HOME SWEET HOME ALL ABOUT PLANTS

Γιατί μαραίνονται οι ορχιδέες μας


Αναστασία Τσαγκάρη

17 Φεβρουαρίου 2019

orchids11.jpg

Οι περισσότερες από εμάς παραπονιόμαστε ότι δεν μπορούμε να διατηρήσουμε τις ορχιδέες μας για χρόνια, συγκριτικά πάντα με τα υπόλοιπα καλλωπιστικά φυτά. Τις θεωρούμε δύσκολες και με την πρώτη αναποδιά καταλήγουν στα σκουπίδια.

Τι κάνουμε λάθος λοιπόν;

Όλα μας τα προβλήματα ξεκινούν από το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε ότι οι ορχιδέες ως επίφυτα, απαιτούν εξαιρετικό αερισμό του ριζικού τους συστήματος και ατμοσφαιρική υγρασία. Διατηρώντας τις λοιπόν μέσα σε διακοσμητικό κασπώ χωρίς αερισμό βγάζουμε μόνες μας τα μάτια μας. Μπορεί τα ανθοπωλεία να τις διαθέτουν έτσι για λόγους αισθητικής, όμως οι καλλιεργητές του είδους δεν επέλεξαν τυχαία τις διάφανες πλαστικές γλάστρες. Τα φυτά αυτά έχουν ανάγκη από το ηλιακό φως καθώς οι ρίζες φωτοσυνθέτουν και έτσι απορροφούν γρηγορότερα την υγρασία.

Πρώτη μας κίνηση λοιπόν μόλις έρθει η ορχιδέα στο σπίτι είναι να απελευθερώσουμε τη γλάστρα της από διακοσμητικά στοιχεία. Χαρτί περιτυλίγματος ή κασπώ. Επιπλέον η οπτική επαφή με τις ρίζες της θα βοηθήσει να καταλάβουμε πότε θέλει πότισμα. Ο κανόνας είναι ένας, όταν οι ρίζες από έντονα πράσινες πάρουν ένα ανοιχτό σταχτοπράσινο χρώμα. Το πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό εξαρτάται από την εποχή και την υγρασία στο χώρο μας.

Δεύτερο πολύ βασικό λάθος είναι ότι δεν ποτίζουμε σωστά τα φυτά αυτά. Η ορχιδέα ποτίζετε με βύθιση - δείτε εδώ σχετικό βίντεο - και ποτέ δεν βρέχουμε το σημείο ανάμεσα στα φύλλα. Τέλος η άριστη αποστράγγιση της γλάστρας μετά το πότισμα επιβάλετε όσο σε κανένα άλλο φυτό. Αν η ορχιδέας σας χάσει τις ρίζες της από υπερβολική υγρασία δύσκολα τις ξαναβγάζει. Οι πάμπολλες ρίζες που βλέπετε μέσα στη γλάστρα είναι αποτέλεσμα ανάπτυξης πολλών ετών για κάθε τέτοιο φυτό.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα των φυτών σας μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα All About Orchids and Houseplants ή τη σελίδα του στο facebook ή το κανάλι του στο youtube.