυτό με πολλά "χαρίσματα"


Αναστασία Τσαγκάρη

11 Νοεμβρίου 2018

4.jpg

Η αλήθεια είναι ότι με είχε πιάσει μια απελπισία τις προηγούμενες ημέρες. Έχω γράψει τόσα άρθρα που νόμιζα ότι ξέμεινα από ιδέες. Όμως το φυτικό βασίλειο είναι τόσο μεγάλο που τελικά δεν δυσκολεύτηκα να βρω Κυριακάτικο θέμα. Υπάρχουν κάποια φυτά που τα θεωρώ λίγο old fashion, όμως με τα χρόνια κατάλαβα την αξία τους. Η γνωστή σε όλες σας Σεφλέρα είναι ένα από αυτά. Ένα φυτό που δεν σε ξετρελαίνει με την πρώτη ματιά, μπορεί όμως να την ερωτευτείτε μόλις σας αποκαλύψω τα κρυφά της χαρίσματα.

Η Σεφλέρα δεν έχει απαιτήσεις σε νερό και αντέχει στη ξηρασία, οπότε αν είστε τύπος που δεν τα πάει καλά με το πότισμα, είναι ιδανική για εσάς. Δεν έχει απαιτήσεις φύτευσης, οποιοδήποτε φυτόχωμα της αγοράς will do the job. Είναι φυτό παντός καιρού, αντέχει τόσο στις υψηλές όσο και στις χαμηλές θερμοκρασίες και για το λόγο αυτό μπορεί κάλλιστα να διακοσμήσει το μπαλκόνι ή τον κήπο σας. Στο πέρασμα της Αριάδνης, πριν δυο χρόνια, οι Σεφλέρες μου την έβγαλαν καθαρή με λίγα καμένα φύλλα. Το ίδιο θα συμβεί και σε περίπτωση καύσωνα αν τα φύλλα της έρχονται σε απευθείας επαφή με τον ήλιο. Αν θέλετε όμως να διατηρήσετε το υπέροχο πράσινο χρώμα τους, είναι προτιμότερο να της δώσετε πολύ φως και όχι απευθείας έκθεση στον ήλιο. Φυτό με σχετικά γρήγορη ανάπτυξη που θα απογειωθεί πραγματικά με λίπασμα πολύ πλούσιο σε άζωτο από τις αρχές της άνοιξης μέχρι και τα τέλη του φθινοπώρου.

Από τα φθηνότερα φυτά εσωτερικού χώρου, η Σεφλέρα, ανεξαρτήτως γένους του παραλήπτη της, είναι εξαιρετικό δώρο, τώρα που οι ονομαστικές εορτές διαδέχονται η μια την άλλη. Η αισθητική της αξία θα αναδειχτεί αν επιλέξουμε ένα υπέροχο κασπώ ή κεραμική γλάστρα για να τη φιλοξενήσει. Το μειονέκτημά της ένα και μοναδικό, τα τρυφερά φύλλα της την άνοιξη γίνονται φοβερός μεζές για έντομα όπως η μελίγκρα και τα παρόμοια. Προληπτικοί ψεκασμοί με βιολογικά εντομοκτόνα είναι απαραίτητοι, ειδικά αν η Σεφλέρα σας ζει έξω. Τέλος, αν σας αρέσει να φροντίζετε τα φυτά σας να θυμάστε να καθαρίζετε τα φύλλα της με ξύδι και νερό για να λάμπουν από ομορφιά!

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα των φυτών σας μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα All About Orchids and Houseplants ή τη σελίδα του στο facebook ή το κανάλι του στο youtube.