HOME SWEET HOME ALL ABOUT PLANTS

Πώς επιλέγουμε τη σωστή γλάστρα για το φυτό μας


Αναστασία Τσαγκάρη

2 Αυγούστου 2020

Πώς επιλέγουμε τη σωστή γλάστρα για το φυτό μας

Έχω διατυπώσει πολλές φορές σε αυτήν εδώ τη στήλη, πόσο σημαντική είναι η επιλογή της σωστής γλάστρας για τη βιωσιμότητα αλλά και την ανάπτυξη των φυτών μας. Όταν επιλέγουμε γλάστρες, μας ενδιαφέρουν δύο βασικές τους ιδιότητες, το υλικό κατασκευής και το μέγεθος (διάμετρος και βάθος).

Στην αγορά θα βρείτε γλάστρες από διάφορα υλικά, όπως πλαστικό, πηλός, τσιμέντο, ξύλο κτλ. Οι κατασκευαστές συνήθως λειτουργούν με γνώμονα την αισθητική της γλάστρας, την οικονομία της κατασκευής της, και όχι την ορθή χρήση της. Ό,τι και αν επιλέξετε, να θυμάστε ότι κανένα φυτό δεν θέλει να είναι εγκλωβισμένο σε υλικό που δεν αναπνέει. Στη λογική αυτή θεωρώ την πήλινη γλάστρα ιδανική επιλογή για την πλειοψηφία των φυτών καθώς συνδυάζει δύο ιδιότητες. 

1. Υλικό που επιτρέπει τον εξαιρετικό αερισμό του υποστρώματος και κατ’ επέκταση του ριζικού συστήματος και 

2. Βάρος.

Ειδικότερα αν η πήλινη γλάστρα σας είναι τοποθετημένη σε ειδική βάση και δεν ακουμπά σε κάποιο πιατάκι συλλογής νερού, δεν χρειάζεται κατά τη φύτευση να προσθέσετε υλικό αποστράγγισης στον πάτο της.  

jenny.gr

Σε ό, τι αφορά το μέγεθος, οι περισσότερες από εμάς έχουμε την τάση να επιλέγουμε γλάστρες πολύ μεγαλύτερες από τις ανάγκες των φυτών μας. Για τη σωστή επιλογή του μεγέθους πρέπει να γνωρίζουμε βασικά χαρακτηριστικά της ανάπτυξης του φυτού μας:

  • Την ηλικία

  • Αν αναπτύσσεται σε πλάτος, σε ύψος ή και τα δύο.

  • Αν το ριζικό σύστημα επεκτείνεται επιφανειακά ή όχι.

  • Αν έχουμε να κάνουμε με βολβούς, ριζώματα ή κόνδυλους. 

    jenny.gr
  •  

Φυτά που μεγαλώνουν καθ’ ύψος για παράδειγμα  χρειάζονται γλάστρες με μικρή διάμετρο αλλά με βάθος. Βολβοί και εποχικά μονοετή φυτά χρειάζονται γλάστρες κοντές και με διάμετρο ανάλογη με τη μορφολογία τους. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι όσο πιο δυσανάλογο είναι το μέγεθος της γλάστρας σε σχέση με τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά του φυτού σας, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος να χάσετε το ριζικό του σύστημα αλλά και να μην τρέφεται σωστά.

Ραντεβού την άλλη Κυριακή!

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα των φυτών σας μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα All About Orchids and Houseplants ή τη σελίδα του στο facebook ή το κανάλι του στο youtube.