HOME SWEET HOME ALL ABOUT PLANTS

Τι έχουν να μας πουν τα φύλλα της ορχιδέας μας


Αναστασία Τσαγκάρη

20 Σεπτεμβρίου 2020

Τι έχουν να μας πουν τα φύλλα της ορχιδέας μας
Μπορεί να λατρεύετε τα λουλούδια της ορχιδέας σας όμως τα φύλλα της είναι η γλώσσα επικοινωνίας της μαζί σας. Χρώμα και υφή μπορούν να μας πουν τόσα όσα δεν φαντάζεστε. 
 
Κίτρινα φύλλα: μπορεί να μην σημαίνουν τίποτα συνήθως όμως σημαίνουν πολλά. Οι βασικότερες αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν στο κιτρίνισμα των φύλλων είναι; η έκθεση της ορχιδέας σε υπερβολικό φως ή σε χαμηλές θερμοκρασίες, οι βακτηριακές, μυκητολογικές και εντομολογικές προσβολές. Τέλος τα κίτρινα φύλλα μπορεί να σημαίνουν ότι  έχουν σαπίζουν οι ρίζες ή ότι υπάρχει σήψη λαιμού. 
jenny.gr

Μαύρα φύλλα. Τα φύλλα της ορχιδέας μας μπορεί να μαυρίσουν ως συνέπεια μυκητολογικής ή βακτηριακής προσβολής, υπερβολικής λίπανσης αλλά και υπερβολικής έκθεσης στο φως. 
jenny.gr

Καφέ φύλλα. Κλασική ένδειξη μυκητολογικής ή βακτηριακής προσβολής καθώς και ηλιακών εγκαυμάτων.
jenny.gr

Μωβ φύλλα: Ένδειξη αφυδάτωσης και υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο. Μερικές φορές βέβαια η ύπαρξη μωβ χρώματος συνδέεται και με τις φυσικές χρωστικές φυτών με σκούρα μωβ άνθη.

Σκούρα πράσινα φύλλα. Η ορχιδέα σας χρειάζεται περισσότερο φως.
Θαμπά και ρυτιδιασμένα φύλλα μαρτυρούν αφυδατωμένo φυτό. Αν ποτίζουμε κανονικά τα ρυτιδιασμένα φύλλα μαρτυρούν σοβαρό πρόβλημα στις ρίζες της ορχιδέας σας. 
jenny.gr

Κολλώδη φύλλα. Η ύπαρξη κολλώδους υγρού στα φύλλα μπορεί να είναι συνέπεια φυσικών εκκρίσεων αλλά και σοβαρή ένδειξη εντομολογικών προσβολών.
Μικρά φύλλα είναι ένδειξη διατροφικών ελλείψεων αλλά και στρες που μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. 
 
Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε και το playlist που ακολουθεί 
 
 
 
 
Ραντεβού την άλλη Κυριακή!!
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα των φυτών σας μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα All About Orchids and Houseplants ή τη σελίδα του στο facebook ή το κανάλι του στο youtube.