HOME SWEET HOME ALL ABOUT PLANTS

Μεταφύτευση: Τα ΟΧΙ και τα ΝΑΙ


Αναστασία Τσαγκάρη

29 Μαρτίου 2020

Μεταφύτευση: Τα ΟΧΙ και τα ΝΑΙ

Η άνοιξη πάντα θεωρείται η εποχή των μεταφυτεύσεων κυρίως σε ότι αφορά νέες αγορές. Οι περισσότερες από εμάς έχουμε τη τάση να μεταφυτεύουν κάθε καινούρια αγορά. Όμως η μεταφύτευση δεν είναι παιχνίδι. Είναι μια πολύ σοβαρή διαδικασία που υπακούει σε κανόνες, διαφορετικά θέτουμε τα φυτά μας σε κίνδυνο και το κυριότερο πετάμε τα χρήματά μας καθώς η διαδικασία αυτή κοστίζει.

Πριν σπεύσετε λοιπόν να μεταφυτεύσετε κάποιο φυτό θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τα εξής:

• Μεταφυτεύουμε φυτά που έχουν μείνει στην ίδια γλάστρα τουλάχιστον δυο με τρία χρόνια. Αυτό είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορεί οι ρίζες να ασφυκτιούν  μέσα στη γλάστρα ή το χώμα να μην έχει πια σε θέση να δώσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. 
• Καινούριες αγορές σπανίως χρειάζονται μεταφύτευση εκτός αν θέλουμε να διαμορφώσουμε παρτέρια ή κήπους. Κρατήστε τα φυτά σας στην αρχική τους γλάστρας και αναβάλετε τη μεταφύτευση για την ερχόμενη άνοιξη. Αν θέλετε τώρα να γεμίσετε ζαρντινιέρες με εποχικά λουλούδια μπορείτε απλά να τα τοποθετήσετε μέσα στο δοχείο και να καλύψετε τα κενά με διακοσμητικό φλοιό πεύκου. Τέλος αν δεν σας αρέσει η εικόνα της πλαστικής γλάστρας αντικαταστήστε τη μια της αρεσκείας σας που έχει ακριβώς το ίδιο μέγεθος. 

jenny.gr
 

Αν πρέπει να προβείτε οπωσδήποτε σε μεταφύτευση θα πρέπει να προσέξετε τα εξής:

• Παρατηρήστε το χώμα που είναι φυτεμένο το φυτό και χρησιμοποιείστε κάτι ανάλογο. Δυστυχώς συσκευασίες με χώμα για φυτά εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου δεν καλύπτουν πάντα τις ανάγκες όλων των φυτών.  Καλύτερα να αναβάλετε τη μεταφύτευση μέχρι να βρείτε το σωστό υπόστρωμα παρά να μεταφυτεύσετε το φυτό σε ακατάλληλο χώμα.

• Επιλέξτε μια γλάστρα ένα με δυο νούμερα μεγαλύτερη από την αρχική. Να θυμάστε όμως ότι φυτά που αναπτύσσονται σε ύψος και όχι σε πλάτος θέλουν βαθύτερες γλάστρες και όχι μεγαλύτερες σε διάμετρο. Ανάμεσα στις πλαστικές και στις πήλινες προτιμώ τις πήλινες. Επιτρέπουν στα φυτά να αναπνέουν και να μην ανάβουν το καλοκαίρι από τα ζέστη. 

• Last but not least μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε υλικό αποστράγγισης στο πάτο της γλάστρας. 

jenny.gr

 

Ραντεβού την άλλη Κυριακή!

 

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα των φυτών σας μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα All About Orchids and Houseplants ή τη σελίδα του στο facebook ή το κανάλι του στο youtube.