Τέσσερα μυστικά για υπέροχες ορχιδέες

Αναστασία Τσαγκάρη
Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2020

Ορχιδέες! Πανέμορφες, αγαπημένες αλλά και δύσκολες στη συντήρησή τους. Οι ανάγκες τους συγκεκριμένες. 

Φως. 'Όλα τα ανθοφόρα θέλουν φως. Οι ορχιδέες δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα. Δώστε τους φιλτραρισμένο φως όλο το χρόνο και θα σας αποζημιώσουν με πλούσια ανθοφορία. Αν δεν διαθέτει ο χώρο σας, μην απελπίζεστε. Ρίξτε τους προβολείς πάνω της. Μια λευκή λάμπα led θα κάνει τη δουλειά.

Σωστό Πότισμα. Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς οι περισσότερες ορχιδέες σαπίζουν από υπερβολικό πότισμα. Μη με ρωτήσετε κάθε πότε πρέπει να τις ποτίζετε. Αυτό θα το βρείτε μόνες σας εφόσον λύσετε τον ακόλουθο γρίφο.

Πρέπει να δώσετε τη σωστή ποσότητα του νερού που χρειάζεται κάθε φυτό ανάλογα με την εποχή, τη φάση ανάπτυξής του και το είδος του υποστρώματος που φιλοξενεί τις ρίζες του. Ξεκινήστε με μικρές ποσότητες νερού για να δείτε σε πόσο χρονικό διάστημα θα στεγνώσει. Αν κρατάει υγρασία πάνω από 7 ή 10 μέρες, ειδικά τώρα το χειμώνα, σημαίνει ότι δίνετε παραπάνω νερό απ΄ όσο χρειάζεται.

Σωστό Υπόστρωμα. Αν έχετε στα χέρια σας μια ολάνθιστη ορχιδέα, το θέμα αυτό θα αργήσει να σας απασχολήσει. Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε ότι όταν έρθει η ώρα να τη μεταφυτεύσετε, θα πρέπει να επιλέξετε ένα υπόστρωμα  που θα συγκρατεί τα απαραίτητα επίπεδα υγρασίας με βάση τις ιδιότητες του ριζικού συστήματος και τις ανάγκες του φυτού όλο τον χρόνο.

Μια ασφαλής επιλογή είναι να τη βάλετε στο ίδιο υπόστρωμα που ήταν φυτεμένη όταν την αγοράσατε, συνήθως φλοιό πεύκου.

Σταθερό περιβάλλον. Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις, τις άσκοπες μεταφυτεύσεις και τα παρόμοια. Βρείτε μια θέση στον χώρο σας και αφήστε την εκεί. Δεν θα το μετανιώσετε.

Αν τώρα όλα αυτά σας φαίνονται πολύ γενικά, δείτε το βίντεο που ακολουθεί.

Ραντεβού την άλλη Κυριακή!

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα των φυτών σας μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα  All About Orchids and Houseplants ή τη σελίδα του στο facebook ή το κανάλι του στο youtube.