HOME SWEET HOME ALL ABOUT PLANTS

Αρμπαρόριζα: Ένα έντονα αρωματικό και εύκολο φυτό


Αναστασία Τσαγκάρη

25 Σεπτεμβρίου 2022

Αρμπαρόριζα: Ένα έντονα αρωματικό και εύκολο φυτό
Ποιος δεν θέλει ένα εύκολο, εξαιρετικά αρωματικό φυτό με χαριτωμένα άνθη

Νομίζω ότι τα τρία αυτά χαρακτηριστικά περιγράφουν τέλεια τις ιδιότητες της Αρμπαρόριζας. Αν παρατηρήσετε τα φύλλα της θα καταλάβετε ότι ανήκει στην ίδια οικογένεια με το πελαργόνι ή το γεράνι. Με τη διαφορά όμως ότι είναι εξαιρετικά αρωματικά. Όσο τα τρίβετε με τα δάκτυλά σας τόσο πιο έντονα μυρίζουν. Τα άνθη της μικρά και χαριτωμένα σε αποχρώσεις του μωβ και του ροζ.

Η Αρμπαρόριζα είναι φυτό με έρπουσα μορφή κατάλληλο για εδαφοκάλυψη, παρτέρια και ζαρντινιέρες. Με το κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να μετατραπεί σ’ έναν υπέροχο φουντωτό θάμνο μετρίου ύψους. Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις αλλά μπορεί να ευδοκιμήσει και σε ημισκιερές. Απλά δεν θα σας δώσει τόσο πλούσια ανθοφορία.

Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ούτε σε νερό ούτε σε λίπανση. Αρκετά ανθεκτική και στις ασθένειες. Τους χειμερινούς μήνες ζορίζεται από το κρύο, για αυτό και είναι πιο δημοφιλής στις νότιες περιοχές της χώρας μας. Θα σας πρότεινα να την κλαδεύετε στις αρχές της άνοιξης για να δώσετε σχήμα στο φυτό σας και να το καθαρίσετε από τα ξερά κλαδιά. Ένα δεύτερο κλάδεμα προς το τέλος του καλοκαιριού επιβάλλεται για να ελέγξετε το μέγεθος της αλλά και να τη βοηθήσετε να δυναμώσει. Μην τη φοβάστε, μεγαλώνει σαν τρελή.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο νέο μου βιβλίο που θα βρείτε εδώ ή να με ακολουθήσετε στα social media:

Blog: www.allaboutorchids.gr
YouTube: All About Orchids
Facebook:@allaboutorhid
Instagram:@allaboutorchids.gr

Ραντεβού την άλλη Κυριακή!